Juventus: Ha rajtam múlna, csak a fontos meccseken játszanék – Cristiano Ronaldo

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.10.29. 13:26
null
Cristiano Ronaldo, ha tehetné, csak a BL-ben és a válogatott meccsein játszana (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál labdarúgója a France Footballnak adott nyolcoldalas interjút, amiből a Corriere dello Sport szerint arra lehet következtetni, hogy ő kapja meg december 2-án az Aranylabdát, ami CR-nek már a hatodik lenne.

 

Ebben az idényben klubjában 10 tétmérkőzésen öt gólnál jár, a válogatottban júniusban a Nemzetek Ligája négyes döntőjében két meccsen három gólt szerezve segítette aranyéremhez együttesét, az őszi Eb-selejtezőkön négy meccsen hétszer talált be, így az előző évad lezárulta óta 16 tétmeccsen 15 gól a mutatója.

A portugál klasszis a lapnak adott interjújában beszélt a Lionel Messivel való viszonyáról, hogy szíve szerint milyen meccseken lépne pályára, a legutóbbi mérkőzéseken mutatott formájáról és a meditáció fontosságáról is.

„Megnyugtat és nagy fokú higgadtságot hoz számomra. Majdnem minden nap meditálok, különösen a légzésen dolgozok sokat. Ezekben a pillanatokban a saját kis buborékomban vagyok, de persze számos módja van a meditációnak” – mondta Cristiano Ronaldo.

Karrierje során 606 gólnál jár a klubcsapataiban, ebből 146-ot a 75. perc után szerzett, tehát elmondható: nagy erőssége, hogy a meccsek végén is képes betalálni.

„Ez az egész semmi másról nem szól, mint arról, hogy a lefújásig kell küzdeni. Nemcsak fejben, hanem fizikailag is készen kell állni, hogy a mérkőzés végén be tudj találni. Ugyanakkor bevallom, engem is meglep, hogy ilyen sok gólt szereztem, még ha tudom is, hogy összességében a második félidőkben szoktam több találatot jegyezni.”

Ha CR-interjú, akkor elkerülhetetlen, hogy valamilyen szinten ne kerüljön szóba a nagy rivális, a hozzá hasonlóan ötszörös aranylabdás Lionel Messi.

 

Messivel közös párharcuk mindkettejüket jobb futballistává tette (Fotó: AFP)
Messivel közös párharcuk mindkettejüket jobb futballistává tette (Fotó: AFP)


„Sokan mondják, hogy erősítettük egymást. Úgy érzem, ez egészséges rivalizálás volt, és azzal, hogy egy ligában szerepeltünk Spanyolországban, mind a ketten jobb játékossá váltunk.”

A portugált a motivációról is faggatták, és hogy a stadionok, szurkolók, bírók és edzők környezete milyen stresszfaktorral bírnak egy támadó számára.

„Ha rajtam múlna, csak a fontos mérkőzéseken játszanék: a válogatott meccsein és a Bajnokok Ligája összecsapásain. Ezek a mérkőzések emelkednek ki, ezeknek van igazán nagy tétje, nehéz környezetben, nagy nyomás alatt kell játszani. Mindennap jó formában kell lenned, hogy büszkévé tedd a családodat és a klubot, amelyet képviselsz – és amely ezért fizet téged. Minden nap a lehető legjobb teljesítményedet kell hoznod. Ezen kívül viszont nem tulajdonítok jelentőséget a közvéleménynek.”

Cristiano Ronaldo úgy véli, hogy elengedhetetlen a tehetség, de kiemelten fontos a kemény munka is ahhoz, hogy valaki sikeres góllövővé váljon.

„Elsősorban a tehetségre van szükség, enélkül sokat nem tehetsz. De a tehetség munka nélkül mit sem ér. Semmi sem hullik az égből az ölünkbe. Sohasem tartanék itt a munkához való hozzáállásom nélkül.”

Az Európa-bajnok támadót faggatták arról is, van-e olyan védő, aki ellen nem szeret játszani.

„Olyan csapat ellen nem szeretek játszani, amely »leparkolja a buszt« a kapuja elé. A futball számomra nem erről szól, nem mehetsz egy stadionba úgy, hogy nem mersz játszani. De ez csak az én véleményem, nem kritika. Tudom, hogy mindenki másképpen játszik, de hogyan nyersz, ha meg sem próbálod?! Ez a futballban és az életben is érvényes, nem hiszek a csodákban.”

A portugál válogatottal Európa-bajnokságot nyert (Fotó: AFP)
A portugál válogatottal Európa-bajnokságot nyert (Fotó: AFP)


Szóba jött az is, hogy lassan 35 éves lesz, ezzel kapcsolatban érdeklődtek nála, hogy érzi-e már az évek súlyát a vállain.

„Igen. Az egész világ öregszik. Hosszú ideig lehetsz egészséges, de a tested természetes hanyatlása ellen nem tehetsz semmit. Ezt követően fiatal öreg lehetsz, ha értik, mire gondolok. A várható élettartam ma nyolcvankét és fél év, de hatvanöt év után az embereknek romlani kezd a memóriájuk, elfelejtenek neveket, gyógyszereket kell szedniük. Hosszabb ideig élünk, de az életminőség már nem ugyanaz. A célom, hogy az öregedés közben fiatal és versenyképes maradjak. Mutassanak még egy játékost, aki az én koromban ilyen szinten teljesít egy olyan csapatban, mint a Juventus. Ez nagyon nehéz. Azt mondják, hogy atlétatestem van, de ez nemcsak a fizikai felépítésről és az edzésekről szól, hanem az életmódról, a táplálkozásról, az alvásról és a feladatok megfelelő kiválasztásáról is. Az életem hetven százaléka a futball iránti elköteleződésről szól, végig okosan kell csinálnod.”

„Nézzék meg a fiatalokat! Rengeteg hatalmas tehetségű 25-26-27 éves játékos van, aki újra meg újra lesérül. Úgy gondoljátok, hogy ez véletlen lenne? Azt mondják, hogy ez balszerencse, de mi a szerencse hiánya? Az életben követheted azokat, akik szerencsések és azokat, akik nem. Én az előbbieket követem. Válaszd azt, hogy olyan dolgokat teszel, ami szerencséssé tesz téged. Isten mindent lát. Azért ilyen a karrierem, mert ezeket tartottam szem előtt. Lehet két-három éven át a csúcson játszani, de próbáljatok meg tizenhat-tizenhét éven át. Úgy hiszitek, hogy ez csak a tehetség kérdése lenne? Elmondok egy dolgot. Rengeteg ember beszél a futballról anélkül, hogy ismerné a játékos környezetét, belsőjét, hogy miben hisz, milyen barátai vannak, milyen az egója, edzői és még sorolhatnám. Ebben a világban élek már több mint tizenöt éve. A futballban rengeteg mindent át kell élni, hogy tizenhat jelölést kapj az Aranylabdára” – mondta Cristiano Ronaldo.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik