Örülhetnek az FC Bruges-nél, a bajnokság lefújásával övék lehet a bajnoki cím (Fotó: AFP)

 

Ahogy a többi európai futballbajnokságot (kivéve a fehéroroszt), úgy a belgát is felfüggesztették márciusban a koronavírus-járvány miatt. A HLN értesülései szerint a 16 csapatos belga élvonal 11 klubja aláírta azt a nyílt levelet, amiben a bajnokság lezárására kérik a liga vezetőségét. A Pro League elnöksége mérlegelve a helyzetet úgy döntött, véget vet a 2019–2020-as idénynek – a tagok egyöntetűen rábólintottak a javaslatra, amit a liga a helyi szövetség elé tár hamarosan. A belga sajtó szerint ez már csak formalitás, a szövetség minden bizonnyal rábólint a tervezetre április 15-én.

Mindez azt jelenti, hogy a 29 forduló után kialakult állás végeredménynek tekinthető: a 15 pontos előnnyel élen álló FC Bruges a bajnok (és ezzel főtáblás a Bajnokok Ligája következő kiírásában), a Gent az ezüstérmes (és BL-selejtezős), a Charleroi pedig a bronzérmes (és főtáblás az Európa-ligában). A Bölöni László irányította Royal Antwerp a negyedik lett (és El-selejtezős), Bernd Storck és Eppel Márton csapata, a Cercle Bruges pedig 14. a 16 csapatos bajnokságban. Fontos kitétel, hogy az idő előtt lefújt bajnokságból nem esik ki ezúttal egyetlen klub sem, így a sereghajtó Waasland-Beveren megőrzi élvonalbeli tagságát.

A gólkirályi címen egyaránt 18 góllal ketten osztoznak: a Gent 20 éves kanadai támadója, Jonathan David és a Royal Antwerp kongói csatára, Dieumerci Mbokani.

A liga felállított egy munkacsoportot, amely megvizsgálja a másodosztály és a Belga Kupa befejezésének lehetőségeit. A kupadöntőben Bölöni Antwerpjének ellenfele a bajnok FC Bruges lenne, és ha az antwerpeni gárda győzne, csoportkörös lenne az Európa-ligában – a tét tehát nem kicsi.

Belgiumban bátor döntés születhet, kérdés, Európában fogják-e követni a példáját: a legtöbb ligát egyelőre felfüggesztették, és nem döntöttek a folytatásról.