Koronavírus: a Marseille volt elnökét gyászolja a francia foci

Vágólapra másolva!
2020.04.01. 07:43
null
Pape Diouf, 1951–2020 (Fotó: AFP)
Kedden Dakarban elhunyt Pape Diouf, az Olympique Marseille labdarúgócsapatának korábbi emblematikus elnöke. A 68 éves sportvezető halálát a koronavírus-fertőzés okozta – írja a szenegáli állami média nyomán a L'Équipe.

 

A francia sportnapilap a teljes szerdai címlapját Pape Dioufnak szentelte, aki 2005 és 2009 között volt az OM első embere – a francia élvonal történetének első fekete bőrű klubelnökeként. A korábbi BL-győztes klub újbóli felemelkedését kötik a nevéhez: elnöksége idején a csapat két Francia Kupa-döntőt játszott, és dobogós bajnoki helyezéseinek köszönhetően újból rendszeres résztvevője lett a Bajnokok Ligájának.

A terv úgy szólt, hogy a fertőzéstől megbetegedő idős sportembert szerdára virradóra Szenegálból franciaországi kezelésre szállítják, de erre már nem kerülhetett sor.

A L'Équipe szerdai címlapja
A L'Équipe szerdai címlapja

A Csádban született, Szenegálban felnőtt, 18 éves kora óta Marseille-ben élő Diouf fiatal sportújságíróként került kapcsolatba az OM-mel, majd játékosügynöknek állt, mások mellett olyan klasszisok, mint Joseph-Antoine Bell, Marcel Desailly, Basile Boli, William Gallas, Samir Nasri és Didier Drogba útját egyengette.

Marseille-i klubelnöksége idején a francia futball meghatározó alakjai közé számított, és bár később, 2016-ban ellene is vizsgálatot indítottak az OM gyanús átigazolási ügyeivel kapcsolatban, nem marasztalták el.

Pape Diouf halála megrázta a francia labdarúgást, megszólalt például nagy ellenlábasa, Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke is, aki felidézte: ellenségeskedésük – Diouf marseille-i távozása után – fokozatosan kölcsönös elismerésbe, majdhogynem barátságba fordult.

„A futball közegét jól ismerő, nagyszerű klubelnök volt, aki nemcsak a tetteiért érdemel tiszteletet, hanem azért is, mert mások problémáira érzékeny, jó ember volt” – búcsúzott pályatársától Aulas.

AZ OM BÚCSÚZÓ TWEETJE – A KLUBTÖRTÉNET EGYIK NAGY ALAKÍTÓJA ÖRÖKKÉ A SZÍVÜKBEN ÉL


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik