FFT: hat alapszabály, ha a csapatod ideiglenes edzőt választ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.26. 16:49
null
Ole Gunnar Solskjaer jó döntésnek bizonyult a Manchester Unitednél (Fotó: AFP)
Manapság a topklubok előszeretettel orvosolják átmeneti problémáikat ideiglenes edzők bevetésével. A FourFourTwo segít nekik: íme, a hat alapszabály!

 

Kétségtelen tény, hogy kevés olyan fura szerep akad a labdarúgásban, mint az ideiglenesen kinevezett edzőé. Szemben a hosszú távra szóló megbízással itt nem teljesen egyértelmű, miről is van szó. Előfordul, hogy ez a pozíció maga az állásinterjú: mutasd a jobbik arcod, és hamarosan tiéd lehet a kinevezés hosszú távra is. De olyan is van, hogy csak épp annyira kell az ember, hogy tartsa a frontot, amíg meg nem érkezik az új menedzsment.

Egy ideiglenes tréner sikere nehezen mérhető, és általában nem osztják neki könnyen az elismerést. Ha viszonylag jó állapotban lévő csapatot vesz át, és nem történik látványos fejlődés, mindenki az elődjét dicséri. Gondoljunk csak Rafa Benítezre. Egészen jól teljesített a Chelsea élén, mégis azzal a transzparenssel kellett szembesülnie, hogy „Mi nem vagyunk ideiglenesek”.

Ha viszont életet lehel egy gyenge gárdába, az összes kommentátor és szurkoló azt mondja majd, ehhez csak annyi kellett, hogy végre távozzon az előző megosztó és hozzá nem értő vezető.

Ole Gunnar Solskjaer kinevezése a Manchester United élére egyértelműen az utóbbi eset. Persze, mindenki szereti a bájos mosolyát, fiatalos lelkesedését, és azt, amit eddig véghez vitt a United élén. Ugyanakkor José Mourinho ténykedése annyira mérgező volt az utolsó időkben, hogy a távozása már önmagában is gyógyírt jelentett.

Elég csak megnézni egykori játékosai Instagram-posztjait és teljesítményét, egyből érződik, hogy hatalmas portugál szorítás esett le a vállukról. Még mindig nem tudjuk, inkább az új menedzser tevékenysége hozta meg a gyümölcsét, vagy az, hogy elment a régi.

Vajon mégis miért jó egy ideiglenesen kinevezett edzőnek, hogy addig dolgozzon, míg másként nem mondják neki? Talán azt érzik, amit a helyettesítő tanárok is: úgy vehetnek át egy leckét, hogy közben a lehető legkevesebb szidalmazás éri őket. Vagy esetleg valódi változást indíthatnak el? Most végigvesszük, méghozzá azok segítségével, akik nem voltak restek lépni, ha egy klub vagy a hazájuk hívta őket. Az FFT összeállította saját kisokosát, amelyből feltárul a siker titka.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik