Koronavírus: országok, ligák – ahol jelenleg is játszanak

Vágólapra másolva!
2020.04.06. 08:37
null
Fehéroroszországban véget ért a jégkorongbajnokság, a Junoszty Minszk nézők előtt ült fel a trónra
Ugyan sem olimpia, sem labdarúgó Európa-bajnokság nem lesz idén a világot letaroló koronavírus-járvány miatt, ám találni országokat, amelyekben dacolnak ezzel, és sportolnak tovább.



A hatalom szó bármikor eszünkbe juthatna Fehéroroszországról és főleg Aljakszandr Lukasenka elnökről, a „sportnagyhatalom” kifejezés már kevésbé – jelenleg viszont ez is megállja a helyét, mert a posztszovjet államban zajlik még a legtöbb sportesemény. Ám nemcsak itt találni élő sportot, hanem mérsékeltebben a szomszédban, Oroszországban, valamint Tádzsikisztánban is, illetve olyan helyeken, mint Burundi, Nicaragua és Tajvan, továbbá miként semmiből, ebből a felsorolásból sem maradhat ki az Amerikai Egyesült Államok.

Amerikában éppenséggel hat helyen is rendeznek még lóversenyeket, igaz, nézők nélkül, már ami a lelátókat illeti, hiszen streamen jelentős a nézettség és főleg a fogadási kedv. A lovira tippelésnek nem gátja a koronavírus-járvány, még akkor sem, ha a korlátozások miatt innen-onnan már kénytelenek átköltöztetni versenyeket a továbbra is üzemelő versenypályákra.

A sportágakat tekintve nyilvánvalóan a labdarúgás a legfrekventáltabb: futballoznak még Burundiban, Fehéroroszországban, Nicarauguában és Tádzsikisztánban is, sőt, elvileg női barátságos meccseket Svédországban is rendeznek.

Burundiban a 16 csapatos Primus League-ből még három forduló maradt, Nicaraguában a 10 csapatos Liga Primerából négy, ugyanakkor Fehéroroszországban és Tádzsikisztánban most kezdődött az idény, tehát Szuperkupa-mérkőzéseket is tartottak: „itt” a Dinama Breszt nyert 2–0-ra a Sahcjor Szalihorszk ellen (gólszerző: Gaby Kiki és Szavickij), „ott” az Isztiklol Dusanbe 2–1-re a Hudzsand ellen (Dzsalilov, Rahimov, ill. Rihszibojev). A belaruszok ki is használják a helyzetet: mivel alig van létező futball a világon, hozzájuk Izraeltől Indiáig futnak be a tévéközvetítési igények, és miként a helyi labdarúgó-szövetség elnöke, Szergej Zsargyeckij az ESPN-nek is elmondta, nincs szándékukban beszüntetni a bajnokságot. Igaz ez még akkor is, ha az említett Szalihorszk, illetve a Nyeman Grodno drukkerei is bojkottálják a meccseket az egészségügyi helyzet miatt, továbbá az utánpótlásban azért már leállították a küzdelmeket.

Amióta szombaton zárt kapus rangadón a Meskov Breszt idegenben 42–31-re elverte a Gomelt, szünetel a férfi kézilabda-bajnokság is, de nem állami korlátozás miatt, hanem mert április 6. és 19. között a válogatott a vb-selejtezővel foglalkozott volna – az más kérdés, hogy a kvalifikációt elhalasztották, úgyhogy a liga április 22-i folytatásáig elvileg semmi sem történik.

Ugyanígy szombat óta nincs élet a jégkorongcsarnokokban sem, ám szintén nem a járvány miatt: a fehérorosz férfibajnoki finálé ugyanis végigment, nézőkkel: a döntő ötödik meccsét a hosszabbításban nyerte meg a Szalihorszk ellen a Junoszty Minszk, ezzel gyakorlatilag az egyetlen pályán avatott bajnok hokicsapat a világon. Egy „házzal” odébb, Oroszországban a világ második legjobb jégkorongbajnokságának számító KHL-t ugyan lezárták, a Liga Pro nevű sorozat azonban zakatol tovább – csak hát ez nem rendes hoki, hanem 3x10 perces, ráadásul egyetlen harmadban keresztbe játszanak, fogadni viszont lehet rá orrvérzésig.

Nyilvánvalóan lehet tippelni Nicaragua CNBS nevű baseballbajnokságára is, amelyben nemcsak haladnak a programmal, de amikor a múlt héten a 21 éves Robbin Zeledón a COVID–19-től való félelmében nem volt hajlandó játszani, egy évre eltiltották, a napi árfolyamon 64 ezer forintos havi fizetését sem utalják, és ha bármelyik csapat nem áll ki, 600 dollárra (203 ezer forint) büntetik. A központi irányelv, hogy minden rendben, következésképp a nemzeti gyermekbajnokságokat ugyan elhalasztották, de a víkenden tartottak 17 csapatos ökölvívó-bajnokságot és harcművész-bemutatókat is…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik