Hőstett: negyedosztályú csapat a kupaelődöntőben

Vágólapra másolva!
2010.03.23. 21:04
null
Akcióban az első quevilly-i gólt szerző Floran Coquio (jobbra, Fotó: Reuters)
Bombameglepetéssel kezdődött a labdarúgó Francia Kupa negyeddöntője: a negyedik ligás US Quevilly 3–1-es győzelmével kiejtette az élvonalbeli Boulogne-t, és bejutott a legjobb négy közé. Ugyancsak elődöntős a PSG, amely tizenegyesekkel búcsúztatta az Auxerre-t.

A 64-es főtáblán korábban az amatőr Saint-Quentint (6–0), a második ligás Angers-t (1–0), majd az első osztályú Rennes-t (1–0) kiejtő Quevilly Florian Coquio, Anthony Laup és Abdel Majide Quahbi góljával múlta felül 3–1-re az élvonal abszolút újoncát, a bennmaradásra összpontosító Boulogne-t a kedd este Rouenban megrendezett mérkőzésen.

A négycsoportos negyedik vonalban erős középcsapatnak számító Quevilly legutóbb 42 esztendeje jutott ilyen magasra: 1968-ban szintén elődöntőt játszott a Francia Kupában. Nem ez volt a 2500-as stadionnal rendelkező klub legnagyobb hőstette a kupasorozatban, 1927-ben ugyanis finálét játszott – de Colombes-ban 3–0-ra alulmaradt az Olympique Marseille ellen.

Ha ezt a hőstettet is meg tudják ismételni, akkor 2000 óta először lehet döntős negyedosztályú csapat, akkor a Calais verekedte el magát a Stade de France-ig, de kikapott a Nantes-tól.

Érdekesség, hogy a Quevilly kapusa volt a 2005–2006-os szezonban a Ferencváros jelenlegi kapuvédője, a máltai Justin Haber.

A Francia Kupa rendszeresen a kiscsapatok „vadászterülete", szinte minden évben felbukkan egy-két óriásölő – részben a versenykiírásnak is köszönhetően, mely szerint az alacsonyabb osztályú együttes játszik otthon. A szezon legtovább jutó kiscsapata hagyományosan megkapja a „Hüvelyk Matyi emlékplakettet", ez most biztosan Le-Petit-Quevillybe vándorol.

Az Auxerre–PSG találkozón a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban sem találtak a kapuba a felek, a tizenegyeseknél viszont az első öt párban nem hibáztak a játékosok. A hatodik körben aztán Claude Makélélé gólt lőtt, Julien Quercia viszont hibázott, így a fővárosi csapat jutott tovább.  

Eszelős öröm: a Quevilly játékosai tomboltak a győzelem után (Fotó: Reuters)
Eszelős öröm: a Quevilly játékosai tomboltak a győzelem után (Fotó: Reuters)
FRANCIA KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
US Quevilly (IV.)–Boulogne (I.) 3–1
Auxerre (I.)–PSG (I.) 0–0 – tizenegyesekkel 5–6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik