Fehéroroszország: a klub, amelyért Ausztráliában megőrülnek a szurkolók

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.04.25. 08:35
null
Az FK Szluckot nagy népszerűség övezi Ausztráliában (Fotó: abc.net.au)
Viccesen hangzó neve miatt a semmiből tett szert jelentős rajongótáborra a fehérorosz bajnokságot öt forduló után vezető FK Szluck, a drukkerek indulóval és anyagilag is támogatták a klubot, amely így elkerülheti a csődöt.

A világ legkülönfélébb részéről csatlakoznak az emberek az FK Slutsk Worldwide Facebook-oldalhoz, amelyet néhány ausztrál fiatal hozott létre. A nem mindennapi történetben hatalmas szerepe van a koronavírus-járványnak, amelynek hatására a világon szinte minden jelentős sporteseményt elhalasztottak vagy félbeszakítottak, a sportimádó drukkerek pedig mi mást tehettek volna, túlélők után kutattak a csatatéren. Így bukkantak rá a zavartalanul üzemelő fehérorosz bajnokság egyik mérkőzésére, és ragadta meg fantáziájukat az éppen pályára lépő FK Szluck (a Slutsk szó angolosan kiejtve cafkákat jelent) vicces neve. A fiatalok poénból létrehoztak egy rajongói oldalt a klubnak, majd ők lepődtek meg a legjobban, hogy ezzel milyen lavinát indítottak el.

„A srácokkal mindenképp valamilyen sporteseményt akartunk nézni, és egyszer csak rátaláltunk a fehérorosz bajnokságra – idézi az FK Slutsk Worldwide-ot létrehozó Shane Robinsont az abc.net.au.A Szluck nevén jót nevettünk, így belenéztünk a meccsbe, ami meglepően jó volt. Öt büntetőt ítéltek meg összesen, hármat berúgtak, a csapat nyert, remekül szórakoztunk. A Facebookra szórakozásból regisztráltuk az oldalt, teljesen ledöbbentünk azon, hogy három nap alatt több mint ezren csatlakoztak Új-Zélandtól kezdve Indonézián, Oroszországon, Anglián át Ukrajnáig a világ minden tájáról.”

Történt mindez úgy, hogy Shane Robinson és társai az égegyadta világon semmit nem tudtak a klubról, amely Szluck 61 ezer fős, leginkább cukorgyáráról ismert városának a csapata. A közösségi élet ettől függetlenül beindult, a csoport egyik tagja még indulót is írt a csapatnak, a refrén így szól: „We love our Slutsk, the greatest club in Belarus!” („Imádjuk a Cafkáinkat, a legnagyszerűbb klubot Fehéroroszországban!”)

A hirtelen jött rajongás természetesen a klub oldaláról sem maradt észrevétlen, gyorsan viszonozták a kedvességet. Az indulóból saját verziót készítettek, amit hazai mérkőzéseken rendszeresen lejátszanak. Mi több, a Vicebszk (oroszosan Vityebszk) ellen kihelyeztek egy FK Slutsk Worldwide nevével ellátott molinót és egy ausztrál zászlót a lelátóra – mindkettőt úgy, hogy jól látszódjon a televíziós közvetítésben.

„Nagyon jólesett a klub reakciója, küldtek egy személyes hangvételű üzenetet is, amelyben megköszönték a támogatásunkat – folytatta Shane Robinson. – Amikor észrevettük, hogy sok fehérorosz drukker is csatlakozott hozzánk, eldöntöttük, hogy ideje jobban megismerkedni az együttessel. Hamar kiderítettük, hogy a cukorgyár visszavett a támogatásból, és a csapat emiatt anyagi nehézségekkel küzd.”

Az újdonsült Szluck-rajongók nem sokat tétováztak, közösségi adománygyűjtést indítottak, és már több mint 3000 dollár (kb. 1 millió forint) támogatást szereztek szeretett klubjuknak.

„Egészen elképesztő, ami körülöttünk zajlik – nyilatkozta a Szluck sajtófőnöke, Jahor Havanszkij az abc.net.au-nak. – A klub sosem számított igazán népszerűnek Fehéroroszországban, de még a városban sem. A stadionunk alig kétezer fős, közösségi oldalainkon valamivel több mint ezren követnek bennünket. Az utóbbi hónapokban sok megpróbáltatáson mentünk keresztül, bevételeink megcsappanásával az is benne volt a pakliban, hogy képtelenek leszünk befejezni az idényt. Az ausztrálok először viccesnek találták a nevünket, poénkodtak velünk, de amikor látták, hogy bajban vagyunk, azonnal segítő kezet nyújtottak, és igazi szurkolókká váltak. Az újonnan jött népszerűségnek köszönhetően hirdetők, szponzorok kerestek meg minket, ismét reménykedünk benne, hogy minden rendbe jöhet.”

FEHÉROROSZORSZÁG, 6. FORDULÓ
PÉNTEKI EREDMÉNYEK
Szmolevicsi–Dinamo Minszk 1–3
Nyeman–Enyergetyik-BGU 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik