Forssell: Az igazi egyéniségek hiányoznak a finn labdarúgásból

Vágólapra másolva!
2018.09.05. 12:07
null
Mikael Forssell csodálatos emlékeket őriz hannoveri időszakáról, amikor együtt futballozott Huszti Szabolccsal (Fotó: Imago)
Az edzői pályára készülő korábbi csatár, Mikael Forssell szerint Huszti Szabolcs álomcsapattárs volt, és jól tudja, hogy a jelenlegi finn válogatottból hamarosan ütőképes együttes lehet, hiszen szövetségi kapitányuk mindent aprólékosan elemez.

 

 

Mikael Forssell
Született: 1981. március 15., Steinfurt, Nyugat-Németország
Nemzetisége: finn
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (1999–2014): 87/29
Klubjai profiként: HJK (1997–1998; 2012–2014; 2016), Chelsea (1998–2005), Crystal Palace (2000–2001 – kölcsönben), Mönchengladbach (2003 – kölcsönben), Birmingham City (2003–2004; 2004–2005 – kölcsönben; 2005–2008), Hannover (2008–2011), Leeds United (2011–2012), Bochum (2014–2015), HIFK (2017–2018)
Legjobb eredményei: 2x finn bajnok (1997, 2013), Finn Kupa-győztes (1998), 2x finn Ligakupa-győztes (1997, 1998)

A közelmúlt egyik legjobb finn labdarúgója. Évekig futballozott a Chelsea-ben, Angliában megfordult még a Crystal Palace, a Birmingham és a Leeds csapatában, a Bundesligában pedig a Borussia Mönchengladbach, a Hannover és a Bochum együttesét erősítette. Mikael Forssell 37 esztendősen néhány hónappal ezelőtt bejelentette visszavonulását.

Vajon miért?

„Elmúltam harminchét, elég volt – vágta rá, miután kedden telefonon értük utol helsinki házában. – Nagyon érdekel az edzői szakma, az utóbbi években rengeteg jegyzetfüzetet írtam tele. Most is iskolába járok, korábban pedig öt év alatt sportmenedzseri diplomát szereztem. Ha elérkezik az idő, szeretnék felkészült lenni. Arról nem is beszélve, hogy profi futballistaként keveset voltam itthon, márpedig van két gyönyörű kisgyermekem. Úgy éreztem, ez a megfelelő idő, hogy abbahagyjam a játékot.”

A korábbi remek támadó most teszi meg első lépéseit az edzői szakmában, a HJK akadémiáján a fiatal csatároknak tart külön foglalkozást. Forssell 87-szer húzta magára a finn válogatott mezét, 2005-ben Macedónia, 2010-ben San Marino ellen mesterhármast ért el. Kíváncsiak voltunk, lát-e a mostani keretben olyan veszélyes támadót, mint amilyen ő volt annak idején.

A finnek korábbi remek csatára játszott, sőt gólt is szerzett a mieink ellen (Fotó: MTI)
A finnek korábbi remek csatára játszott, sőt gólt is szerzett a mieink ellen (Fotó: MTI)

 

„Nehéz ezt megítélni. A mostani keretben is vannak nagyszerű csatárok, de el kell ismerni, az igazi egyéniségek jelenleg hiányoznak a finn labdarúgásból. Ám bizakodó vagyok, az elmúlt időszakban rengeteg fiatal ment külföldre, sokan Angliában, mások Németországban pallérozódnak. A mostani válogatott egyre karizmatikusabb, ami nagyrészt Markku Kanerva szövetségi kapitánynak köszönhető. Vicces, de annak idején rövid ideig csapattársak voltunk Helsinkiben, ő akkoriban vonult vissza, én pedig abban az idényben kezdtem bontogatni a szárnyaimat.”

Gól a mieink ellen
Mikael Forssell háromszor játszott a magyar válogatott ellen Finnország színeiben, és bár csapata egyszer sem tudott nyerni, ő maga szerzett gólt ellenünk. 2001. április 25-én felkészülési mérkőzésen, majd 2011. október 11-én Eb-selejtezőn fogadtuk a finneket – és Forssellt –, mind a két meccs 0–0-val zárult; a 2010. október 12-én Helsinkiben megrendezett Eb-selejtezőn betalált a magyar kapuba, de 2–1-re mi nyertünk, Szalai Ádám az 50. percben szerzett vezetést, Forssell a 86.-ban egyenlített, majd Dzsudzsák Balázs a 90. percben berúgta a győztes gólt.

És hogy mit kell tudni Markku Kanerváról?

Nos, a korábbi finn csatár szerint az egyik legfelkészültebb finn tréner. A labdarúgás a kisujjában van, ami nem véletlen, szinte állandóan elemez, különböző statisztikákat gyárt. Nem csupán az ellenfél, hanem saját válogatottja játékát is a legapróbb részletekig analizálja, ez várható a szombati, Magyarország elleni Nemzetek Ligája-összecsapás előtt is.

„Mindent tudni fog a magyar válogatottról… A házi feladatát duplán elvégzi, nem szeret semmit sem figyelmen kívül hagyni, megszállott ember. A magam részéről kemény mérkőzést várok, új sorozat kezdődik, mind a két csapat szeretné megmutatni, hogy mit is tud valójában. Tudok róla, hogy a magyaroknak új szövetségi kapitányuk van, ez csak tovább motiválhatja a futballistákat. Ne feledjük, idehaza játszunk, Tamperében, ami egyértelműen nekünk kedvez.”

Mikael Forssell nem a helyszínen nézi meg az összecsapást, odahaza képernyőn figyeli a találkozót.

„A kisfiam és kislányom társaságában nézem a mérkőzést – így a korábbi csatár. – Ők is szeretik a futballt, Lucas alig múlt kétéves, de már labdával szaladgál fel s alá a házban.”

A finn válogatottban 29 gólig jutó egykori játékosnak magyar emlékei is vannak, annak idején Hannoverben Huszti Szabolcs csapattársa volt.

„Remek srác Szabolcs, úgy is mondhatnám, álomcsapattárs volt. Az öltözőben mindig mindenkihez volt egy jó szava, állandóan mosolygott, pozitív beállítottságú embert ismertem meg benne. A győztes mentalitása engem különösen megfogott. Egy sorral mögöttem futballozott, néhány gólpasszt nekem is adott.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik