Iránban a férfiak egy része is azért küzd, a nők újra járhassanak futballmeccsre (Fotó: BBC/Getty)

 

Szahar Hodajari a bíróság épülete előtt gyújtotta fel magát, miután, bár a tárgyalását elnapolták, megtudta, fél évtől két évig tartó börtönt kaphat korábbi tettéért. A nőt még márciusban kapták rajta, hogy férfinak öltözve megpróbált bejutni a helyi Eszteglal FC egyik mérkőzésére, ezt követően fogdába került, három nappal később engedték csak el.

A nők 1981 óta nem vehetnek részt Iránban futballmeccseken, igaz, a tiltást, tavaly a futball-vb alatt feloldották, ekkor Teherán több stadionjában is óriáskivetítőkön lehetett követni az iráni válogatott mérkőzéseit, ekkor pedig nők is lehettek a lelátókon.

A világsajtóban kék ruhás nőként emlegetett Szahar Hodajari a bíróságon történtek után kórházba került, hét napon át küzdöttek az életéért, ám keddre virradóan elhunyt.

A FIFA hivatalos közleményt adott ki a tragédia után, hozzátéve, ismét felszólítják az iráni hatóságokat, hogy biztosítsák azon nők szabadságát és biztonságát, akik szeretnének változást elérni az országban, s azért küzdenek, hogy feloldják a stadionok látogatására vonatkozó tilalmat.