Koronavírus: Infantino szerint teljesen megváltozik a futball

Vágólapra másolva!
2020.04.08. 20:53
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint a sportágat teljesen megváltoztatja majd a koronavírus-járvány.

Az elnök a jövőben kisebb, de mégis jelentősebb, versenyképesebb, nagyobb egyensúllyal bíró labdarúgásra számít, amely „figyelmesebb lesz az igaz értékek iránt”.

A változásokat Infantino reformtervekkel igyekszik segíteni. Elképzelései között szerepel, hogy a klubok és a válogatottak érdekeit összehangolva a bajnoki szezonokban a mostaninál kevesebb válogatott hetet iktatnának be, viszont azok hosszabb ideig tartanának.

Az elnök legambiciózusabb projektjének tartják, hogy ötven válogatott és szerte a világban ötven klub kerüljön top szintre. A FIFA reményei szerint a fejlesztési programjaikon túl ezt segíti majd elő a 24 csapatos klubvilágbajnokság is, amelynek 2021-ben kellett volna elindulnia, de a világjárvány miatt elhalasztották.

„Szükségünk van ötven olyan csapatra, amely megnyerheti a klub-vb-t, nem csupán öt-hat európai esélyesre. És ebből az ötvenből is húsz lesz európai, ami kifejezetten jobbnak tűnik, mint a mai öt-hat” – mondta Infantino.

Bár a FIFA sokáig ellenezte a térségi alapon szerveződő bajnokságokat, év elején maga Infantino javasolta a Pánafrikai Liga létjogosultságát, amely helyi piacot és nagyobb bevételt jelentene. Ez pedig így együtt arra ösztönözné az afrikai játékosokat, hogy maradjanak a kontinensen, és ne költözzenek feltétlenül Európába.

A sportág szereplőit foglalkoztató ötletek között utalt az élvonalban érdekelt csapatok létszámának csökkentéséről, illetve ehhez részben kapcsolódóan a játékosok szezononkénti mérkőzésszámának korlátozásáról. Utóbbi bevezetésével a nagyobb klubok a jövőben is végig játszhatják az egész évet, részt vehetnek jövedelmező turnékon, csak az edzőnek jelentene külön feladatot a játékosok rotálása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik