Játékvezetés: Fábián Mihály ellenőr lehet az ausztrál első osztályban

Vágólapra másolva!
2017.07.26. 15:10
null
Fábián Mihály (középen) újabb feladatra készül, játékvezetői ellenőr lehet az ausztrál első osztályban
Nem mindennapi sztori Fábián Mihályé: az Ausztráliába kerülő korábbi FIFA-bíró beszélt sérülésről, megbecsülésről, kritikus pillanatokról, és azt is megpendítette, reményei szerint egyszer idehaza is hasznosíthatja a tapasztalatait.

 

Eltűnt a szemünk elől. Fábián Mihály 35 esztendősen, tavalyelőtt hagyott fel a játékvezetéssel, a korábbi FIFA-bíró jelenleg játékvezetői ellenőrként tevékenykedik Ausztráliában.

„Tavaly nyáron sikeresen felvételt nyertem egy sportmenedzseri iskolába, ahol azóta is tanulok – mondta Fábián Mihály. – Szeptemberben érkeztem Melbourne-be, ahol régi ismerőseim élnek, szóval a kezdetektől nem voltam egyedül. Szerencsére a tanulás elég jól megy, hamarosan újabb diplomával leszek gazdagabb. Rövid idő alatt rengeteg ismerősre, barátra tettem szert, ebben az is sokat segített, hogy bekapcsolódtam a helyi játékvezetésbe is. Nagyon jól érzem itt magam!”

„Játékvezetői ellenőrként tevékenykedek Victoria állam legmagasabb szintű bajnokságaiban, a kétezertizenhetes idényben már csaknem ötven mérkőzésre kaptam felkérést. Megtiszteltetés, hogy július ötödikén én voltam a játékvezető-ellenőre Victoria állam kupadöntőjének, a Dockerty Cupnak. A közelmúltban meghívást kaptam az Ausztrál Labdarúgó-szövetségtől egy júliusi, kétnapos ellenőri kurzusra.”

DIGITÁLIS FUTBALLJÖVŐ

Fábián Mihály elmondta véleményét a videobíró alkalmazásáról is.

„Hatalmas újítás a futballban, amiről néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk. Ez a jövő nagy lehetősége! Manapság a játék annyira gyors, hogy szinte lehetetlen minden pillanatban tökéletesen dönteni a játékvezetőknek. Az pedig kellemetlen, ha egy mérkőzést befolyásoló hiba dönt csapatok, emberek sorsáról. Természetesen ennek is, mint minden újításnak, idő kell, amíg minden olajozottan működik.”

„Ausztráliában nagyon pozitívan mutatkozott be a rendszer, mindenki megelégedésére. Személyesen is jelen lehettem a Melbourne City–Perth Glory mérkőzésen, amelyen az Ausztrál Játékvezetői Bizottság elnöke bemutatta a video-játékvezetés gyakorlati működését, és még az sem zárható ki, hogy a következő idényben ebben a minőségben is szerepet kaphatok az A-League-ben. A tervek között szerepel ugyanis, hogy a jövő bajnokságtól esetleg a nemrég visszavonult játékvezetők is részt vehetnek a videobírós rendszerben.”

„Sikeresen vettem az akadályt, így újabb kapu nyílt ki előttem, ugyanis bekerültem abba a huszonnégy tagú országos ellenőri keretbe, amit célként tűztem ki magam elé. Így Ausztrália professzionális bajnokságában, az A-League-ben tevékenykedhetek játékvezető-ellenőrként, ami óriási szakmai siker. Több alkalommal oktatásokra is felkértek, amelyeket nagyon szívesen vállalok el. Akik ismernek, tudják, mindig imádtam a szabályokkal foglalkozni, segíteni a fiatal játékvezetőket, előadásokat tartani.”

Fábián Mihály természetesen nagyon rosszul élte meg, hogy sérülés miatt kellett a fiók mélyére tennie sípját, és arról beszélt, mennyire volt nehéz feldolgoznia, hogy emiatt kellett abbahagynia a pályafutását.

CSÚCS A BL!

Fábián Mihály rendkívül büszke lehet arra, hogy sok éven át tagja lehetett Kassai Viktor csapatának. Nagyon rangos meccseken szerepeltek, de mindegyik közül a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő a legszebb emlék: az FC Barcelona–Manchester United mérkőzés a labdarúgás szentélyében, a Wembleyben mindent visz!

„Az elmúlt években nagyon sok embert próbáló esemény történt velem. Az aktív játékvezetés befejezése volt a mélypont… Senkinek sem kívánom azt az érzést, amikor élete hivatását kell feladnia. Sajnos a lábam már nem volt alkalmas nagyobb terhelésre, ezt a legnehezebb elfogadni. Az utolsó időszakban már rendszeresek voltak a sérüléseim. A karrierem során akadtak kritikus pillanatok a pályán és azon kívül is, de talán mindegyik közül ez volt a legnehezebb.”

„Döntenem kellett, és úgy éreztem, ez már nem csak magánügy. Nem tudtam fizikailag maximálisan felkészülni, ez pedig nem lett volna fair sem a csapatokkal, sem a társaimmal szemben. Fájdalmas volt, de kimondtam, befejezem.”

Kérdés, a tudására miért nem tartanak idehaza igényt.

„Nem szeretnék ezzel a kérdéssel foglalkozni. Nagyon jól érzem magam Ausztráliában, csodálatos közegbe kerültem. Úgy érzem, itt emberileg és szakmailag is megbecsülnek, támaszkodnak a véleményemre, lehetőséget adnak. Hiszek abban, ha valaki kitartó, szakmailag felkészült, és mindig kész tanulni, előrébb juthat. Előre próbálok tekinteni, és folyamatosan képzem magam, mert a tapasztalat szorgalom nélkül semmit sem ér. Remélem, egyszer a magyar játékvezetésben is hasznosíthatom az itt szerzett tapasztalataimat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik