Joao Félix: Mr. 120 millió, Portugália legjobbja, akit CR is megnézett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.15. 21:04
null
Joao Félix már Cristiano Ronaldo elismerését is elnyerte (Fotó: AFP)
A Benfica stadionjában minden hazai mérkőzés előtt a találkozóra érkezett újságírók a főbejárat mellett egy kis szobában vehetik át akkreditációjukat, és ebben a szobában egy kis asztalon általában van egy papírlap is, amely azon csapatok nevét tartalmazza, melyek megfigyelőt küldtek az adott meccsre. Ez a papiros számtalan pletykát fordított át szalagcímbe a lapokban, s ez minden bizonnyal így lesz a 19 éves Joao Félix kapcsán is, aki az elmúlt héten megszerezte felnőttpályafutása első mesterhármasát a Frankfurt elleni Európa-liga-találkozón.

Úgy 2018 augusztusáig egészen biztos volt benne minden futballrajongó Viseuban, hogy a Lisszabontól körülbelül 290 kilométerre lévő 60 ezres kisváros valaha volt legjobb futballistáját Paulo Sousának nevezik. A Mol Vidi korábbi edzője játékosként kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, Európa-klasszis kiváló középpályás volt, s egy híján 30 évvel főhősünk előtt látta meg a napvilágot, ugyancsak a Portugália közepén fekvő városban.

Tavaly augusztusban aztán a második fordulóban bemutatkozott a Benfica színeiben egy vékony 18 éves fiatalember, és ugyan a Boavista ellen csak három percet kapott, a Sporting CP ellen rangadón már 19 percet töltött a pályán, ráadásul a derbin megszerezte az első gólját, amivel pontot is mentett csapatának. Ekkor már akadtak, akik megkockáztatták: minden idők legjobb viseui születésű futballistáját lehet, hogy hamarosan már Joao Félixnek hívják.

Nem sokon múlt egyébként, hogy nem a Benficánál mutatkozott be az élvonalban Félix, mert gyerekként, hétévesen még a másik nagy rivális, az FC Porto utánpótlásában nevelkedett, ám 15 évesen otthagyta a „sárkányokat”. Túl kicsinek, vékonynak találták az edzők Portóban, ezért nem játszhatott annyit, amennyit akart, így aztán hősünk fogta magát és átment a Benfica utánpótlásához.

„Fognék egy vastag fahusángot, és jól megcsapkodnék vele mindenkit, akinek köze volt Joao távozásához” – fogalmazott Rodolfo Reis, a Porto korábbi játékosa és edzője a SIC Notícias tv-csatornának.

Talán a korábbi hatszoros válogatott Reis felindultsága már mutatja, hogy mire tartják képesnek hazájában az ősszel berobbant fiatal tehetséget, aki aztán múlt csütörtökön a Frankfurtnak lőtt triplájával Európába is megérkezett.

Mesterhármasával egyébként egy rekordot máris magáénak tudhat Félix: 19 éves és 152 napos volt az Eintracht elleni mérkőzés napján, ezzel ő lett a legifjabb labdarúgó, aki mesterhármast szerzett az Európa-ligában – Marko Pjaca csúcsát adta át a múltnak, aki a Dinamo Zagreb színeiben 2014-ben 19 éves és 214 naposan triplázott a Celtic ellen.

Amíg azonban eddig eljutott Joao Félix, történt vele egy s más.

Például a bemutatkozás és az első gól után hamar jött a második, és rögtön az első sérülés is, amiből néhány meccs kihagyása után visszatért a pályára, ám Rui Vitória vezetőedzőnél ekkor még nem harcolt ki állandó helyet a kezdőben. Olyannyira, hogy a tavalyi év utolsó két hónapjában mindössze két mérkőzésen 69 perc jutott neki a csapatban. Január elején aztán a Portimonensétől elszenvedett vereséget követően kirúgták Vitóriát, s ezzel eljött Félix ideje: helyére ugyanis Bruno Lagét, a klub addigi utánpótlásedzőjét nevezték ki a gárda élére, s ő a szélről behozta középre, árnyékéknek, amely húzás már az első bajnokin kifizetődött: Félix két góllal segítette trénerét győztes bemutatkozáshoz.

Februárban aztán a Benfica a Sporting otthonában aratott 4–2-es sikert, s hősünk egy gólt szerzett, kiharcolt egy büntetőt és kiosztott egy gólpasszt is – mondhatjuk, megnyerte a találkozót az övéinek. Mindezt a helyszínen látta Cristiano Ronaldo is, és sokan már most az ötszörös aranylabdás utódját látják benne.

„Portugália legjobb játékosa ma az Alvalade-stadionban járt, és milyen kedves volt Cristiano Ronaldótól, hogy eljött megnézni őt” – viccelődött a mérkőzést követően Rui Gomes da Silva, a Benfica korábbi alelnöke.

Joao Félix idén 15 bajnokin 9 gólt szerzett és kiosztott 6 gólpasszt, míg az Európa-ligában öt meccsen három gól és egy gólpassz a mérlege; ezeken a mérkőzéseken rendre a Lage által számára kijelölt poszton, többnyire Haris Seferovic mögött, árnyékékként, visszavont támadóként kapott lehetőséget.

Joao Félix 120 millió eurót is megérhet ma már (Fotó: AFP)
Joao Félix 120 millió eurót is megérhet ma már (Fotó: AFP)

Saját bevallása szerint Kaká volt gyerekkorában a kedvence, s a brazil aranylabdás stílusa fel is fedezhető a játékán olykor: remekül lát a pályán, kiválóan passzol, a másik támadó mögött, de a szélen is tud játszani, váratlan megoldásokra képes és olykor a leglehetetlenebb szituációból is tud gólhelyzetet kialakítani.

Márpedig ezek olyan tulajdonságok, melyek miatt a cikkünk elején emlegetett papírlap rendszeresen „fél Európa” élcsapatainak nevét tartalmazza. A teljesség igénye nélkül soroljuk, hogy mely klubok nevei szerepeltek azon a papírlapon: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Juventus, Barcelona, Feyenoord, Bayern München. Persze a papírlapon csak a küldő klub neve szerepel, az, hogy kit figyel meg éppen a munkatárs, az nem...

Mindenesetre bármi is lesz a sorsa Joao Félixnek, a Benfica már most bebiztosította magát – 2023 június 30-ig érvényes szerződést kötött a fiatal játékossal és egy vaskos kivásárlási záradék is bekerült az új kontraktusba, aminek köszönhetően csapattársaitól új becenevet is kapott: „Mr. 120 millió”

Ne legyenek kétségeink, lesz olyan klub, amely kifizeti érte ezt az összeget, hiszen a portugál szurkolók és szakértők egyetértenek abban, hogy maximum két szezont tölt még a Benficánál Joao Félix, aztán elhagyja az együttest, amivel mindenki jól jár.




„Biztos vagyok benne, hogy a Bernfica nem fogja tudni megtartani őt hosszú távon. Nagyon nagy értéke ő a klubnak és a portugál válogatottnak. A következő lépés a karrierjében a nemzeti csapatban való bemutatkozás lesz, aztán hogy meddig marad a Benficánál, az csak attól függ, az európai topklubok meddig hagyják, hogy itt futballozzon”
– fogalmazott Valter Marques, a Record sportújságírója.

S hogy miért nem fogja tudni megtartani a Benfica Joao Félixet? Már most is rendkívül eredményes, és még várhatóan javulni is fog: felnőttpályafutása első 1000, tétmeccsen pályán töltött perce alatt 8 gólig és 5 gólpasszig jutott. Neymar ugyanennyi idő alatt 4 gólt és 2 gólpasszt ért el, Mbappénál 4 gól és 6 assziszt a mérleg, míg Cristiano Ronaldo a vert mezőnyben: 3 gól, 1 gólpassz a Sportingban. Lionel Messi azonban még nála is jobb: első 1000 játékperce alatt az argentin 13 gólt és 8 asszisztot szórt.

Ne legyenek kétségeink, generációja egyik legnagyobb tehetsége Joao Félix, akinek megmozdulásait a következő években nem csupán a portugál drukkerek fogják szájtátva figyelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik