Labdarúgás: egyre több segítségkérés a depresszió ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.18. 17:50
A FIFPro számításai szerint világviszonylatban is jelentős növekedés várható az aktív és a visszavonult játékosok részéről a mentális egészségmegőrzés igénye területén, miután az angol profi labdarúgók szervezete (PFA) arról számolt be, hogy tagsága körében robbanásszerűen megnőtt a segítségkérők száma – írja a hlsz.hu.

Dr. Vincent Gouttebarge azt javasolja a FIFPro tagszervezeteinek, hogy fokozzák a mentális egészségmegőrzés területén végzett kampánytevékenységüket:

„Minden játékost fenyegetnek a mentális problémák – kezdte Gouttebarge. – A kettőezer-tizenötös mentális egészségügyi kutatásunk kimutatta, hogy az aktív labdarúgók harmincnyolc, a visszavonult játékosok harmincöt százaléka számolt be depressziós tünetekről és/vagy szorongásról. Néhány ilyen játékos segítséget kért a problémájára. Az ő történetük ösztönözheti a többi érintettet is, hogy tegye meg ezt a fontos lépést, és vegye igénybe a támogatást!”

A FIFPro tiszti főorvosa nem hagyta szó nélkül az Angliában tapasztaltakat, hogy az év első négy hónapjában 178 aktív és visszavonult labdarúgó fordult a játékosszervezethez segítségért, míg az előző évben összesen 160 ilyen megkeresés történt.

„Az utóbbi időben több híresség is nyilvánosan beszélt a mentális problémájáról, mint például Kelly Smith, Rio Ferdinand, Clarke Carlisle és Harry herceg. Ettől nyitottabbak lettek az emberek” – folytatta a korábbi labdarúgó.

A FIFPro több kezdeményezéssel jelentkezett az utóbbi években a tudatos mentális egészségmegőrzés érdekében. A nemzetközi játékosszervezet számos tanulmányt tett közzé 24 országban. Egy kísérleti projeket keretében a visszavonult labdarúgók számára kifejlesztettek egy konzultációs programot a Holland Hivatásos Labdarúgók Szervezete (VVCS) és a Holland Labdarúgó-szövetség részvételével.

„Minden játékosnak fel kell ismernie, hogy a mentális betegség bárkinél, így nála is jelentkezhet. Elég lehet hozzá egy súlyos sérülés, a szerződésével kapcsolatos probléma, vagyegy családon belüli haláleset, ami megváltoztatja az életét. A segítségkérés nem a gyengeség jele, egyszerűen csak egészségmegóvás” – zárta gondolatait a jelenleg az orvostudomány területén dolgozó francia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik