FFT: Benne volt, hogy vb-döntőt játszunk '66-ban – Gelei József

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 11:18
Az 1938-as születésű Gelei József olimpiát nyert 1964-ben Tokióban, Eb-bronzérmet Spanyolországban, őrizte az MTK, a Vasas és a Tatabánya, 11-szer pedig a magyar felnőttválogatott kapuját is.

A FourFourTwo magazin Még ne oltsd le a lámpát –olvasni akarok! című rovatában mesélt nagyszerű pályafutásáról.

Az 1966-os világbajnokságra például így emlékezett a 2012-es cikkben:

„Milyen érdekes, ma is július tizenötödikét írunk, éppen a Goodison Park-i három egyes győzelem évfordulóján beszélgetünk... Utána megvertük a bolgárokat is, de csak másodikak lettünk a csoportban, így a szovjetekkel kerültünk össze a negyeddöntőben. Tudtuk, hogyha kikapunk, senki sem mossa le rólunk a bélyeget, hogy lefeküdtünk nekik... Persze hogy kikaptunk, persze hogy arról beszélt az egész ország, biztosan parancsszóra kaptunk ki. Micsoda ostobaság... Pedig benne volt a vébédöntő a csapatunkban.”

Az olimpiáról pedig azt mondta:

„Azért olimpiai bajnoki címem van, csak éppen aranyérmem nincs Tokióból. A negyeddöntőben egy nullára vezettünk a románok ellen, amikor tizenegyeshez jutott az ellenfél. A lövés a bal alsó sarokra ment, de én kiütöttem. Csakhogy mély volt a talaj, a jobb kezem gyűrűs- és kisujja belefúródott a gyepbe, mindkét ujjam ínszalagja elszakadt, nem védhettem az elődöntőben. A finálé előtt Karcsi bácsi (Lakat Károly dr. – a szerk.) megkérdezte, vállalom-e. Minden vágyam az volt, hogy olimpiai döntőn védjek, de a csapat érdekében azt mondtam, nem vagyok százszázalékos állapotban – tényleg nem voltam –, védjen inkább a Miska. Akkor még nem tudtam, hogy csak az a tizenegy játékos kap aranyérmet, aki a döntőben játszott. Hát így vagyok aranyérem nélküli olimpiai bajnok.”

A Gelei Józseffel készült teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik