FFT: Jó útra tért futballhuligánok

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 11:34
null
Barrington Patterson (középen) színésznek állt (Fotó: Getty Images)
Hogyan lesz valaki félelmetes huligánból tanár vagy prédikátor? A FourFourTwo olyanokkal találkozott, akik polgári szakmákra cserélték az erőszakot.

 

Az egykori Zulu Warriors-tag (Birmingham City), illetve kickbox- és MMA-harcos, Barrington Patterson például színésznek állt. Íme, az ő története:

1995-ben Barrington Patterson épphogy kikapott kickboxban Vitalij Klicskótól Kijevben. Még lenyűgözőbbé teszi ezt a bravúrt, ha figyelembe vesszük, hogy Patterson egész kickbox- és MMA-pályafutását úgy csinálta végig, hogy csak az egyik szemére lát, ezáltal ki is érdemelte az „Egyszemű Baz” becenevet.

„Ötéves voltam, amikor a húgom hozzám vágott egy dobozos kólát, ami kiütötte a szemem. Mindenki azt hiszi, hogy a harcok során veszítettem el, de valójában a húgom és a doboz kóla miatt.”

Bár Patterson büszke arra, amit elért profiként és amatőrként a harcművészetekben, korábban egészen másfajta harchoz volt szokva.

„Birminghamben, Handsworth-ben laktunk, és amikor megismerkedtem a futballal az 1980-as évek elején, azonnal a rabjává váltam. Szenvedélyes volt és veszélyes.”

Patterson hamarosan csatlakozott a multikulturális Zulu Warriors huligáncsoporthoz, amely a Birmingham City híve volt.

„Nem volt szervezett rendőri fellépés. Nem voltak térfigyelő kamerák. Azokat, amiket akkor megúsztunk, ma már nem lehetne megúszni. Mindig szerettünk idegenbeli meccsekre menni, Londonba vagy más városokba, mint például Leedsbe. Az Old Denhez (a Millwall régi stadionja – a szerk.) vezető úton a lakótelepi lakások minden ablakából lógott ki valaki, aki a vonulásunkat figyelte. A következő saroknál már vártak minket. Tégla, üveg és kő volt a fegyver. Ha azt mondanám, hogy nem féltem, akkor hazudnék.”

De Pattersonnak nem jutott olyan túlságosan sok emlékezetes pillanat a Zulukkal, mert hamarosan döntenie kellett, hogy folytatja-e azt az életformát, vagy pedig a karrierjére koncentrál.

„Választanom kellett a kickbox és a futball között, és ha már a kickboxot választottam, teljes koncentrációval akartam csinálni.”

A kickbox-világbajnokság és az MMA-korszak után még edzői munkát is vállalt Patterson, mielőtt visszavonult a profi sporttól. Aztán tavaly felkérték, hogy alakítsa saját magát a The Guvnors című mozifilmben, és a karakteres thrillerben együtt játszott David Essexszel, Harley Silvesterrel és Vas Blackwooddal. Most az a pletyka járja, hogy Patterson szerepet fog kapni a Drakula egyik új feldolgozásában.

Feleségével, Traceyvel legutóbb 63 ezer fontot ajánlottak fel jótékonysági célra gyermekeknek, és Patterson gyakran tart előadásokat iskolákban is.

„Imádom. Épp most csináltunk egy kampányt a Joshua Wilson Agytumor Szeretetszolgálat javára, azelőtt pedig zoknikat és csokit osztottunk a hajléktalanoknak. Nagyon lelkesítenek az ilyen feladatok.”

Riaz Khanból főiskolai docens, Bradley Welshből konditerem-tulajdonos, David Jealből lelkész, Simon Kuperből pedig ifiedző lett, miután hátat fordított erőszakos huligánmúltjának.

Az ő történetük is elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik