Football Leaks: Mbappé PSG-s szerződése, rejtélyek, extrák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.07. 11:24
null
Kylian Mbappé: Ha azt mondom, annyi, akkor annyi (Fotó: AFP)
Újabb bizalmas információk szivárogtak ki, újabb fejezet a Football Leaks-sztoriban: a dokumentumokat megszerző német Der Spiegel és francia partnere, a Mediapart szerdán Kylian Mbappé Paris Saint-Germainbe szerződéséről közölt részleteket, azt sugallván, hogy a 19 éves világbajnok labdarúgó nemcsak tehetség dolgában rendkívüli, hanem pénzügyi igényeinek összeállításában is.

 

A több európai újságot tömörítő oknyomozó közösség (European Investigative Collaborations, EIC) kutatásai szerint, bár korántsem teljesült a Mbappé család minden feltétele, a Párizsba igazolással igencsak jól járt a fiatal futballista.

Kylian Mbappénak nincs menedzsere, érdekeit elsősorban édesapja, Wilfrid képviseli. Ő volt az, aki úgy látta helyesnek, ha fia tavaly nyáron a Monacóból nem a szintén nagy érdeklődést mutató Real Madridba igazol, hanem a több játéklehetőséggel kecsegtető PSG-be.

A hírek szerint a Monaco – amely nem kívánta megadni Mbappénak a kért 16-szoros fizetésemelést – 2017 júliusában megegyezett a Reallal a fiatal játékos klubcseréjéről, azonban Wilfrid tárgyalásba kezdett a párizsiakkal, akik hajlandónak mutatkoztak az üzletre, és teljesítették a hercegségbeliek feltételét is: megajánlották a madridiakkal kötött alkuban szereplő 180 millió eurót – Mbappé tehát óhajának megfelelően Párizsba került.

A Football Leaks-iratok szerint Mbappé ötmillió eurós aláírási pénzt kért, továbbá évi nettó tízmillió eurós fizetést öt esztendőre. A PSG ezt úgy fogadta el, hogy az ötvenmilliós fizetést nem egyenlő részletekben folyósítja, hanem az első évben hétmilliót, az ötödikben pedig – folyamatos emelést követően – 12 milliót.

A fiatal labdarúgó kap továbbá havi 30 000 eurót lakásbérletre, illetve háromfőnyi személyzete (házvezető, sofőr, biztonsági őr) fizetésére, ugyanakkor más extra kéréseit elutasították.

Mbappé szeretett volna bánatpénzt kikötni arra az esetre, ha a PSG-t a pénzügyi fair play-szabályok megsértése miatt kizárják a Bajnokok Ligájából, illetve igényt tartott volna évi ötvenórányi utazásra magánrepülőgépen.

Nem foglalták bele a szerződésébe azt sem, hogy automatikusan a PSG legjobban kereső játékosa lesz, ha elhódítja az Aranylabdát. Ez az évi nettó 10 milliós fizetése megháromszorozását, neymari magasságokba emelését jelentette volna – ehelyett abban állapodtak meg, hogy Aranylabda-nyerés esetén félmillió euró üti a markát.

CÁFOL A MONACO
A Monaco hivatalos közleményben cáfolta, hogy Dmitrij Ribolovljev akár egy centet is eltett volna Mbappé vételárából. A klub jelezte, hogy a hamis információk miatt jogi lépéseket tesz a Football Leaks szerzői ellen.

Az iratok arra is következtetni engednek, hogy a Monaco–PSG-ügylet egyik furcsa pontja, az egyidényes ingyenes kölcsönadás nem az UEFA pénzügyi fair play előírásainak betartása miatt született, hanem azért, hogy a kölcsöndíj miatt ne keletkezzen újabb adóteher.

A Spiegel állítása szerint a szuperügynök Jorge Mendesnek is jutott 7.25 millió euró az átigazoláskor megmozduló rengeteg pénzből, mégpedig vélhetően azért, mert a Real-érdeklődés napirenden tartásával jelentősen feltornászta a labdarúgó piaci értékét.

Ez az összeg azonban eltörpül ahhoz a 124 millió euróhoz képest, amely a labdarúgó eladásából nem a Monaco, hanem tulajdonosa, az orosz üzletember, az egy másik üzleti konfliktus kapcsán kedden őrizetbe vett Dmitrij Ribolovljev zsebébe vándorolt. (A Monacóról kedden szivárogtatott sokkal súlyosabb információkat a Mediapart.)

A Spiegel beszámolója szerint az EIC minden érintettet megkeresett, hogy kommentálja az oknyomozás során feltárt információkat, de senki sem reagált.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik