FIFA: az újrakezdéskor sárga lapot adnának, ha valaki a pályára köp

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.05.01. 19:08
null
Michel D'Hooghe leszámolna a köpködéssel (Fotó: AFP)
A FIFA orvosi vezetője szerint a pályára köpés komoly rizikófaktor a vírushelyzetben, ezért szankcionálni kellene a következő időszakban.

 

A sárga és piros lapok bevezetésének 50. évfordulóján rendkívüli ötlettel állt elő a FIFA vezető orvosa: ha folytatódnak a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságok, sárga lappal büntetne minden olyan játékost, aki a pályára köp.

Michel D'Hooghe indoklása szerint nemcsak nem higiénikus és rossz példa a tévénézők milliói számára, hanem a vírushelyzetben különösen veszélyes magatartás is a köpködés.

„Sajnos mára abszolút megszokott lett a futballban, és ez nagyon nem segíti a higiéniát. Ez is egy olyan tényező, ami miatt nagyon óvatosnak kell lennünk, ha újrakezdjük a játékot. Nem akarok pesszimistának tűnni, csupán kellően szkeptikus vagyok” – mondta a belga doktor, aki szerint a sárga lapoknak kellő visszatartó erejük lenne.

Igaz, arról a Telegraphnak adott interjú nem tesz említést, hogy elvileg kivizsgált és egészséges (ami az eddigi beszámolók szerint alapvetés a ligák újraindításához) játékosok nyála hogyan terjeszthetné a vírust...

D'Hooghe a napokban többször is hangoztatta, egészségügyi szakemberként egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a futballszezon újraindítása helyes lépés.

„Ott van például a rizikó, hogy a szurkolók összejönnek, és együtt nézik a meccseket, még ha azokat zárt kapuk mögött rendezikis – fogalmazott D'Hooghe. – Nagyon óvatosnak kell lennünk. De tapasztalatból tudom, hogy a futballban az egészség és a gazdaság párharcából általában utóbbi jön ki győztesen. Ha azonban van időszak, amikor az egészségnek kellene előtérbe kerülnie, akkor az most van.”

„Mindenkinek azt tanácsolom, hogy legyen nagyon óvatos, mielőtt úgy dönt, ismét futballozik. És nem tudok választ adni arra a kérdésre, hogy ez mikor lesz újra lehetséges, mert senki nem tudja, hogy a következő hónapokban hogyan alakul a vírushelyzet” – mondta D'Hooghe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik