A sajtó azonnal megjelent a cseh szövetségnél (Fotó: AFP)

A cseh hatóságok korrupció megalapozott gyanúja miatt pénteken húsz embert vettek őrizetbe, és köztük volt a Cseh Labdarúgó-szövetség alelnöke, Roman Berbr is. A vád szerint a letartóztatott személyek részt vettek cseh bajnoki mérkőzések eredményeinek befolyásolásában.

„A rendőrség ma húsz személy ellen indított büntetőeljárást, a vád az aktív bűnszervezetben csoportosan elkövetett korrupció, mely bajnoki mérkőzések eredményeinek befolyásolására irányul” – mondta Lenka Bradacova főügyész pénteken a Reuters hírügynökségnek, megerősítve a korábbi sajtóhíreket.

A rajtaütés tényét Michael Jurman, a Cseh Labdarúgó-szövetség szóvivője is elismerte. „Megerősíthetem a rendőrség reggeli megjelenését és az őrizetbe vételeket. Természetesen a továbbiakban is maximálisan együttműködünk a hatoságokkal” – mondta Jurman.

Azóta kiderült, hogy a befolyásolt mérkőzések minden bizonnyal másod- és harmadosztályú cseh bajnokik voltak. A szintén őrizetbe vett szövetségi alelnök, Berbr 2013 óta tölti be a posztját a cseheknél. A törvények szerint 12 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat, ha az ellene folyó eljárások során elítélik.