Évi 3.5 milliárdért keresgélnek, de nem mondják meg, kik találnak

Vágólapra másolva!
2015.04.01. 11:36
null
A Barcelonának továbbértékesített Alexis Sánchez (balra) az Udinese játékosmegfigyelői munkájának egyik gyümölcse <br />(Fotó: Action Images – archív)
A múlt hétvégén játékosmegfigyelői tanfolyamnak adott otthont Budapest, amelyen a scoutingra évente 12 millió eurót költő Udinese megfigyelője, Riccardo Guffanti és az Olasz Labdarúgó-szövetségnél dolgozó, sokáig Arrigo Sacchit segítő Alessandro Musicco tartott előadást. Többek között azt is megtudtuk, hogyan szűkíti le Antonio Di Natale az Udinese, Francesco Totti az AS Roma lehetőségeit.
Március utolsó hétvégéjén a Paunoch Péter vezette Center Sport menedzseriroda szervezésében kétnapos játékosmegfigyelői (scouting) képzést tartott az olasz Wyscout. A kurzust két olasz előadó vezette: az Udinese ismert scoutja, Riccardo Guffanti és a sokáig Arrigo Sacchi segítőjeként dolgozó, jelenleg az olasz szövetségnél a fiatal játékosok megfigyelésével foglalkozó Alessandro Musicco.

NINCS BAJ, HA VALAKIÉRT BEJELENTKEZIK EGY KLUB
Az Udinese bevételének nagy részét képezi a játékoseladásokból befolyó pénzösszeg, de szakmailag nem veszteség, ha egy kulcsjátékost eurómilliókért elad a klub. A remekül kiépített megfigyelői hálózatnak köszönhetően ugyanis már abban a pillanatban megkezdődik az adott játékos pótlására alkalmas futballisták keresése, amint egy egyesület érdeklődést mutat valamelyik Udinese-játékos iránt. Guffanti elmondta, az egyik középpályásukat jó eséllyel sikerül eladni a nyáron, s már most van a tarsolyukban négy-öt, az olasznál kevésbé rangos bajnokságban szereplő labdarúgó, aki a távozó helyére érkezhet, s akár még jobb is lehet nála.

A tanfolyamon résztvevő „diákok” – köztük a Puskás Akadémia FC rutinos játékosa, Polonkai Attila és a Diósgyőr korábbi ügyvezetője, Dudás Hunor – a játékosmegfigyelés alapjait sajátíthatták el a két nap során.

A gyakorlati példákkal gazdagított tanfolyamon Riccardo Guffanti elárulta, az Udinese évente 12 millió eurót, vagyis több mint 3.5 milliárd forintot költ a játékosmegfigyelői hálózatának működtetésére, amely az egyik legjobb a világon.

Manapság már hatalmas szerepe van a videoelemzésnek a scoutingban, az olasz klub szakemberei Európa összes játékosát ismerik, mindegyik bajnokság meccseit elemzik, és rangsort állítanak fel a liga legjobbjairól, így a magyar NB I legígéretesebb futballistáiról is.

De nem álltak rendelkezésre mindig videoelemző eszközök,húszévvel ezelőtt még televízión keresztül kísérték figyelemmel a scoutok a különböző bajnokságokat. Az Udinesénél „NASA-szobának” nevezték azt a helyiséget, amelynek falát telerakták tévékkel, és azokon nézték a meccseket a világ minden tájáról.

EGÉSZ BAJNOKSÁGOKAT TÉRKÉPEZNEK FEL
Az Udinesenél számos első osztályú bajnokságot figyelnek a scoutok. Egy teljes liga feltérképezését követően posztonkénti rangsorba állítják a futballistákat, így ha például balhátvédet keres a klub, könnyebben választhat a precízen, szakmai szempontból összeállított listákból.

A két olasz szakember, Riccardo Guffanti és Alessandro Musicco két különböző nézőpontot képviselt a tanfolyamon: az Udinese scoutja egyes játékosok megfigyelésére szakosodott, míg Musicco elsősorban edzői szemmel nyújtott betekintést teljes csapatok elemzésébe.

Emiatt néhány dologban eltért a véleményük, de abban egyetértettek, hogy egy-egy klub ikonikus futballistája néha beszűkíti a csapat lehetőségeit. Konkrétan Antonio Di Natale, az Udinese gólvágója és Francesco Totti, az AS Roma támadója kapcsán jutottak erre a megállapításra. Ugyanis mindkét klub nagyszerű játékosa köré építi csapatát, ők határozzák meg az együttes fazonját, így rajtuk múlik, hogyan játszik a gárda.

A SCOUT NEM JAVASOLHAT JÁTÉKOST, CSAK ÉRTÉKEL
Guffanti elmondta, a játékosmegfigyelők nem javasolhatják egy játékos szerződtetését. A scoutok feladata az, hogy fizikailag, technikailag, taktikailag és mentálisan felmérjék a kiszemelt futballistát, s ez alapján rövid beszámolót küldjenek feletteseiknek, amelynek végén az áll: a labdarúgó megfelel az Udinese követelményeinek vagy sem.

Mindenesetre a 37 éves Di Natale utódját nemcsak keresi az Udinese, de már van is két-három csatárjelöltje, ahogy a többi posztra is legalább ennyi kiszemelt van a klub vezetőinek zsebében.

Guffanti azt persze nem árulta el, kik a kiszemeltek, és az is biztos, hogy sohasem fogjuk megtudni, a klub melyik játékosmegfigyelője fedezi majd fel az „új Di Natalét”, vagy kinek keltette fel az érdeklődését annak idején a Chilébenjátszó Alexis Sánchez. Az íratlan alapszabályugyanis úgy szól a csapatnál: nem egy megfigyelő, hanem az Udinese fedezi fel a játékost.

A játékosmegfigyelők a háttérben maradnak, de a szerepük óriási az Udineséhez hasonló klubok esetében.

NEM MINDEGY, HOGY A REAL MADRID VAGY AZ UDINESE SCOUTJA FIGYEL
A tanfolyamon gyakran visszatérő példa volt a Real Madrid és az Udinese. A játékosmegfigyelésnél ugyanis elsősorban nem az a fontos, hogy a vizsgált futballista jó játékos-e, hanem az, hogy a munkaadó klub számára megfelelő-e. Ezért fordulhat elő, hogy a Real Madridnál dolgozó scout nem tartja elegendőnek például a szerb bajnokság gólkirályának tudását, de egy Udinese-megfigyelő szemüvegén keresztül egészen más lehet a helyzet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik