Fehéroroszországban tart a bajnokság (Fotó: emerging-europe.com)

 

A koronavírus Fehéroroszországban is jelen van (a Szputnyik szombati híre szerint eddig 76-an betegedtek meg az országban, ám közülük 15-en már gyógyultan hagyták el a kórházat), a röplabda- és a kosárlabda-bajnokságot fel is függesztették, de a pillanatnyi járványhelyzetet nem tartották olyan súlyosnak, hogy a múlt héten kupafordulóval melegítő élvonalbeli csapatok bajnokságát ne engedjék útjára.

Sokan találgatják, miért nem hagyják abba. Az egyik ok lehet Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) nevezetes különutassága: az államelnök – a Liga.Novosztyi beszámolója szerint – a pánikhelyzet elkerülésének, egyben a betegség megelőzésének legjobb módozatait a szaunázásban, az alkoholos kézmosás közbeni mértéktartó vodkázásban és mindenekelőtt a szabadban végzett kemény munkában határozta meg, amit híven demonstrál a szívéhez közelálló futballisták menetrendnek megfelelő játéka.

A másik, a futballszakmai ok pedig az lehet, hogy – mint arra például az Emerging-Europe portál rámutatott – a válogatott a Nemzetek Ligája-playoffon keresztül versenyben van első, történelmi Eb-részvételéért, és az áhított siker érdekében egyelőre semmi sem drága.

Eszerint a hazai bajnokságra épülő válogatott tagjait formába akarják hozni, meccsben akarják tartani, hogy e helyzeti előnnyel élve nagyobb esély nyíljon a győzelemre a járvány miatt kényszerpihenőt elrendelő grúzok elleni idegenbeli, jelen állás szerint június 4-re kiírt NL-playoffmeccsen, majd reményeik szerint a folytatásban, az Észak-Macedónia–Koszovó párharc győztese ellen – immár hazai pályán az Eb-ért.

Eljöhet azonban a pillanat, hogy ha megfogalmazódott is a fenti stratégia, mégis félbeszakítják az éppen csak elkezdődő idényt: Vlagyimir Bazanov, a szövetség elnöke a rajt előtt kijelentette, felkészültek rá, hogy a járvány súlyosbodása esetén halasztásokra lesz szükség.

Egyelőre nem látják úgy, hogy elérkezett az idő.