Kylian Mbappé, a klasszissá érett gyerek

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.01.14. 11:54
null
Kylian Mbappé (jobbra) világbajnokságot már nyert – vajon hamarosan BL-győztes is lesz? (Fotó: AFP)
Minden szempontból lekörözi kortársait Kylian Mbappé, a francia Paris Saint-Germain világbajnok támadója, aki az edzés egyetlen percét sem bírja ki labda nélkül, igaz, egyszer meg kellett büntetni.

 

 

Mbappéről mondták
Christophe Dugarry, az 1998-as világbajnok francia válogatott csatára: „Szerintem Kylian Mbappét középcsatárként kellene szerepeltetni. Biztos vagyok benne, hogy az az igazi posztja. A széleken is klasszis teljesítményre képes, de ha közvetlenül a kapu előterében szerepelne, tíz-tizenöt évre megoldaná a francia válogatott támadójátékát. Ugyanazt jelenti a mostani válogatottnak, amit a korábbiaknak Michel Platini vagy Zinédine Zidane. Ő a válogatott jövője.”
Paul Pogba, a Manchester United világbajnok francia középpályása: „Kylian sokkal tehetségesebb nálam. Látják, mire képes tizenkilenc évesen? Én sosem tudtam ennyire kiemelkedni a mezőnyből.”

Az európai topfutball főszereplőit a labdarúgás szerelmesei többnyire csak a televízióban vagy a lelátóról csodálhatják – honfitársunk, Lőw Zsolt, a francia Paris Saint-Germain másodedzője azonban minden nap klasszisokkal dolgozik együtt. A Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesében hemzsegnek a kiváló labdarúgók. Közéjük tartozik a világbajnok Kylian Mbappé is.

A szegény családok által lakott, utcai zavargásoktól hangos és színes bőrű bandáktól hemzsegő párizsi külkerületben, Bondyban egy fényes pályáról álmodozó fiú nézegette a szobája falára kiragasztott Cristiano Ronaldo-posztereket. A kameruni édesapától és algériai édesanyától származó gyerek olyan magasságokról álmodozott, ahová portugál példaképe jutott, ám akkoriban aligha gondolta volna, hogy 19 esztendős korára bizonyos értelemben már le is körözi gyermekkori ideálját. Mert az ötszörös aranylabdás klasszisnak négy világbajnokságon sem jött össze az aranyérem, miközben a szegény sorból érkező fiúcska első nekifutásra magasba emelhette a vb-trófeát. Ráadásul meghatározó játékosként.

 

Kylian Mbappé az oroszországi torna egyik sztárjának számított, Pelé óta az első futballista, aki 20 esztendős kora előtt egy meccsen két gólt szerzett a torna egyenes kieséses szakaszában (a PSG csatára az argentinok elleni 4–3-ra megnyert nyolcaddöntőben duplázott). Nem csoda, hogy párizsi klubja 180 millió eurót fizetett érte a Monacónak, így csapattársa, Neymar mögött a világ második legdrágább labdarúgójának számít. A nyártól pedig többek között egy magyar szakember, a Thomas Tuchel asszisztenseként dolgozó Lőw Zsolt is felel azért, hogy még messzebbre jusson.

„A nyári felkészülésnél a társaihoz képest később, a világbajnoki döntő után három héttel csatlakozott a kerethez – idézte fel az első találkozás emlékeit Lőw. – Próbáltuk fokozatosan felépíteni, az első napokban különmunkát végzett, aztán amikor csatlakozott a többiekhez… Megdöbbentő volt testközelből látni, milyen kvalitású futballista. A tudása és az érettsége messze meghaladja a tizenkilenc esztendős játékosokét. Villámgyors tempóban is remekül bánik a labdával, az irányváltásai követhetetlenek, a technikai képzettsége egészen kivételes, és még a kapu előtti meglátásait sem érheti kritika. Született tehetség, akárcsak Lionel Messi.”

Nem ülhet a kormány mögé
Bár a labdarúgók gyakran méregdrága sportkocsikat vezetnek, Kylian Mbappé egyelőre nem ülhet a volán mögé, nincs ugyanis jogosítványa.
„Ez az egyik hátránya, ha túl hamar elérkezel a legmagasabb szintre – mondta egy korábbi interjúban a francia támadó. – Az életedből kimaradnak azok az események, amelyek a korosztályod többi tagjának természetesek. Ilyen például a jogosítvány megszerzése. Az edzések és a meccsek mellett nem volt időm tanfolyamra járni, ha utaztunk valahová, mindig hoztak-vittek, így nem éreztem szükségesnek. Persze másból is kimaradtam. Ha a gyermekeim egyszer megkérdezik, hogy az apjuk mit csinált tizennyolc-tizenkilenc évesen, csak annyit felelhetek nekik, hogy az edzőpályán voltam vagy otthon ültem.”

A híres Clairefontaine akadémián pallérozódó támadóban ritka kettősség ötvöződik: egyszerre tartják tehetségnek és klasszisnak. Fiatal kora miatt rengeteget fejlődhet, ugyanakkor már most elmondhatja magáról, hogy évente ötven-hatvan tétmeccsen pályára lép a legmagasabb szinten. A Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesében, a PSG-ben, valamint a világbajnok francia válogatottban is alapember.

„Az érettsége, a teljesítménye és az eddigi eredményei miatt másként állunk hozzá, mint a többi tizenkilenc esztendős labdarúgóhoz – folytatta Lőw Zsolt. – Néha akadnak arra utaló jelek, hogy picit terelgetni kell, de ez ebben a korban normális. A maga módján száz százalékot ad, de senki sem várhatja el, hogy tinédzserként olyan megszállott legyen, mint a harmincon túli Cristiano Ronaldo, és mindennap órákat töltsön a konditeremben. Jóval előrébb tart a korosztályánál, ugyanakkor kellő mozgásteret kell neki hagyni, és ennyi kiélezett meccs közben mi sem várjuk el, hogy minden edzésen teljes mértékben megfeszüljön. Ha arra van szüksége, regenerálódjon, és nyugodtan végezze a saját tempójában a gyakorlatokat. Az érettségére egyébként jó példa, hogy amikor Salzburgban és Lipcsében dolgoztam, a játékosok többnyire vakon követték az utasításainkat. Ám Kylian e tekintetben is különbözik. Nem egyoldalú a kommunikáció, igényli, hogy folyamatosan egyeztessünk és beszéljünk a hétköznapokban.”

„Néha akadnak arra utaló jelek, hogy picit terelgetni kell” – mondta Lőw Zsolt
„Néha akadnak arra utaló jelek, hogy picit terelgetni kell” – mondta Lőw Zsolt

 

A francia válogatott történelmének legfiatalabb gólszerzője az öltözőben közösségi ember, különösen a brazil Neymarral került azonos hullámhosszra.

Kylian MBAPPÉ
Születési idő: 1998. december 20.
Születési hely: Bondy
Nemzetisége: francia
Posztja: támadó
Válogatottság/gól: 28/10
Profi klubjai: Monaco (2015–2017), Paris Saint-Germain (2017–)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2018), 2x francia bajnok (2017, 2018), Francia Kupa-győztes (2018), francia Ligakupa-győztes (2018), francia Szuperkupa-győztes (2018), U19-es Európa-bajnok (2016)

„Jó kedélyű, jó humorú srác, imádja a labdát. A repülőn gyakran előkerül a videojáték, többnyire négyen-öten egymás ellen játszanak, máskor kártyáznak, zenét hallgatnak, filmet néznek vagy alszanak. Ez nyilván a meccs eredményétől és a hangulattól is függ. Látom rajta, hogy már a döntetlen is bosszantja, és az is, ha nem játszik jól. Szeret büszke lenni a teljesítményére, ha elégedetlen önmagával, az a másnapi edzésen is látszik rajta. És ha már a gyakorlások: nincs olyan pillanat, amikor ne lenne labda a lábánál. Ha megállunk vagy kisebb szünetet tartunk, kihasználja a lehetőséget, és kér egy labdát. Annak minden percben ott kell lennie a bokájánál.”

A világbajnokság után a közvélemény és a média egyre gyakrabban emlegette vele kapcsolatban Pelé nevét, valamint a jelenkori labdarúgás két legnagyobb klasszisával, Messivel és C. Ronaldóval kezdték összehasonlítani. Vajon az egyre fokozódó felhajtás, illetve a hirtelen, igen fiatalon jött siker mennyire érezteti a hatását?

Tavaly világbajnoki címet nyert a francia válogatott tagjaként (Fotó: AFP)
Tavaly világbajnoki címet nyert a francia válogatott tagjaként (Fotó: AFP)

 

Hiába készült el a mez
A tehetséges csatárért már gyerekkorában sorban álltak az európai topklubok, a legközelebb a Chelsea jutott a szerződtetéséhez. A londoni klub 2011-ben, a Charlton korosztályos csapata elleni meccsre hívta próbajátékra Kylian Mbappét, a találkozóra külön mezt is kapott. A meccset 8–0-ra nyerte meg a Chelsea, amely 14 ezer fontért szerződtethette volna a francia tehetséget, ám az üzlet végül kútba esett.
„Nem emlékszem, hogy szereztem-e gólt, csak arra, hogy a meccs után találkozhattam az első csapat akkori két sztárjával, Didier Drogbával és Florent Maloudával – idézte fel korábban emlékeit a világbajnok támadó. – Ez legalább akkora élményt jelentett, mint maga a próbajáték.”

„Csak ismételni tudom magam, egy tizenkilenc éves játékostól nem várható el, hogy az év háromszázhatvanöt napján mindig mindent alárendeljen a fejlődésének. Az ő hozzáállásában is tapasztalunk hullámzást, de megfelelő nevelést kapott. Az édesapja, aki az ügynöke is, szorosan mellette áll, terelgeti, sohasem engedné, hogy elszálljon magától. Nekünk is csak egyszer kellett fegyelmezni, amikor a Marseille elleni meccs előtt Adrien Rabiot-val együtt elkéstek a megbeszélésről. Akkor mindkettejüket kitettük a kezdőcsapatból, kicsit szorosabbra húztuk a gyeplőt, de ez volt az elmúlt fél év egyetlen fegyelmi vétsége.”

A PSG csatárának a jelennél is fényesebb jövőt jósolnak a szakemberek, és Lőw Zsolt sem kivétel: „Ha elkerülik a sérülések, és ugyanilyen ütemben fejlődik, a következő évek róla szólhatnak. Meglehet, olyan hosszú időre kisajátítja az Aranylabdát, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo tette.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik