Ízelítő a nagyinterjúból:

– Az angol szurkolók a büntető érdekében megjátszott műesést csak úgy hívják, hogy „csinálj egy Pirest”. Mit kezdtél a műesések angol megítélésével, ami teljesen más, mint a kontinentális? (Aidan Matthews, Wight-sziget)
(Nevetni kezd.) Tudom, tudom! De minden esetben történt szabálytalanság, ezt tudnod kell. Emlékszem, egyszer kaptam egy tizenegyest a Portsmouth ellen. Mindenki az hitte, hogy színészkedtem, senki nem hitte el, hogy a védő hozzám ért. Ha hozzám ér, persze elesem, de akkor már hozzám ért, így tizenegyes. Az én hibám, de végül is a játékvezető dönt. (FFT: Az angol foci változtatott rajtad?) Igen, igen, változnom kellett. Amikor a játékosok már úgy voltak, hogy megütnek, arra fel kellett készülnöm, és állnom kellett volna a sarat, de végül nem bántottak.

– Íme, egy fogas kérdés, Bobby. Szívesen elvesztettél volna-e egy bajnokit abban a szezonban, amikor az Arsenal legyőzhetetlen volt, cserébe azért, hogy megnyerjétek a Bajnokok Ligáját? Mekkora volt a nyomás, hogy tartsátok a negyvenkilenc meccsen át megdönthetetlen rekordot? Akartál titokban veszíteni, csak hogy megszabadulj a nyomástól? (Paula Dous, Bromley)
– Az ötvenedik mérkőzés (kettő nullás vereség a Manchester Unitedtől – a szerk.) szinte olyan volt, mintha kiraboltak volna. Hogy felcseréltem volna-e mindezt egy BL-győzelemért? Természetesen. A BL-cím még hiányzik az Arsenal gyűjteményéből. Abban a korszakunkban nagy volt a nyomás, de élveztük. Kimentünk a pályára, és tudtuk, hogy nyerni fogunk. Azt akartuk, hogy fusson a szekér, sohasem akartunk titokban veszíteni. De az ötvenedik játék felért egy rablással. Ha döntetlen lett volna, korlátlan ideig folytatjuk. Az a találkozó nagyon fájt, nehéz volt elviselni. Ráadásul a Manchester United ellen!

– Mennyire kapcsolható össze visszavonulásod a válogatottságtól Raymond Domenech akkori szövetségi kapitányhoz fűződő rossz viszonyoddal? Min vesztetek össze? Nyilván nincs köze az asztrológiához, ahogy arról beszámoltak. (Mel Aston, Hounslow)
– Egész egyszerűen nem tudom, mi történt. Jól játszottam az Arsenalban, ennek ellenére nem hívott meg a 2006-os vébére. Ezután összevesztünk, de nem tudom, miért nem válogatott be. Franciaországban úgy tartják, összeszűrtem a levet a feleségével. (FFT: Ez tényleg így volt?) Nem, haha! Az emberek azt mondták: „Pires jó, kell a csapatba, biztos a kapitány feleségével van baj”. Ami az asztrológiát illeti, megőrülök, ha ez szóba kerül. Azt mondta, nem játszhat skorpió csillagjegyű a csapatban, és én az vagyok. Ez jó indok. Ez és az, hogy nem vagyok jó ember. Domenech minden szava igaz volt: skorpió vagyok, lenyúltam a feleségét, és nem vagyok jó ember.

A Robert Piresszel készült terjedelmes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!