Labdarúgás: Az osztrák futball folyamatosan fejlődik – Szabics

Vágólapra másolva!
2019.06.25. 12:30
null
Franco Foda osztrák szövetségi kapitány (középen), valamint Szabics Imre (jobbra) és Thomas Kristl másodedzők a Németország elleni győzelem után (Fotó: AFP)
Szabics Imrével, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csatárával készített interjút az FC Augsburg, amelynél Szabics 2007 és 2010 között futballozott. Az osztrák nemzeti csapat másodedzőjét megkérdezték a jelenlegi munkájáról, játékos-pályafutásáról, valamint a német klubcsapatnál eltöltött időszakáról is.

 

Az Augsburgnál arra voltak kíváncsiak,hogyan került az osztrák válogatotthoz Szabics.

„Franco Fodát nevezték ki Ausztriában a válogatott élére 2017 októberében, akit jól ismertem, hiszen együtt dolgoztunk a Sturm Graznál. Megkérdezte, hogy szeretnék-e a stábja tagja lenni, s én igent mondtam. A közös munka jól indult, az első meccsünket kettő–egyre megnyertük Uruguay ellen” – mondta Szabics az FC Augsburgnak.

Szabics jól ismeri az osztrák és a német labdarúgást is, hiszen mind a két ország bajnokságában futballozott. A két válogatott 2018 nyarán találkozott egymással legutóbb, akkor Ausztria2–1-re megverte Németországot.

„Ausztria kis ország, amely mindig a »nagy testvér« árnyékában élt, főleg a labdarúgás tekintetében. Ugyanakkor az osztrák futball folyamatosan fejlődik, ezt láthattuk a németek ellen is. Az önbecsülés szempontjából nagyon fontos volt az a győzelem, hiszennem mindennapi dolog megverni Joachim Löw csapatát, még akkor is, ha csupán felkészülési mérkőzés volt” – folytatta az osztrákok másodedzője.

Az UEFA rangsorában Ausztria jelenleg a 12. helyet foglalja el, olyan csapatokat megelőzve, mint Horvátország, Dánia, vagy Lengyelország.

„Ez is mutatja, milyen minőséget képvisel az osztrák válogatott. Ezt viszont meg is kell mutatnunk az Európa-bajnoki selejtezőben. Nagyon kiegyenlített csoportban vagyunk, nem lepődnék meg, ha az utolsó játéknapon dőlne el a továbbjutás sorsa” – mondta 38 éves szakember.

Szabicsot megkérdezték az augsburgi időszakáról, valamint játékos-pályafutásáról is. A korábbi magyar válogatott támadó elárulta, büszke arra, amit futballistaként elért, azonban tisztában van vele, hogy rengeteg sérülés hátráltatta.

„Elégedett vagyok a karrieremmel, és büszke is vagyok rá, ha lehet ilyet mondani. Lehetett volna jobb is, ám a sérüléseim sokszor visszafogták a játékomat. Viszont erőt tudtam meríteni a nehéz időkből, ezeket ma kamatoztatni tudom edzőként. Augsburgról szép emlékeim vannak, csodálatos három évet töltöttem el ott. A lányom is ott született, ezért mindig szoros kapcsolatom lesz a várossal” – tette hozzá Szabics Imre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik