Japán: bundagyanú miatt menesztették a kapitányt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.02.03. 11:01
A Japán Labdarúgó-szövetség kedden menesztette Javier Aguirre szövetségi kapitányt, aki bundázás gyanújába keveredett.

A mexikói szakembert is érintő botrány a januári Ázsia-kupa előtt robbant ki, ám akkor a japán szövetség még kiállt mellette, a balul sikerült kontinensbajnoki szereplés után azonban bejelentette, hogy szerződést bontott Aguirrével.

Dajni Kunija, a szövetség elnöke azzal indokolta a döntést, hogy nem szeretnék, ha a botrány miatt csökkennének a nemzeti csapat világbajnoki selejtezős esélyei. Hozzátette, a szakember egyetértett azzal, hogy a menesztése elkerülhetetlenné vált.

Aguirre a 2011 májusában lejátszott egyik spanyol bajnoki mérkőzés kapcsán keveredett gyanúba, egy spanyol ügyészi vizsgálat megállapítása szerint ugyanis ő is érintett lehet a Levante–Zaragoza meccs eredményének befolyásolásában. A találkozót a szezon utolsó játéknapján rendezték, s idegenben aratott 2–1-es győzelmével a Zaragoza bent maradt az élvonalban.

A gyanú szerint az eredményt manipulálták, erről 41-en tudtak, köztük az akkor a Zaragoza edzőjeként dolgozó Aguirre is, aki ugyanakkor tagadta érintettségét. A 17-szeres magyar válogatott Pintér Ádám akkor a Zaragoza játékosa volt, de a gyanús mérkőzésen nem lépett pályára.

Az Ausztráliában rendezett Ázsia-kupán címvédőként szerepelt japán válogatott a negyeddöntőig jutott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik