FIFA: a 2010-es vb is érintett lehet a korrupciós botrányban

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 17:52
A szerdai zürichi letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest, köztük két jelenlegi alelnököt és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

„A vádirat kiterjedt, szisztematikus, és külföldön, illetve az Egyesült Államokban is mélyen gyökerező korrupciós hálózatról számol be – áll az igazságügyi tárcát irányító Loretta Lynch amerikai főügyész közleményében. – Futballvezetők legalább két generációja érintett benne, akik bizalmi pozíciójukkal visszaélve dollármilliókra tettek szert kenőpénzekből.”

A Lynch által elmondottak alapján a 2010-es világbajnokság rendezési jogát sem tiszta körülmények között ítélték oda Dél-Afrikának, valamint a 2011-es FIFA-elnökválasztás is érintett lehet a botrányban.

MI TÖRTÉNT SZERDA REGGEL?

Több mint egy tucat civil ruhás rendőr kora reggel a plusz ötcsillagos zürichi Baur au Lac Hotelben foganatosította az előállítást. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányító testülete éves ülését tartja éppen a svájci városban.

A jelentések szerint az ügyészek több mint tíz – a legfrissebb értesülések szerint legalább 14 – tisztviselő ellen készülnek vádat emelni, közülük hatot vettek őrizetbe a reggeli akció során. Sepp Blatter, a FIFA sokat bírált elnöke nincs a letartóztatottak között.

Sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak között található a FIFA végrehajtó bizottságának két alelnöke, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webb (ő az észak- és közép-amerikai labdarúgást iránytó konföderáció, a CONCACAF elnöke) és az uruguayi Eugenio Figueredo – utóbbi a közelmúltig a dél-amerikai labdarúgó-szövetség elnöke volt –, valamint egy korábbi alelnök, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú első embere.

Warner az őrizetbe vételeket követően úgy nyilatkozott, hogy ő ártatlan, nem is hallgatták ki, ráadásul már nem is tevékenykedik a labdarúgásban.

„Az amerikai hatóságok tudják, hol találnak. Én mindenesetre nyugodtan alszom” – mondta Warner a TV6 nevű tv-csatornának.

Az amerikai hatóságok közben azt is bejelentették, hogy a CONCACAF miami központjában házkutatást tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik