FFT: szédülés, levegőhiány – hogy lehet játszani Dél-Amerika magaslatain?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.11. 16:12
null
Hogyan lehet futballozni Dél-Amerika magaslatain? (Illusztráció: Nate Kitch)
A potencianövelő tablettáktól kezdve az oxigénkamrákig mindent kipróbáltak már a dél-amerikai csapatok, hogy megküzdjenek La Paz és Potosí magaslati levegőjének következményeivel. Az FFT bemutatja, hogyan boldogulnak a játékosok.

 

A tapasztalatokból durva kép rajzolódik ki: a világ húsz legmagasabban fekvő, 100 ezer lélekszám feletti városából 17 Dél-Amerikában található. A Libertadores-kupa, a Copa América és a vb-selejtezők mérkőzésein az Andok hegyi istenei sorra hozzák a meghökkentő végeredményeket Bolíviában, Ecuadorban és Kolumbia egyes részein. Nem feltétlenül derül ki ezeken a meccseken, hogy valójában melyik a jobb csapat.

A helyszínt érő kritikák széles skálán mozognak a kényelmetlen körülményektől és a légszomjtól egészen a maradandó egész­ség­ká­ro­so­dá­sig. Mivel a panaszok általában a gazdagabb és alacsonyabb térségekben fekvő futballnagyhatalmak felől érkeznek egy váratlan vereség után, a feszültséget gyakran gazdag és szegény országok ellentéteként jellemzik.

Vajon lehetséges alkalmazkodni az extrém magassághoz úgy, mint a különlegesen meleg vagy esős időjáráshoz? Milyen hatása van a hegyvidéki meccseknek a játékosokra? És végül: a kerékpározás és atlétika világát megrázó doppingbotrányok után lehet-e a 3650 méter magasan fekvő bolíviai főváros, La Paz adottságait egyfajta legálisan használt, helyieket segítő doppingnak tekinteni?

A FourFourTwo körüljárja a témát! A cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik