A Mundo Deportivo katalán sportlap 70. alkalommal díjazta az előző év legjobb sportolóit (Fotó: mundodeportivo.com)

 

Nos, Lineker, aki kortársa és nem egyszer ellenfele volt Maradonának, azt mondta, soha sem hitte volna, hogy lát majd valakit, aki még Maradonánál is jobb. De ha Messiről van szó, akkor bizony – mondta Lineker – az a véleménye, hogy ő annyira különleges, hogy egészen picikét talán még az isteni Diegónál is jobb. Persze az is lehet, hogy csak a mai katalán közönségnek szeretett volna imponálni a 80-szoros angol válogatott csatár, aki a futballvilág egyik legtöbbet idézett mondatát alkotta meg, amikor egyszer kijelentette: „A futball egyszerű játék, amelyben huszonketten rúgják a labdát kilencven percen keresztül, és a végén mindig a németek nyernek”.

 
 Ez nem futball, ez a La Liga – interjú a spanyol bajnokság képviselőjével

A katalán szépművészeti múzeumban rendezett exkluzív ünnepségen, amelyre Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, valamint lapunk főszerkesztője, Szöllősi György MSÚSZ-elnök is meghívást kapott a magyar Év Sportolója Gála szervezésében szintén kulcsszerepet játszó Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével együtt, az Év Férfi Sportolójaként Rafael Nadalt, a női kategória győzteseként ugyancsak teniszezőt, a wimbledoni győztes Garbine Muguruzát szólították a színpadra. Különdíjat kapott a budapesti vizes világbajnokságon 200 méteres pillangóúszásban győztes Mireia Belmonte is, aki korábban négyszer volt az Év Női Sportolója a katalán sportújság választásán.

Szöllősi György, Gary Lineker és Szabó László (Fotó: Nemzeti Sport)

A győztesek személyéről egyébként a gála napján ülésező, szakértőkből álló zsűri dönt, amely további díjakat ítélt oda különféle szponzorok támogatásával (az Év Csapata az Európa-bajnok spanyol női kosárlabda-válogatott, az Év edzője Pedro Martínez, a Baskonia férfi kosárlabdacsapatának edzője, Hanga Ádám korábbi mestere) lett, de kapott elismerést a korábban a világ és Európa legjobb női futballistának választott holland Lieke Martens is, aki a nyáron lett az FC Barcelona játékosa. A díjátadók között ott volt mások mellett Ada Colau, Barcelona polgármestere és Javier Tebas, a La Liga elnöke is.

Gary Lineker a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az ő találatával 1–0-ra végződő 1990-es angol–magyar válogatott mérkőzésre már egyáltalán nem emlékszik, talán csak a világbajnokságokon szerzett góljait tudná pontosan felidézni 48 válogatott találata közül (a vb-ken is lőtt összesen 10 gólt 1986-ban és 1990-ben). Gera Zoltánra viszont már csak a kultikus tv-műsor, a Match of the Day műsorvezetőjeként is jól emlékszik a West Bromwich Albion és a Fulham mérkőzéseiről. Na és persze Puskás Ferenc nevét sem kellett lebetűznünk neki, akit legendának, a futballtörténet egyik legnagyobbjának tart.

Garbine Muguruza és Rafael Nadal (középen) lett az év női, illetve férfi sportolója a katalán lapnál (Fotó: mundodeportivo.com)