Iszinbajeva nyomdokain, történelmi NSO-szereplés és a fair play diadala

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.14. 16:32
null
A Média-kupán részt vevő csapatok (jobb szélen a magyar együttes)
Hétfő hajnalban immár negyedik alkalommal kerekedett fel a Nemzeti Sport Online csapata, hogy a lengyelországi labdarúgó Média-kupán a magyar színeket képviselje, és Jelena Iszinbajeva világcsúcsdöntéseihez hasonlóan (az orosz rúdugrónő mindig csak egy-két centit javított a rekordján) nekünk is sikerüljön évről évre apránként feljebb kapaszkodni a végső tabellán.

 

Az ötödik alkalommal megrendezett Média-kupára – ahogyan az előző két évben – ezúttal is a lengyelországi Gniewinóban került sor, ahol a 2012-es Európa-bajnokság idején a spanyol válogatott küldöttsége is megszállt – ennek pedig a mai napig nyomát viseli minden épület. A mi öltözőnk ezúttal például az akkori keret 12–23-as számú játékosai számára fenntartott szoba volt, így kicsit mi is átérezhettük, hogyan készült anno Xabi Alonso, Sergio Ramos vagy éppen David Silva.

A TORNA LEBONYOLÍTÁSA
Öt plusz egy fős csapatok mérték össze erejüket a hagyományos futballpálya kevesebb mint felén kialakított – természetesen füves – játéktéren. A mérkőzések kétszer tíz percig tartottak, az egyenes kieséses szakaszban döntetlen után egyből szétlövés következett.

A mintegy 1000 kilométeres út 16 órányi leküzdése után a vacsorát egy igencsak kalandos, tengerparthoz vezető sétával kísértük le, majd rápihentünk a tornára.

A küzdelem kedd reggel vette kezdetét. Elsőként a legelső – még ostródai – tornát megnyerő TV Poloniával mérkőztünk meg, és bár a korai kapott gólra a második félidőben még volt válaszunk, egy szabadrúgást követő kontrából visszavette a vezetést a lengyel gárda, a hátralévő időben pedig újabb találatot nem szereztünk, sőt, az utolsó másodpercekben egy szöglet után kialakult az 1–3-as végeredmény.

A rossz zárást a németek elleni összecsapáson figyelmetlen kezdés követte, az első perceket követően kétgólos előnyre tett szert az olykor a kemény játékot durvaságokra cserélő együttes (az egész torna egyetlen keserű pontjaként – igaz, megjegyzendő, hogy az elmúlt években rendre egymással és nagyjából mindenki mással is balhézó, legutóbb pedig össze is verekedő moldovai és bolgár együttes ezúttal nem képviseltette magát, szemben például az olaszokkal, dánokkal vagy a lettekkel), erőnkből pedig a szünetig csak a szépítésre futotta, a második félidőben pedig már büntetőből sem született újabb gól – ezt a németek hagyták ki, az egyébként elég sok magyar szót ismerő, és használó támadójuk révén (1–2).

OTTHON MARADT A KUPA
A tornát a Polsat Sport nyerte meg, a fináléban 1–0-ra győzve le a Gazeta Wyborczát.

A csoport harmadik, záró felvonása előtt a keresztbeverésekben bízhattunk – valamint a sok idő kitöltésére beiktatott jakuzzi jótékony hatásában, ez utóbbiban, mint később kiderült, joggal! –, de a TV Polonia nem tette meg azt a szívességet, hogy az első találkozóján elbukó németeket legyőzze, így viszonylag tét nélküli találkozóval zártunk. És igazi jutalomjátékkal, ugyanis 11–0-s történelmi nagyságú sikert arattunk a sérülések ellenére becsülettel küzdő Przeglad Sportowy ellen.

Ezzel eldőlt, hogy a csoport harmadikjaként a B jelű négyest utolsóként záró szlovák együttessel kezdünk az alsóházi rájátszásban szerdán.

Az esti programba még egy tengerpartra vezető terepjárás, kietlen utakon, valamint a Barcelona müncheni továbbjutásának megtekintése fért bele a vacsora mellett, majd eltettük magunkat a másnapi folytatásra.

A szlovák csapat szívósan tartotta magát, de az első játékrész hajrájában egy szólóval végül feltörtük a reteszt, a fordulást követően pedig eldöntöttük a továbbjutás kérdését (2–0). A lettek ellen már az alsóházi döntő volt a tét, ennek ellenére sikerült pár igazán tetszetős akciót végigjátszanunk, sőt, még egy távoli üres kapus gól is összejött, miután a lett játékos rossz ütemben lépett ki a megtolt labdára, a vége pedig 4–0 ide – jegyzem meg csendben, a jakuzzibeli ráhangolódástól számítva eddigre 17 szerzett és nulla kapott gól állt együttesünk neve mellett, nagyban köszönhetően persze a remekül védő kapusunknak, Sz. Nagy Tamásnak is.

A NSO csapata 2015-ben kilencedikként zárt
A NSO csapata 2015-ben kilencedikként zárt

Az alsóházi döntőben a Polskie Radio ellen aztán gyorsan hátrányba került együttesünk, de ez sem tört meg minket, és a szünetre már egál mellett vonultak a felek, a folytatásban pedig a vezetést is megszereztük egy kontra végén. Bár egy szöglet után egyenlített az ellenfél, a rendkívül szimpatikusan szurkoló szlovákok „Ria, ria, Hungária!" kiáltásai közepette villámgyorsan jött a válasz egy kissé szerencsés, de mindenképpen megérdemelt találat formájában (3–2).

A tornát sorozatban négy sikerrel záró küldöttségünk ezzel a 9. helyen végzett, újabb egy helyet javítva eddigi legjobbján – az első évben az akkor még öttagú csoport negyedikjeként nem jutottunk tovább a rájátszásba, a másodikban a 11., tavaly pedig a 10. helyen zártunk –, és jó hangulatban várta az újabb hosszú utazást, amely csütörtök délelőtt ért véget.

A MAGYAR CSAPAT TAGJAI: Sz. Nagy Tamás – Borbély László, Hegyi Dániel, Izsányi Szabolcs, Kántor Barnabás, Légrádi Gábor, Murányi Domonkos, Németh Attila, Selmeczi Richárd

EURÓPAI MÉDIA-KUPA
A MAGYAR KÜLDÖTTSÉG EREDMÉNYEI

CSOPORTMECCSEK
MAGYARORSZÁG–TVP 1–3

A magyar gólszerző:Németh A.

MAGYARORSZÁG–Németország 1–2
A magyar gólszerző:Németh A.

MAGYARORSZÁG–Przeglad Sportowy 11–0
A magyar gólszerzők:Kántor 4, Murányi D. 3, Selmeczi 2, Borbély, Légrádi

ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS
MAGYARORSZÁG–Szlovákia 2–0

A magyar gólszerzők: Kántor, Németh A.

MAGYARORSZÁG–Lettország 4–0
A magyar gólszerzők:
Murányi D. 2, Németh A., Borbély

A 9. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–Polskie Radio 3–2
A magyar gólszerzők:
Németh A., Borbély, Kántor

A szép tengerpart – és a rendkívül hideg víz
A szép tengerpart – és a rendkívül hideg víz
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik