„Ha Diego Maradona isteni volt, Pelére nincsenek jelzők”

BORSI GERGELY (SANTOS)BORSI GERGELY (SANTOS)
Vágólapra másolva!
2017.07.07. 07:55
null
Pelé múzeumának ereklyéi (Fotó: Borsi Gergely)
Három világbajnoki cím, 1282 gól, Santos, Fekete Gyöngyszem: ennyiből már ki lehet találni, hogy Peléről van szó – a róla elnevezett múzeumban jártunk.

 

Edson Arantes do Nascimento.

Vagyis Pelé.

A név, amely egyet jelent a Santosszal, Brazíliával és a labdarúgással.

NÉVJEGY
Edson Arantes do Nascimento, PELÉ
Született: 1940. október 23., Tres Coracoes, Minas Gerais, Brazília
Nemzetisége: brazil
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (1957–1971): 92/77
Klubcsapatai: Santos (1956–1974), New York Cosmos (1975–1977)
Kiemelkedő eredményei: 3x világbajnok (1958, 1962, 1970), 2x Libertadores-kupa-győztes (1962, 1963), 2x Világkupa-győztes (1962, 1963), 6x brazil országos bajnok (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), 10x Sao Paulo állami bajnok (1958, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1973), 4x Torneio Rio-Sao Paulo-győztes (1959, 1963, 1964, 1966), Soccer Bowl-győztes (1977)

Ez persze így van rendjén, elvégre mi mást lehetne mondani arra a futballistára, aki egyedüliként háromszor is megnyerte a világbajnokságot. Hiába a sportág történelmében a számos nagy név, a zseniálisabbnál zseniálisabb játékosok által elhódított rengeteg trófea, a különféle egyéni díjak, a vb mégiscsak kiemelkedik mind közül, márpedig aki háromszor is megnyerte, sőt a válogatottja elsősorban neki köszönhetően lett győztes, arra nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy minden idők legjobbja. Peléből csak egy van.

Ha Diego Maradona isteni volt, Pelére nincsenek jelzők.

Az eredményeit, sikereit hosszasan lehetne sorolni a Santos és Brazília 76 éves legendájának, az egyéni elismeréseit pedig még tovább, de se vége, se hossza nem lenne. Legyen elég annyi, hogy klubjával éppúgy körbeverte a világot, mint a nemzeti csapatával. A pályafutása során szerzett 1282 gólja önmagáért beszél, ahogyan a becenevei is: „Fekete Gyöngyszem”, „A futball királya”, „A király”.

Bár Pelé egyedülálló és senkihez sem fogható, manapság akad egy labdarúgó, aki legalább akkora népszerűségnek örvend a futballművészek hazájában és Santosban egyaránt. A klub ugyanis 1963 után 2011-ben nyerte meg először a Libertadores-kupát – amely Dél-Amerikában a Bajnokok Ligájával azonos –, méghozzá az akkor 19 éves cselgépnek, Neymarnak köszönhetően. A klasszis azóta már Barcelonában kergeti őrületbe a védőket, nem véletlen, hogy a brazilok benne reménykednek leginkább, hogy 2002 után ő vezeti újra sikerre a válogatottat világbajnokságon.

Brazíliában Neymar-őrület tombol, Santosban pedig még inkább, a gyerekek inkább az ő mezében rohangálnak a labda után az Atlanti-óceán partján, ami a reménykedésen kívül elsősorban talán annak tudható be, hogy a fiatalabb generációk már csak hallomásból, esetleg megkopott felvételekről ismerik Pelét – az idősebbeknél persze még mindig a Fekete Gyöngyszem az isten. Népszerűség terén nehéz lenne különbséget tenni kettejük között, ám azt még a 20-30 éves korosztály vagy az iskolás kislány is pontosan tudja, ki a sikeresebb, ki tett többet az emberek boldogságáért, az ország öröméért.

Merthogy Brazíliában a futball vallás. És ha a játékos a pap, a világbajnoki siker jelenti a Kánaánt, a mennyországot. Ebben az esetben pedig Santosban áll a templom, vagy ahogy itt nevezik: a Pelé Múzeum.

A város szívében található épület bejáratánál rögtön be is lehet vásárolni, a legenda nevével ellátott sportszerek – mezek, cipők, pólók, nadrágok – minden fajtája kapható, igaz, mivel itt található a kijárat, célszerű a múzeum látogatása után megpakolni a szatyrokat. Merthogy a múzeum szentély, a futballkedvelők Mekkája. Több emeleten lehet végigkövetni Pelé pályafutását, sikereit, és minden szint külön fejezetet mutat be. Az egyiken a santosos évek, utána a világbajnoki szereplések, köztük az a három, amelyet aranyéremmel koronázott meg. A vitrinekben az első cipők, az első szerződés aláírása, az érmek, a trófeák, a különféle emléktárgyak, miközben a monitorokon megelevenedik a múlt, és újra meg lehet nézni, hogyan futott, hogyan cselezett, hogyan fejelt és persze hogyan lőtt gólokat minden idők legjobb labdarúgója.

Pelé.

MEGVANNAK AZ ELLENFELEK

Kisorsolták a Neymar Jr's Five brazíliai világkupadöntőjének csoportjait. Az FC Barcelona klasszisának nevével fémjelzett, a Red Bull által rendezett kispályás, öt az öt elleni viadalon összesen 53 ország csapata vesz részt, köztük a Football Rangers, amely Magyarországot képviseli. Az erdélyi magyar srácokból (Halász Csongor, Lélek Levente, Moisi Danut Raul, Nagy Máté, Balázs, Rózsa Tamás Norbert, Tóth Kristian, Tamás Róbert) álló együttes a debreceni selejtezőből került a budapesti fináléba, amelyet megnyert, s ennek köszönhetően Brazíliába utazhatott, ahol Santos mellett, Praia Grandéban rendezik a tornát.

A végső győztesnek a dicsőség mellett lehetősége lesz Neymar és barátai ellen gálamérkőzést játszani, sőt utazást nyer Barcelonába, ahol előkelő helyről nézheti meg a katalánok egyik találkozóját, ráadásul egy napot együtt tölthet a gólerős balszélsővel.

A csoportkör mérkőzéseit pénteken rendezik meg, a magyar csapat Oroszország, Svájc, Azerbajdzsán, Egyiptom és az Egyesült Királyság együttesével került egy csoportba. Ha a Football Rangers továbbjut, készülhet a szombati egyenes kieséses szakaszra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik