Gary Lineker: Messi jobb Maradonánál is

Vágólapra másolva!
2018.02.06. 20:06
null
A Mundo Deportivo katalán sportlap 70. alkalommal díjazta az előző év legjobb sportolóit (Fotó: mundodeportivo.com)
Az FC Barcelona korábbi játékosa, az 1986-os világbajnokság angol gólkirálya, Gary Lineker is ott volt azon a gálán, amelyen a Mundo Deportivo katalán sportlap 70. alkalommal díjazta az előző év legjobb sportolóit. A manapság már főként szakkommentátorként ismert 57 éves exfutballista az egyik szponzor különdíját vehette át kiemelkedő karrierjének elismeréseként, s ha már ott volt, természetesen feltették neki a kérdést: Messi vagy Maradona, azaz melyikük a nagyobb, a jobb futballista.

 

Nos, Lineker, aki kortársa és nem egyszer ellenfele volt Maradonának, azt mondta, soha sem hitte volna, hogy lát majd valakit, aki még Maradonánál is jobb. De ha Messiről van szó, akkor bizony – mondta Lineker – az a véleménye, hogy ő annyira különleges, hogy egészen picikét talán még az isteni Diegónál is jobb. Persze az is lehet, hogy csak a mai katalán közönségnek szeretett volna imponálni a 80-szoros angol válogatott csatár, aki a futballvilág egyik legtöbbet idézett mondatát alkotta meg, amikor egyszer kijelentette: „A futball egyszerű játék, amelyben huszonketten rúgják a labdát kilencven percen keresztül, és a végén mindig a németek nyernek”.

A katalán szépművészeti múzeumban rendezett exkluzív ünnepségen, amelyre Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, valamint lapunk főszerkesztője, Szöllősi György MSÚSZ-elnök is meghívást kapott a magyar Év Sportolója Gála szervezésében szintén kulcsszerepet játszó Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével együtt, az Év Férfi Sportolójaként Rafael Nadalt, a női kategória győzteseként ugyancsak teniszezőt, a wimbledoni győztes Garbine Muguruzát szólították a színpadra. Különdíjat kapott a budapesti vizes világbajnokságon 200 méteres pillangóúszásban győztes Mireia Belmonte is, aki korábban négyszer volt az Év Női Sportolója a katalán sportújság választásán.

Szöllősi György, Gary Lineker és Szabó László (Fotó: Nemzeti Sport)
Szöllősi György, Gary Lineker és Szabó László (Fotó: Nemzeti Sport)

A győztesek személyéről egyébként a gála napján ülésező, szakértőkből álló zsűri dönt, amely további díjakat ítélt oda különféle szponzorok támogatásával (az Év Csapata az Európa-bajnok spanyol női kosárlabda-válogatott, az Év edzője Pedro Martínez, a Baskonia férfi kosárlabdacsapatának edzője, Hanga Ádám korábbi mestere) lett, de kapott elismerést a korábban a világ és Európa legjobb női futballistának választott holland Lieke Martens is, aki a nyáron lett az FC Barcelona játékosa. A díjátadók között ott volt mások mellett Ada Colau, Barcelona polgármestere és Javier Tebas, a La Liga elnöke is.

Gary Lineker a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az ő találatával 1–0-ra végződő 1990-es angol–magyar válogatott mérkőzésre már egyáltalán nem emlékszik, talán csak a világbajnokságokon szerzett góljait tudná pontosan felidézni 48 válogatott találata közül (a vb-ken is lőtt összesen 10 gólt 1986-ban és 1990-ben). Gera Zoltánra viszont már csak a kultikus tv-műsor, a Match of the Day műsorvezetőjeként is jól emlékszik a West Bromwich Albion és a Fulham mérkőzéseiről. Na és persze Puskás Ferenc nevét sem kellett lebetűznünk neki, akit legendának, a futballtörténet egyik legnagyobbjának tart.

Garbine Muguruza és Rafael Nadal (középen) lett az év női, illetve férfi sportolója a katalán lapnál (Fotó: mundodeportivo.com)
Garbine Muguruza és Rafael Nadal (középen) lett az év női, illetve férfi sportolója a katalán lapnál (Fotó: mundodeportivo.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik