Méndez (balra) válogatottbeli első gólját ünnepelte (Fotó: AFP)

A találkozó során a spanyolok jóval többet birtokolták a labdát, mint a Muhamed Besiccsel (korábban FTC) a kezdőben felálló boszniaiak, és Luis Enrique csapata jóval több helyzetet is alakított ki, mint ellenfele, ám sokáig még a legnagyobb lehetőségeket sem sikerült gólra váltani. Álvaro Morata például még az üres kaput sem tudta eltalálni.


A spanyolok közel jártak ahhoz, hogy megismételjék a 2002-es vb egyenes kieséses szakaszában és utána mutatott sorozatukat – legutóbb akkor fordult elő velük, hogy  egymást követően három meccsen nem arattak győzelmet. Az a 16 évvel ezelőtti széria úgy kezdődött Ázsiában, hogy a vb-n előbb döntetlent játszottak az írekkel, akik ellen tizenegyesekkel mentek tovább, majd 120 perces csatában, szintén tizenegyesekkel maradtak alul a házigazda Dél-Koreával szemben, végül Budapesten a Puskás Ferenc stadionban játszottak 1–1-et Magyarország ellen.

Most azonban nem ismételte meg a három nyeretlen meccses sorozatot a spanyol válogatott, mert a csereként beszálló újonc, a Celta Vigo támadója, Brais Méndez a 79. percben nagyjából a meccs 15 kapura tartó spanyol lövése után megszerezte a vezetést, és – mint később kiderült – a győztes gólt.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Spanyolország–Bosznia-Hercegovina 1–0
(Brais Méndez 79.)