Bjelica győzelemmel debütált az Eszék kispadján

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 17:00
null
Végre győztek (Fotó: nk-osijek.hr)
Horvátországban az Eszék a Rijekát fogadta a bajnokság 4. fordulójában, és Kleinheisler Lászlóék 3–0-ra nyertek odahaza.


HORVÁT 1. HNL
4. FORDULÓ
Eszék–Rijeka 3–0
(2–0)
Eszék
, Gradski vrt Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Matoc
Eszék:
Ivusic – I. Silva, M. Skoric, A. Majstorovic, Talys (Jurcevic, 80.) – Zaper, Ve. Jugovic – Grezda (Drena Beljo, 79.), Kleinheisler (Pilj, 69.), Bockaj (Grgic, 69.) – A. Erceg (Miérez, 55.). Vezetőedző: Nenad Bjelica
Rijeka: Nevistic – Galesic, Escoval (Smolcic, a szünetben), Galovic (S. Loncar, a szünetben) – Tomecak, Arsenic, Gnezda, D. Pavicic (Lepinjica, 77.), Stefulj (Raszpopovics, 74.) – Andrijasevic, A. Colak (Ristovski, 74.). Vezetőedző: Simon Rozman
Gólszerző: Ve. Jugovic (5.), Bockaj (39.), Miérez (75.)
Kiállítva: Arsenic (38.)

Úgy tűnt, már az első félidőben eldönti a rossz formában lévő, nemrégiben edzőváltáson is áteső Eszék a Rijeka elleni bajnokit, ugyanis Kleinheisler Lászlóék kétgólos előnyre tettek szert – előbb Vedran Jugovic lőtt olyan szép gólt, hogy azt még a nagy Vladimir Jugovic is megirigyelte volna, majd Petar Bockaj lőtt bombagólt szabadrúgásból a jobb felső sarokba. Ez utóbbi előtt ráadásul emberelőnybe került a házigazda, azaz az eszéki csapat, a rijekai Zoran Arsevic ugyanis némi VAR-ozást követően piros lapot kapott egy kegyetlen becsúszásért.

Túlságosan is megnyugodhatott az Eszék a szünetben, ugyanis tíz perc alatt megfordíthatta volna a mérkőzést a vendégcsapat, de ketten is lyukat lőttek az ötös előtt, a háromszoros válogatott Franko Andrijasevic a kapu mellé fejelt hét méterről – tizenkilencről pedig a lécet döngette meg a Dinamo Zagrebbel négyszeres bajnok, a Dinamóval és a Rijekával kétszeres-kétszeres Horvát Kupa-győztes Domagoj Pavicic.

Kleinheisler végig lelkesen és nagyon harcosan futballozott, bátran nekiment a nála egy-két fejjel magasabb védőknek is a labdával, és bátran szabálytalankodott, ha kellett.

A hajrá előtt lecserélte őt új mestere, Nenad Bjelica, aki végül győzelemmel debütált az Eszék kispadján. Hogy túl sok izgalom ne maradjon a végére, arról a hazaiak argentin cserecsatára, Ramón Miérez gondoskodott egy remekbe szabott fejes góllal, a gólpasszt a brazil Igor Silva adta neki.

PERCRŐL PERCRE


90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Miérez mellel teszi a labdát Beljo elé, aki jobbal 14-ről a léc fölé lő.

Három perc a ráadás!

88. perc Némi mezőnyjáték maradt már csak mára.

83. perc Ristovski hétről a léc fölé fejeli Tomecak jobb oldali beadását.

80. perc Mario Jurcevic be, Talys le. Sérült. Dion Drena Beljo meg Grezdát váltja.

77. perc Ivan Lepjinica be, Pavlicic le a vendégeknél.

76. perc Marin Pilj kap sárga lapot belemenésért.

 


75. PERC ITT A GÓL, EZ ELDŐLT. Silva jobb oldali beadását az ötösről a jobb felső sarokba fejeli nagy erővel RAMÓN MIÉREZ!

73. perc Majd mehet le, Milan Ristovski váltja, Momcsilo Raszpopovics meg Stefulj helyére állhat be.

73. perc Colak kap sárga lapot.

70. perc Utóbbinak odalép Cerin, máris ápolni kell őt.

69. perc Bockaj és Kleinheisler le, Alen Grgic és Marin Pilj be.

68. perc Szép, de Grezda jobbal három méterről, balra kisodródva a kapusba lő Bockaj passza után.

Skoblar mentett hatalmasat, a peches Bockaj meg olyan nagyot rúgott az ellenfelébe, hogy ő sérült le. De úgy tűnik, folytatja.

66. perc Andrijasevic és Loncar egymást zavarja az ötös jobb sarkán, utóbbi végül jobbal egy védőbe lő, Pavlicic meg jobbal 17-ről irgalmatlan erővel a lécre lő.

62. perc MELLÉ, Kleinheisler Backaj passzát ballal 14-ről a bal alsó mellé rúgja!

61. perc Franko Andrijasevic elviszi magával emlékbe Majstorovic lábait, sárga lap.

57. perc Sárga lap a Silvát fellökő Adam Cerinnek.

56. perc Kleinheisler lök, szabadrúgás 24-ről. A 4-szeres bosnyák válogatott Loncar ballal a bal felső fölé lő.

55. perc Ramón Mierez be, Erceg le.

54. perc Andrijasevic fejel a bal alsó mellé hét méterről, középről, Stefulj ballábas beadását követően.

47. perc Ez sincs bent, Galovic lyukat rúg az ötös előtt, Cerin bal oldali beadását követően. Kleinheisler ütközött Colakkal az ötös közepén, nagyjából erre figyeltek a hazaiak.

46. perc Colak lő az ötös elől jobbal kapásból a bal alsó mellé, ziccer maradt ki!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Kettős csere a vendégeknél, Stjepan Loncar és Hrvoje Smolicic áll be, Galesic, ill. Escoval helyére.

A svájci FC Basellel játszik az El-selejtező második fordulójában az NK Osijek. A 20-szoros bajnok és 13-szoros Svájci Kupa-győztes FC Basellel játszik az El-selejtező második fordulójában az NK Osijek. Noha az eszéki együttes hazai pályán mérkőzik meg riválisával, a vendégek a párharc esélyesei. A svájci élcsapat erejét jelzi, hogy már nyolcszor szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján. Ami az Eszéket illeti, nincs túl jó passzban, a horvát bajnokság eddigi három fordulójában egy döntetlen kellett kétszer kikapott.

Sajtóinformációk szerint Bjelica eszéki kívánságlistáján olyan játékosok is szerepelnek, mint például a 24-szeres válogatott Marko Pjaca (Juventus), a kétszeres válogatott Mario Situm (Kayserispor) és az albán Endri Cekici (Olimpija Ljubljana). Ugyanakkor a horvát sajtó éppen Bjelicát tartja az elmúlt évek legjobb eszéki szerzeményének.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Kimarad, Erceg az ötös bal sarka elől jobbal a kpausba pazarolja Grezda remek passzát!

Bockajt, a PSV rémét két éve még a Rangers is vitte volna.

44. perc Kleinheisler megindul a balon, Ivan Tomecak feldönti, sárga lap neki is. A sértett távoli szabadrúgása aztán távolról sem jó.

Bockajt autóbalesete után szerette volna leigazolni a Rijeka, de végül maradt a rosszfiú Eszéken.

43. percAnte Erceg kap sárga lapot Escoval felrúgásáért.

Bombardero bizony, a jónevű Bockajtól.


39. PERC PETAR BOCKAJ ballal a jobb felsőbe rúgja a középről, 25 méterről járó szabadrúgást. 2–0!

 

36. perc Zoran Arsenic kap sárga lapot Grezda felrúgásáért. VAR, hogy ér-e piros lapot, a spori maga megy ki megnézni. Nyújtott lábbal lépett oda a labdavesztés után. Sárga visszavonva, azonnali PIROS LAP!

34. perc Kleinheisler szögletét nem éri el jól fejjel az ötös előtt Majstorovic, Skoric meg csak a levegőbe fejeli a labdát nem sokkal messzebbről.

30. perc A felugró Erceg derekával találkozik feje, ápolás. Colak lerántja aztán Kleinheislert, sárga nincs. Colakért nemrégiben 2 millió eurót ajánlott a Nantes, de annyiértnem adják el.

A játékosként korábbi válogatott Bjelica a horvát főváros „kékjeivel” amúgy a Bajnokok Ligája-, valamint az Európa-liga csoportkörébe is bejutott, illetve korábban, 2013-ban az osztrák Austria Wiennel is szerepelt a BL-ben. Tavaly nyáron a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában éppen a Ferencvárost búcsúztatta (5–1-es összesítéssel) a Bjelica vezette Dinamo.

26. perc
Skoric blokkolja az ötösön Pavlicic 21 méteres lövését, továb, nem járt érte 11-es.A VAR szerint sem.

21. perc Kleinheisler kornere rossz, a jónevű Backaj távoli lövését pedig blokkolják. Backaj aztán jobbról pontosan ad be,Grezda visszagurítását Erceg jobbal 10-ről a léc fölé vágja. Kissé jobbról.

Egy kis örökmérleg: 92 találkozó, 32 eszéki és 38 rijekai sikerrel, 105, ill. 126 rúgott góllal.

20. perc Stefulj ad be balról szépen, Colak az ötös előtt melléollózott a labdának! Horvátul az ollózás: škaricama.

18. perc Mezőnyharc, jó közepes iramú, ami nem rossz, tekintva a magas páratartalmat és a 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet.

A 49 éves Bjelica legutóbb a zágrábi Dinamónál dolgozott és nem is eredménytelenül, hiszen 2018 és 2020 között két bajnoki címet is nyert a csapattal. Sőt, a Dinamo idei bajnoki címében is fontos szerepet játszott, azt megelőzően, hogy a tavasz folyamán viharos, egyben „vírusos” körülmények között távozott Zágrábból, mivel nem ment bele fizetése drasztikus csökkentésébe. Távozása után már Zoran Mamic nyert ismét bajnokságot a csapattal, aki közel egy éve az arab világból visszatérve először sportigazgatóként kezdett el dolgozni a Dinamo Zagrebnél.

Az eszéki kispadra Nenad Bjelica, a város szülötte ülhetett le.

10. perc Pavicic kornerét eléri fejjel az ötösön a tömeg teteján Arsenic, de rosszul találja el. Kirúgás, Bockaj passzát Kleinheisler jobbal egy védőbe rúgja középről, 21-ről. Arsenic mentett éppen.

 


Silva adott be jobbról, nem volt a legjobb az ercegi átvétel, de gyorsan kapcsolt a társ.

5. PERC VEZET AZ ESZÉK, Erceg passzol VEDRAN JUGOVICHOZ, aki jobbal az ötös jobb sarka elől a kapu túlsó alsó sarkába emel a kifutó kapus fölött, szép csel és megindulás után.

4. perc Kleinheisler szereli a jobbon a meginduló Pavicicet, majd ellöki a nála 20 centiméterrel magasabb Arsenic.

2. perc Erceg nagyot esik a 16-os és Galesic előtt, de tovább.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fehér mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta bordóban.

Az eszékiek azt követően váltottak edzőt, hogy az előző bajnoki fordulóban 4–1-re kikaptak a Dinamótól, és három meccs után még csak egy ponttal állnak a horvát élvonalban.

„Büszke vagyok, hogy szeretett klubomnak, az NK Osijeknek dolgozhattam az utóbbi években – mondta el Petrovic, aki összesen 25 évet töltött az egyesületnél. – Remek időszakot tudhatunk magunk mögött, kicsit talán azt sajnálom, hogy a legutóbbi idényben a terveink, vagyis a kupadöntő, illetve a második hely a bajnokságban nem jött végül össze. Egy biztos, 2016 óta nagy utat járt be, és a horvát élvonalbeli bajnokság legjobb négy csapata között stabilan megvetette lábát az NK Osijek. Bízom abban, hogy ez a tendencia folytatódik tovább, egyben köszönettel tartozom Ivan Mestrovicnak, valamint Mészáros Lőrincnek.”

Előbbi labdarúgó az olasz Atalantához igazolt 5 millió euróért, míg Mirko Maric Monzába került 4.5 millióért.

„Alennak csak a legnagyobb köszönettel tartozunk, egyben maximálisan elismerjük nálunk végzett munkáját – fogalmazott Igor Galic klubigazgató. – Olyan rekordigazolásokat köszönhetünk neki, mint például a 20 esztendős Boris Sutalo vagy a 25 éves Mirko Maric eladása.”

Nem titok, Nenad Bjelica szerződtetésével új szakmai stáb állt munkába: hat új tagot mutattak be rögtön az első tréning alkalmával. Ami külön érdekessége a szakmai felállásnak, hogy Bjelica nemcsak a vezetőedzői tisztséget tölti be, hanem angol mintára a menedzseri teendőket is ellátja majd. Mindez azt is jelenteti, hogy az eszéki klubnál kedden bejelentették, Alen Petrovic, az eddigi sportigazgató négy és fél esztendő után távozik posztjáról.

Nenad Bjelica Alen Petrovic sportigazgatói feladatait is átveszi (Fotó: nk-osijek.hr)

Mint beszámoltunk róla, a 49 esztendős szakember érkezésével kimondottan felgyorsultak az események az eszéki együttesnél.

A menesztett Ivica Kulesevic helyét elfoglalva immár Nenad Bjelica irányítja a Kleinheisler Lászlót is alkalmazó NK Osijeket, amely szombaton a Rijekát fogadja a horvát első osztályban. Az eszékieknek kulcsfontosságú a győzelem, mert az eddigi három fordulóban mindössze egy pontot szereztek. Igaz, legutóbbi két meccsükön a címvédő Dinamo Zagrebbel (1-4), illetve a Hajduk Splittel (1-2) találkoztak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik