FFT: magyarok vitték először a csúcsra a Realt és a Bayernt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.19. 17:05
1932-ben a Real Madrid nyerte meg a spanyol, a Bayern München a német bajnokságot. Nincs ebben semmi rendkívüli, gondolhatnánk. Csakhogy mindkettő először fordult elő a futballtörténelemben, és mindkét diadal magyar edző nevéhez fűződik. Hertzka Lipót és Dombi Richárd két, máig virágzó ­európai óriásklub sikereinek alapjait fektette le.

Az európai klubfutball két gigászaként a Real Madrid és a Bayern München manapság rendszeresen találkozik, és nagy csatákat vív a Bajnokok Ligájában – csak a 2000-es években 20-szor mérkőzött meg a két együttes. Pep Guardiola Carlo Ancelotti ellen, José Mourinho kontra Jupp Heynckes, Vicente del Bosque vs. Ottmar Hitzfeld – és még hosszan sorolhatnánk, milyen edzőóriások egymásnak feszüléséről is szólnak ezek a párviadalok.

1932-ben mindkét csapatot magyar vezetőedző irányította, s bár a madridi Hertzka Lipót és a müncheni Dombi Richárd egymással nem tudta összemérni a tudását, európai kupát sem nyerhettek annak hiánya révén (az UEFA csak 1955-ben hívta életre első sorozatát), ám annál sokkal fontosabbat tettek: első bajnoki címéhez segítették az erre évtizedekig hiába vágyakozó együttesüket, ezzel elindították azon az úton, amely ma már a csillagokig vezet, és megalapoztak olyan sikereket, melyek ma már kozmikus hatásúak.

Noha edzőként nem nézhettek farkasszemet, életük és pályájuk számtalan módon, már-már kísértetiesen érintkezett a másikéval.

A FourFourTwo magazin cikke bemutatja a két zseniális és korszakalkotó tréner életútját, és azt, hogyan vezették első bajnoki győzelmére a Real Madridot, illetve a Bayern Münchent.

A cikk ide kattintva olvasható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik