FIFA: nagy változás, megvágják az ügynöki jutalékokat

Vágólapra másolva!
2014.10.03. 00:21
Jövő áprilistól új szabályozás lesz érvényes a játékos-ügynökökre, a korábbi licencek érvényüket vesztik, minden közvetítői tevékenység a FIFA és a nemzeti szövetségek joghatósága alá kerül – írja a Világgazdaság.

„Jelentős átalakulás előtt a labdarúgás játékosügynöki piaca, miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elfogadta a közvetítőkre vonatkozó új, 2015. április 1-jén hatályba lépő új szabályzatát” – nyilatkozta a vg.hu-nak Rippel-Szabó Péter ügyvéd. 2015. április 1-jén hatályba lépő új szabályzatát” – nyilatkozta a vg.hu-nak Rippel-Szabó Péter ügyvéd.

A szabályzás célja a labdarúgók átigazolásában résztvevő közvetítők, ügynökök teljes ellenőrzése és a jutalékok összegének csökkentése. Jelenleg csak az átigazolások 25-30 százalékát kötik meg engedéllyel rendelkező ügynökök közreműködésével. Jogsértés esetén az engedély nélküli ügynökök tevékenysége felett a FIFA nem képes ellenőrzést gyakorolni és szankciókat alkalmazni. A nemzetközi átigazolások esetében az ügynököknek a klubok által fizetett jutalékok átlaga a tranzakció értékének 28 százalékát teszi ki, a FIFA szerint ez jóval meghaladja az általuk nyújtott szolgáltatások értékét.

Az új szabályzat elfogadásával és hatályba lépésével a jelenleg érvényes játékosügynöki licencek mind hatályukat vesztik. A szövetségek regisztrációs rendszert állítanak fel, melyben a közvetítő személyeket minden átigazoláskor regisztrálni kell – a bejelentési kötelezettség a játékosügynök szolgálatát igénybe vevő labdarúgót, avagy klubot terheli.

Az új szabályzat javasolja, hogy a közvetítő részére egy átigazolással kapcsolatban fizetendő díjazás a játékos bruttó fizetésének vagy az átigazolási díj összegének legfeljebb 3 százaléka lehessen. Fiatalkorú játékos átigazolása esetén díjazás nem fizethető. A nemzeti szövetségek évente közzé fogják tenni a regisztrált ügynökök nevét, az általuk közvetített átigazolásokat és az ezekért járó díjazásokat is.

Mekkora adminisztratív teherrel jár az új szabályozás? Milyen bonyodalmakat okozhat? A teljes cikket a Világgazdaság honlapján olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik