Labdarúgás: Rogério Ceni most Giggs csúcsát döntötte meg

Vágólapra másolva!
2014.10.28. 09:53
null
Rogério Ceni 590. tétmeccsén nyert a Sao Paulóban (Fotó: Action Images)
A brazil Sao Paulo kapusa, Rogério Ceni a hétfő éjjeli, Goiás elleni 3–0-ra megnyert bajnoki után új rekordot tudhat magáénak, nála többször egy játékos sem nyert meccset ugyanabban a csapatban.

 

A lassan 42 éves kapus pályafutását a Sinopban kezdte, majd 17 éves korában csatlakozott a Sao Paulóhoz, ahol 1992-es bemutatkozása óta összesen 545 bajnokin állt a kapuban – és nem elhanyagolható módon szabadrúgásokból és büntetőkből összesen 62-szer vette be az ellenfelek hálóját.

A brazil válogatottban 16-szor szereplő futballista már tavaly a visszavonulását tervezgette, de aztán decemberben úgy határozott, hogy a 2014-es idénynek még nekiugrik, és ha már így tett, negyedik rekordját is felállította.

1. A legtöbb győzelem ugyanabban a klubban

A legfrissebb rekord. Rogério Ceni felnőttpályafutása során 590. alkalommal hagyta el győztesen a pályát, egy csapat színeiben pedig ennyi sikert még senki sem aratott. A korábbi rekordot Ryan Giggs tartotta 589 diadallal, igaz, míg a walesinek ehhez 963 tétmérkőzésre volt szüksége, ezzel pedig fellépéseinek 61 százalékát megnyerte, a brazil kapusnak ez már az 1136. tétmérkőzése (52 százalékos győzelmi mutató) volt.

2. A legtöbb gól kapusként

Valószínűleg emiatt ismerik a legtöbben, és jó eséllyel egyhamar nem is taszítják le erről a trónról. Eddigi 123 (más források szerint 121) góljához legközelebb a már visszavonult José Luis Chilavert áll 67-tel. Összehasonlításul, a francia élvonalban 1945 óta csupán 11 kapusgól született, és egyik kapuvédő sem szerzett kettőnél több gólt. Ceni a mostani kiírásban 28 bajnokin nyolcnál jár – Fernando Torres például csak hétnél.

A szezonban pár támadó csak kullog Rogério Ceni mögött (Forrás: L’Équipe)
A szezonban pár támadó csak kullog Rogério Ceni mögött (Forrás: L’Équipe)



3. A legtöbb meccs ugyanabban a csapatban.

Bár Giggs és Paolo Maldini is több mint húsz éven keresztül szolgálta klubját, mégis óriási a hátrányuk Cenivel szemben, akinek ebben segítségére van persze, hogy a legnagyobb brazil csapatok rengeteg összecsapást játszanak ugyanabban az évben a területi és az állami bajnokságon, a kupában és a nemzetközi sorozatokban. A kiváló rúgótechnikájú kapus 2005-ben például 77-szer lépett pályára.

A leglojálisabbak (Forrás: L’Équipe)
A leglojálisabbak (Forrás: L’Équipe)



4. A legtöbb mérkőzés csapatkapitányként

Ahogy az előző két csúcs, ez is bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. 2014. április 20-án a Botafogo elleni meccsén 866. alkalommal viselte a csapatkapitányi karszalagot, azóta pedig átlépte a 900-as határt. Viszonyításképpen, John Terry nemrégiben érte el az 500-as mérföldkövet a Chelsea-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik