Kouemaha és Sidibe gólokkal írt sikertörténete

Vágólapra másolva!
2010.05.19. 18:52
null
Dorge Rostand Kouemaha szerencséje ezen a mérkőzésen, a Partizan ellen fordult meg (Fotó: Action Images)
Dorge Rostand Kouemaha (FC Bruges) és Ibrahima Sidibe (Sint-Truiden) egyaránt nagyszerű idényt teljesített a hét végén befejeződő belga labdarúgó-bajnokságban. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy előkelő helyen végeztek a góllövőlistán, és hogy felterjesztették őket a Belgiumban játszó afrikai futballisták számára kiírt Ébencipő-díjra. Rövid összefoglaló a közelmúltban még Magyarországon futballozó, immár Belgiumban is nagy megbecsülésnek örvendő két futballista elmúlt szezonjáról.

A bizonyítványosztáskor mindkét futballista kihúzhatta magát: a kameruni Dorge Rostand Kouemaha (FC Bruges) és a szenegáli Ibrahima Sidibe (Sint-Truiden) 13-13 góllal a belga bajnokság alapszakaszi góllövőlistájának második helyén végzett – csupán az Anderlecht kongói származású csodagyereke, a 17 esztendős Romelu Lukaku előzte meg őket 15 találatával.

S bár a rendkívül bonyolult belga bajnokság legvégén mindkettejük csapata rontott a pozícióján – az FCB lecsúszott a BL-selejtezőt érő második helyről, a rájátszást a negyedik helyen záró STVV pedig elbukta az Európa-ligáért vívott páros mérkőzést a Genkkel szemben –, fontos, megtartandó csapattagokként fejezték be a szezont.

ÉBENCIPŐ

A 2010-ES SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE

1. Mbark Boussoufa (Anderlecht)

2. Romelu Lukaku (Anderlecht)

3. Dorge Rostand Kouemaha (FC Bruges)

4. Ibrahima Sidibe (Sint-Truiden)

5. Cheikhou Kouyaté (Anderlecht)

Mindkettejüket felterjesztették az Ébencipőre (Soulier d'ébene), amellyel 1992 óta minden évben a legjobb afrikai vagy afrikai származású játékost díjazzák Belgiumban.

Az elismerés végül Mbark Boussoufának, az Anderlecht marokkói futballistájának jutott – nem meglepetés, a teljes bajnoki mezőnyben is őt választották meg az év játékosának –, ám Kouemaha is felfért a dobogóra.

Pedig a 26 éves kameruni légiós belgiumi kalandja nem indult valami jól.

A csatár nemcsak Tatabányán és Debrecenben, hanem a 2008–2009-es idényben a német másodosztályú Duisburgban is eredményesen futballozott, így joggal számított arra, hogy biztos helye lesz az őt nyáron szerződtető FC Bruges kezdő tizenegyében.

Nem így történt. Kétszer kellett csereként a kapuba találnia ahhoz, hogy szeptember végén végre beférjen a kezdőbe. S bár újra gólt szerzett, a következő fordulóban ismét a cserepadon találta magát. Ezekben a napokban jelent meg nagy vihart kavaró, a távozást kilátásba helyező nyilatkozata, amelyért később bocsánatot kellett kérnie Adrie Koster vezetőedzőtől és csapattársaitól.

DORGE ROSTAND KOUEMAHA

FC Bruges, 2009–2010

 

Alapszakasz: 23 mérkőzés, 16 kezdés, 13 gól

Rájátszás: 10 mérkőzés, 10 kezdés, 3 gól

Panasza ezzel együtt célba talált, a Partizan Beogradnak november elején Európa-liga-mérkőzésen lőtt duplája fordulópontot jelentett. Onnantól egyre gyakrabban kezdett, és hogy mennyit jelentett számára a bizalom, jelzi: az alapszakaszbeli utolsó hét fellépése közül haton gólt szerzett.

A rájátszás tíz fordulójából csupán az utolsó háromban talált be a kapuba, de ez is elég volt ahhoz, hogy a Het Laatste Nieuwsnál – többek között Juhász Rolanddal egyetemben – bekerüljön az év csapatába, sőt meghívót kapjon a kameruni válogatott világbajnokságra készülő bő, 30-as keretébe.

„Furcsa idény volt, hiszen kezdetben alig jutottam játéklehetőséghez, később pedig a kevés kiválasztottal alaposan belefáradtam abba, hogy edzőnk szűk körből állította össze a csapatot. Hogy mit hoz a jövő? Szívem szerint akár tíz évig itt maradnék, de a pénz is nagyon fontos, hiszen hét testvérem él odahaza nagy szegénységben" – jelezte a játékos, hogy nem ellenkezne kézzel-lábbal, ha mesés ajánlattal kivásárolnák a 2013 nyaráig érvényes szerződéséből.

Ibrahima Sidibe
Ibrahima Sidibe

Az egykor Debrecenben 34 bajnoki gólt szerző Sidibe szezonjához más forgatókönyv íródott. A 29 éves szenegáli támadó erősen kezdett, augusztusban, szeptemberben sorozatban öt – nem mellesleg megnyert – bajnokin talált be a kapuba, azaz oroszlánrésze volt abban, hogy a Sint-Truiden nagy lendületet vett, és óriási meglepetésre sikerült bejutnia a felsőházi rájátszásba.

Az említett őszi nagy menetelés során az Anderlecht, hetekkel később a címvédő Standard Liege, majd a harmadik tradicionális belga nagycsapat, az FC Bruges kapujába is betalált, és Kouemahával ellentétben nem volt gondja a kezdő tizenegybe kerüléssel.

Még úgy sem, hogy a tízfordulós rájátszásban elmaradtak a góljai. Az utolsó erőpróbára, a Genk elleni, az Európa-ligában való indulásért vívott párharcra társaival együtt elfáradt, és bár újra rátalált a góllövő cipőjére – mindkét felvonásban a kapuba talált egyszer –, az európai belépőt nem sikerült megváltaniuk.

Egész évben nyújtott teljesítményéről mindent elmond Roland Duchatelet klubelnök minapi nyilatkozata:

IBRAHIMA SIDIBE

Sint-Truiden, 2009–2010

 

Alapszakasz: 27 mérkőzés, 27 kezdés, 13 gól

Rájátszás: 11 mérkőzés, 11 kezdés, 2 gól

„Sidibének még egy szezonra szól a szerződése, és bár érdeklődnek iránta, meg fogjuk tartani, mert kulcsszereplője a játékrendszerünknek.

Pontosabban, ha valami egészen különleges ajánlatot kapunk érte, amelynek révén lehetővé válik két-három labdarúgó szerződtetése, akkor elengedjük. De ennek egyelőre nincs aktualitása."

Belgiumi sajtóhírek szerint azonban van esély egy ilyen különleges lehetőségre; pletykálják, hogy a két befolyásos egylet, az Anderlecht és a Standard tanulmányozza szerződtetésének lehetőségét. Az ambícióit a szezon során sem titkoló játékos mindenesetre bizakodó:

„Sajnálom, hogy a vége szomorúan alakult, ezzel együtt fantasztikus szezonon vagyunk túl, rendkívül egységes csapatunk alaposan meglepte a bennünket a táblázat aljára várókat. Azonban bármilyen kellemes is itt, kevés esélyt látok rá, hogy ennél a csapatnál folytatom, mert sok érdekes ajánlatot kaptam. Ellenben országot váltani nem akarok, Belgiumban jól érzem magam, csupán egy szinttel magasabbra vágyom..."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik