Franciaország: „A PSG-t hívhatnák akár Coca-Colának is” – Platini visszatérőben

Vágólapra másolva!
2019.11.08. 20:21
null
Michel Platini most megjelent könyvének címlapja
Nemrégiben lejárt Michel Platini volt UEFA-elnök négyéves FIFA-eltiltása, és a 64 éves sportvezető, korábbi BEK-győztes, Európa-bajnok, háromszoros aranylabdás labdarúgó, francia szövetségi kapitány egyértelművé tette: szeretne ismét munkát vállalni a futball világában.

Michel Platini több, erős kijelentésekben sem szűkölködő interjút adott a napokban a játékos-pályafutását követő évtizedeiről szóló könyve (Entre nous – azaz Egymás közt) megjelenése alkalmából. A France Infónak adta a legátfogóbbat, amelyben szót ejtett a tervezett visszatéréséről, a szerinte ellene szőtt összeesküvésről, a katari vb-rendezésre adott voksáról, de még a PSG-ről is, mint a futball elüzletiesedésének szimbólumáról

„Hatvannégy évesen még lehet egy utolsó nagy dobásom, vigyáznom kell, hogy ne hibázzam el” – fogalmazott Michel Platini, hozzátéve, hogy a jövőben valami olyasmivel szeretne foglalkozni, természetesen a futballban, ami örömmel tölti el, és amiben hasznosnak érzi magát.

(Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön nyílt levélben üdvözölte Platini visszatérési szándékát, és bár – mint írta – Franciaországnak kiváló futballszövetségi elnöke, valamint világbajnok szövetségi kapitánya van, reményei szerint „Platoche” is megtalálja majd a helyét a futball nagy felépítményében.)

Ugyanebből az interjúból az Ouest-France azt emeli ki, hogy „Platini egy összeesküvés áldozatának tartja magát”, amely összeesküvés célja az volt, hogy – mint arról már korábban is szó esett – megakadályozzák FIFA-elnöki pályázatát. „Nehéz lenne bárkit is megvádolnom, de van elgondolásom a történtekről. Tudom, ki vett részt benne” – tette hozzá a korábbi UEFA-elnök, kitartván amellett, hogy semmi törvénytelenséget sem követett el akkor, amikor 2011-ben elfogadta az értelmezése szerint a munkájáért járó 1.8 millió eurót a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) akkori elnökétől, a szervezet etikai biztossága által szintén hosszú eltiltással sújtott Sepp Blattertől.

(A napokban az is kiderült, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki tisztét 2008 januárja és 2015. októberi felfüggesztése között betöltő Platini perre megy a szervezettel elmaradt elnöki bére és bizonyos bónuszok – sajtóhírek szerint mintegy 7.2 millió euró – utólagos kifizetése érdekében. Ügyvédje, Vincent Solari úgy pontosított: mivel Platini munkaszerződését sohasem zárták le hivatalosan, ők előbb tárgyalni akartak az UEFA-val a követelések rendezéséről, ám elutasításra találtak, ezért fordulnak bírósághoz.)

Michel Platini 2019 nyarán, Lennart Johansson volt UEFA-elnök temetésére érkezve (Fotó: AFP)
Michel Platini 2019 nyarán, Lennart Johansson volt UEFA-elnök temetésére érkezve (Fotó: AFP)

 

A sportoldalak leginkább Platini ama mondataira irányították a figyelmet, amelyekben – a futball elüzletiesedését, a pénz túlhatalmát illusztrálandó – a PSG-t kritizálta:

„Manapság megveszed a legjobb futballistákat, és máris nyersz. Minden a vagyonodon múlik, viszont a pénz kiöli a futballból a lényeget. UEFA-elnökként arra törekedtem, hogy mindenkit bevonjunk a játékba, mindenki számára átélhetővé tegyük a győzelem érzését. Ez a mai világban kissé nehézkesen megvalósítható – mondta, majd áttért a 2011 óta katari kézben lévő PSG-re, amely szerinte elveszítette az identitását. – Az elnök katari, a sportigazgató brazil, az edző német, a csapatban egy francia játszik, szóval miért is hívják őket Paris Saint-Germainnek? Van ott negyvenezer ember, aki rajong a klubért, tényleg sokan rajonganak érte, rendben. De ettől még nevezhetnék a csapatot akár Coca-Colának is vagy bárminek.”

Platini odabökött egyet a világbajnok Kylian Mbappénak is, mondván, „előbb-utóbb rá fog jönni, hogy a gyorsaság nem minden”, de hozzátette, fiatal labdarúgóról van szó, még van ideje igazi világklasszissá fejlődni…

(Leonardo, a PSG brazil sportigazgatója nem vette a szívére az elhangzottakat, szerinte mindenkinek a véleményét tiszteletben kell tartani, Platiniét is, bár ő a maga részéről nem nagyon érti, mi a baja Platininek a multinacionális PSG-vel, hiszen egyértelmű, hogy a futball elitklubjai minden európai országban így működnek.)

Nyáron a francia nyomozó hatóságok kihallgatták Michel Platinit a 2022-es világbajnokság odaítélése körüli korrupciógyanú miatti vizsgálat keretében. Nem emeltek vádat ellene, de a nyomozás még folyik, és a korábbi FIFA-alelnök a France Info-interjúban szükségesnek érezte újra leszögezni: a saját akaratából, nem pedig – amint azt sokan pedzegetik – az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy és a katari emír nyomására, egy titkos találkozó eredményeképp szavazott a katari rendezésre.

„Minden szavazáskor a futball fejlődését tartottam szem előtt. Négy évvel korábban például Marokkóra szavaztam. Az eredetileg tizenhárom országba tervezett közös Európa-bajnoki rendezést is azért szorgalmaztam, hogy minél többen házigazdák lehessenek, hogy minél többen érezzék magukat győztesnek. Az arab világ ötször vagy hatszor veszített már ilyen szavazáson, és elérkezett az idő, amikor a futball szempontjából az Öböl menti rendezés nagyszerű fejlemény. Két dolgot kértem: hogy Közel-keleti Világbajnokság legyen, vagyis hogy Katar tegyen erőfeszítéseket az Emírségek, Bahrein, az Öböl többi országának bevonása érdekében. A másik pedig, hogy novemberben és decemberben legyen a világbajnokság.”

A második kérése teljesült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik