FFT: így ússzák meg a klubok – pénzmosás a futballban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.02. 17:53
Az amatőr és profi futballcsapatokról is gyakran mondják, hogy illegális úton szerzett pénzzel gazdálkodnak. A FourFourTwo feltárja a szervezett bűnözés homályos világát, és összeszedi azokat a trükköket, amelyekkel a klubok kijátsszák a törvényeket. Vajon az ön kedvenc csapata is így csinálja?

Miközben kedvenc játékosait biztatja a pálya széléről, könnyen lehet, hogy a klub, amelynek kötelékébe tartoznak, csak egy fedőszervezet. Nem titok, hogy a háttérben gyakran jelentős szervezett bűnözői tevékenység zajlik: a színfalak mögött hatalmas, nagy forgalmú pénzmosoda lehet.

Pénzmosásnak nevezzük azt, amikor az illegálisan szerzett pénzt törvényes forrásból származó nyereségként tüntetik fel. Tíz évvel ezelőtt a brit felsőház a terrorizmus támogatásával együtt vizsgálta ennek a bűncselekménynek a gyakorlatát, és erre a következtetésre jutott:

„Kemény bűnözők szervezett formába tömörülve fektetnek be ingatlanokba, részvényekbe, nyugdíjalapokba és vagyontárgyakba. Ehhez a listához nyugodtan hozzáadhatjuk a futballklubokat is. A befektetések, akár a tengerentúlon is, rendkívül népszerűek, mivel jól tartják az értéküket.”

A következő írásunkban nem utalunk egy konkrét klubra sem. A kitalált példák segítségével bemutatjuk, milyen labdarúgáshoz kapcsolódó gazdagsági bűncselekményeket követnek el világszerte. Néhány esetet a pénzmosás felszámolására létrehozott Pénzügyi Akciócsoport tíz évvel ezelőtti jelentéseiből vettünk, és a részleteket mi magunk találtuk ki.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik