Se Ronaldo, se Zidane, se trófea: az Atlético nyerte meg az európai Szuperkupát!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.15. 20:54
null
Diego Costa (balra) már az első percben vezetést szerzett az Atléticónak, Benzema válaszolt (Fotó: AFP)
Története során harmadszor hódította el az Atlético Madrid a labdarúgó európai Szuperkupát azzal, hogy az észtországi Tallinnban hosszabbítás után 4–2-re legyőzte a Real Madridot.

EURÓPAI SZUPERKUPA
REAL MADRID (spanyol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 2–4 (1–1, 2–2, 2–4)
– h. u.
Tallinn(Észtország).Vezette:Marciniak (lengyel)
REAL MADRID:K. Navas – Carvajal, S. Ramos, Varane, Marcelo – Kroos (Mayoral, 101.), Casemiro (Ceballos, 75.), Isco (Lucas Vázquez, 83.) – Bale, Benzema, Asensio (Modric, 57.).Vezetőedző:Julen Lopetegui
ATLÉTICO:Oblak – Juanfran, Szavics, Godín, L. Hernández – Saúl, Koke, Rodri (Vitolo, 71.), Lemar (Partey, 90.) – Diego Costa (Giménez, 109.), Griezmann (Á. Correa, 57.).Vezetőedző:Diego Simeone
Gólszerző:Benzema (27.), S. Ramos (63. – 11-esből), ill. Diego Costa (1., 79.), Saúl (98.), Koke (104.)

Azzal nem lehetett vádolni az Atlético Madridot, hogy nem kezdte lendületesen a mérkőzést, lévén a 49. másodpercben már meg is szerezte a vezetést... Egy hosszan előreívelt labdát Diego Costa csúsztatott meg magának, kapu felé fordult, óriási lendülettel elhúzott Raphaël Varane mellett, majd nagyon éles szögből, hatalmas erővel kilőtte a rövid fölső sarkot. Pazar megoldás! (0–1). Ez volt az európai Szuperkupa történetének leggyorsabb találata!

A Real Madrid egy időre az események hatása alá került, és érvényesült az Atléticónak nagyon is kényelmes forgatókönyv: az eltiltása miatt csapatát a lelátóról néző Diego Simeone legénysége fegyelmezetten visszazárt, és nézte, ahogy a Real ötlettelenül támadgat. A helyzet azzal kezdett megváltozni, hogy a jobb oldalon Gareth Bale, a balon pedig Marcelo egyre inkább aktivizálta magát.

Az első Real-helyzetet – Marco Asensio trükkös kísérletét Jan Oblak védte, majd a labda elsurrant a kapu előtt – még megúszta az Atlético, de a 27. percben egyenlítettek a blancók, a játék megváltozott képe alapján megérdemelten. A Lucas Hernándezszel nagy csatákat vívó Gareth Bale ívelt be a jobb szélről, a kicsit mély beadásra Oblak nem jött ki és meg is bánta, mert a hosszú sarkon érkező Karim Benzema közelről a kapujába bólintott (1–1).

Asensio kevéssel a gól után kis híján meg is fordította a mérkőzést, de csavarása kevéssel elment a bal alsó sarok mellett, majd a félidő végén kétszer is rontott védekezésben, ám az Atlético nem tudott élni a lehetőséggel. Az első negyvenöt (plusz egy) perc után igazságosnak mondható döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőben elmaradt a villámkezdés, viszonylag békésen labdázgattak a csapatok, helyzetek nélkül. A patthelyzetet egy váratlan büntető oldotta fel: a 63. percben egy szöglet után Juanfran kézzel ért a labdába, Szymon Marciniak tizenegyest ítélt. A büntetőt Sergio Ramos végtelen higgadtsággal értékesítette, rossz irányba küldve Oblakot – majd az Atlético-drukkerek előtt „demonstrálva” ünnepelt. (2–1)

A Realnak volt egy esélye a 3–1-re is, ám nem élt vele, és megbűnhődött, mert a 79. percben az Atlético egyenlíteni tudott. A „főbűnös” Marcelo, aki nem akarta hagyni balhátvédben, hogy az Atlético bedobással jöjjön, viszont a pályára visszahúzott labdája pont Juanfrannak volt jó. Juanfran betört a megnyíló folyosóba, a csereként beállt Ángel Correához továbbított, Correa középre passzolt, Diego Costa pedig közvetlen közelről a léc alá lőtt. (2–2). A hajrában már nem esett gól (Marcelóé lehetett volna a slusszpoén, de a 93. percben elvetődve lyukat rúgott), jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás elejének tapogatózó játéka után az Atlético sújtott le, méghozzá kétszer is. A világbajnokságon fantasztikusan játszó Varane óriásit hibázott a 98. percben, Diego Costa Thomas Partey elé passzolt, Partey élesen visszatette a labdát lövésre, a jó ütemben érkező Saúl Níguez pedig iszonyatos erővel a léc alá bombázott! (2–3). A 104. percben Diego Costa verekedett ki egy labdát, Vitolo a bal oldalról keresztbe passzolt, a hosszún pedig teljesen üresen érkezett Koke, és ügyesen a jobb alsó sarokba lőtt (2–4).

Az Atlético Madrid 2010 és 2012 után harmadszor hódította el az európai Szuperkupát, a hosszabbítás alapján megérdemelten. Zinédine Zidane és Cristiano Ronaldo távozása után nem tudta az első lehetséges trófeát „levadászni” a Real, de azért jócskán van még idő, hogy Julen Lopeteguivel összeérjen a csapat. Az Atléti pedig önbizalomnövelő sikerrel kezdte a 2018–2019-es szezont – folytatás a spanyol bajnokságban.

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS

120+1. perc. ITT A VÉGE! 2010 ÉS 2012 UTÁN HARMADSZOR EURÓPAI SZUPERKUPA-GYŐZTES AZ ATLÉTICO MADRID!!!

120. perc. Rendületlenül ívelget a Real, eredmény semmi. Bale még egy nagy bedobást is bevet, az Atléti védői körülbelül 132. alkalommal kifejelik a labdát.

117. perc. Kapuja elé szorítja a Real az Atléticót, az attak végén egy kósza beívelés, Oblak ugrik, leszedi.

114. perc. MODRIC! Jó lövés, meg is pattan Kokén, ám Oblak így is fogja.

112. perc. SÁRGA LAP. Sergio Ramos eddig nem kapott sárgát, most már igen, mert sziklaként áll ellenfele útjába.

110. perc. Varane megint ront (Cannavaro-kórban szenved a jelek szerint), Vitolo sokat forgatja a védőket, majd egy blokkolt lövésnél nem jut tovább.

109. perc. AZ UTOLSÓ CSERE. Diego Costa kezet fog a játékvezetővel és leballag, José María Giménez váltja.

105. perc. FOLYTATJUK. 2–4-RŐL.

105+3. PERC. SÁRGA LAP! Az éjjel és a hosszabbítás első félideje sohasem érhet véget. Vitolo nem megy el elég távolra egy szabadrúgástól, kap egy sárgát. A végén még megindul kontrára az Atlético, de Partey elbotlik saját lábában.

104. PERC. EZ LEHET, HOGY ELDŐLT, KOKE, 2–4!!! Diego Costa erőszakosan (és nem biztos, hogy szabályosan) verekszi ki a labdát. Vitolo balról keresztbe passzol, jobbösszekötőben megjelenik Koke, aki precíz, lapos lövést küld a jobb alsó sarokba.

101. perc. CSERE. A világbajnoksághoz hasonlóan itt is van extra csere a hosszabbításban, Kroos helyére Borja Mayoral áll be.

100. perc. SÁRGA LAP. Luka Modric is besárgul.

98. perc. NA DE ÍGY NEM! SAÚL NÍGUEZ, HATALMAS GÓL, VEZET AZ ATLÉTICO, 2–3!!! Varane kétszer hibázik nagyot egy akción belül, és ez már túl sok. Diego Costa Partey elé továbbít, Partey a bal oldalról visszateszi a labdát lövésre, Saúl pedig 14 méterről iszonyatos erővel a léc alá bombáz.

97. perc. Az eddig látottak alapján egész jó az esély egy tizenegyespárbajra.

93. perc. Godín ment kettőt is egymás után, majd fújtat egyet.

91. perc. A Real Madrid kezdte a hosszabbítást.

RENDES JÁTÉKIDŐ

Az elmúlt tíz évben ez az ötödik alkalom (2009, 2013, 2015 és 2016 után), hogy hosszabbításban dől el az európai Szuperkupa.

90+3. perc. VÉGE A RENDES JÁTÉKIDŐNEK, 2–2, HOSSZABBÍTÁS!

90+3. perc. Veszélyes Real-kontra, Bale robog és jól ad be, Marcelo (!) érkezik centerben, elvetődve kapura lőne, ám nem találja el a labdát.

90+1. perc. SÁRGA LAP! Dani Ceballos kap egy sárga lapot, miután ütemkéséssel megrúgja Correát.

90. perc. HÁROM PERC A RÁADÁS.

90. perc. ATLÉTICO-CSERE. Lemar távozik (mély nyomot nem hagyott), Thomas Partey kocog a pályára.

89. perc. Na, erre Correa veszélyeztet, jól passzol jobbra, Diego Costához, aki egyet többet tol a labdán a kelleténél, így nincs lövőhelyzet, és még Simeonét is felbosszantja a lelátón.

88. perc. Nagyon erősen haladunk a hosszabbítás felé, főleg a két csapat élénkségét látva…

83. perc. REAL-CSERE. Isco helyére Lucas Vázquez.

79. perc. KIEGYENLÍT AZ ATLÉTICO MADRID, DIEGO COSTA, 2–2! Marcelo meg akar menteni egy labdát balhátvédben, ám a pályára húzza vissza azt, pont Juanfranhoz. Juanfran megindul, tőle Correa kapja a labdát, Correa jobbról középre passzol, Diego Costa közvetlen közelről az üres kapuba lő.

75. perc. CSERÉL A REAL. Casemiro le (és görcsöl), Ceballos be.

71. perc. CSERÉL AZ ATLÉTICO. Rodri helyére Vitolo áll be.

71. perc. MAJDNEM 3–1! Varane célozza meg ballal egy beadás után a kaput, ám menteni tudnak fejjel a védők. A kipattanó után jön Modric, ám ő sem céloz pontosan.

66. perc. Benzema balról, éles szögből, laposan megcélozza a hosszú sarkot, ám Oblak simán hárít.

65. perc. Diego Costa egy kicsit fültövön rúgja Ramost. Jó lesz itt a hangulat...

63. perc. SERGIO RAMOS BELÖVI A BÜNTETŐT, 2–1! Rendkívül higgadt végrehajtás, elküldi jobbra Oblakot és belövi laposan a labdát a másik sarokba. Aztán Ramos odamegy az Atléti-szurkolók elé ünnepelni, nem arat nagy sikert.

62. perc. Diego Costa kap egy sárga lapot szövegért.

62. perc. TIZENEGYEST KAP A REAL MADRID! Egy szöglet után átszáll a labda a hosszú sarokra, Juanfran kézzel ér hozzá, ahogy Benzema elől menteni akar.

60. perc. SÁRGA LAP! Correa lendületesen száll be a meccsbe, földre küldi a leforduló Casemirót.

60. perc. Bale bedob egy-két biciklicselt, felgyorsul, majd óriásit esik, viszont nem volt szabálytalanság.

57. perc. CSERÉL MINDKÉT CSAPAT. A Realban Asensiót Luka Modric váltja, az Atléticóban a teljesen passzív Antoine Griezmann helyére érkezik Ángel Correa.

54. perc. SÁRGA LAP! Marcelo pakolt oda elég randán Juanfrannak, majd kifejezi a játékvezetőnek értetlenségét a szankciók miatt. Annyira azért nem barátságos a hangulat.

51. perc.Azt bátran mondhatjuk, hogy a második félidő kicsit kevésbé lendületesen kezdődött…

48. perc. Juanfran a jobb szélen a cselezés alternatív módját választja, nemes egyszerűséggel keresztülmenetel Krooson. Aztán nem érti, hogy ez miért szabadrúgás kifelé.

46. perc. CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

45+1. perc. Ez az egy perc el is telik izgalom nélkül. SZÜNET! Az Atlético Madrid villámgóllal sokkolta a Real Madridot, aztán egy ideig magabiztosan tartotta a fórt, viszont támadni „elfelejtett.” A Real egyre inkább fölénybe került, ennek az eredménye lett a 27. percben a megérdemelt egyenlítő gól, sőt, kis híján a blancók fordítani is tudtak. Pihenjünk egy kicsit!

45. perc. EGY PERC LESZ A RÁADÁS.

43. perc. Bal oldali Atlético-szöglet, veszélytelen. A labda visszakerül az eddig elég passzív Lemarhoz, aki másodszor is rosszul ad középre.

41. perc. Rodri indul meg, és saját maga legnagyobb meglepetésére akadálytalanul átjut a Real Madrid középpályáján, ám mielőtt helyzet alakulna ki, elrontja az egyéni akciót.

38. perc. Asensio egymás után kétszer hibázik védekezésben, az elsővel magára von egy nagyon agresszív letámadást, a másodikkal a tizenhatoson belülre engedi az Atléticót. Diego Costa próbálkozna, ám szöglet a vége. A korner után Godín bólint, erőtlenül és Navas kezébe.

35. perc. SÁRGA LAP. Na, ez érdekes! A Real Madrid elvégez egy kisszögletet, Isco lövőhelyzetet keres, csinál egy visszacselt, majd elterül, mint levelibéka a magas fűben. Nincs szabálytalanság, az Atlético kontráját pedig Asensio minden mindegy alapon, szabálytalankodva állítja meg. Sárga lap!

33. perc. Az Atlético hosszú idő után úgy dönt, hogy mégis csak illene néhány támadást vezetni. Az egyik nem is csúnya, nem is veszélytelen, de elakad Sergio Ramoson, mielőtt bejutnának a tizenhatoson belülre.

29. perc. MAJDNEM MEGFORDÍTJA A REAL! Asensio a bal szélen egy gyors mozdulattal elhúzza a labdát Szavics mellett, majd centikkel csavar a hosszú alsó sarok mellé!

27. perc. KIEGYENLÍT A REAL MADRID, BENZEMA, 1–1! Gareth Bale kever a jobb szélen, majd bead, elsőre úgy tűnik, hogy kicsit mélyen. Oblak csak nézi a beadást, amelyre a hosszú oldalon felbukkan Karim Benzema, és 4 méterről az Atlético kapujába fejel. Nem biztos, hogy megdicsérik Oblakot.

25. perc. NOCSAK! Marcelo nagyon sokat nézhette Cristiano Ronaldót, mert megvalósítja a portugál egyik tipikus manőverét. Váratlanul balról befelé cselez, majd jobb lábbal (jól olvasták…) megereszt egy nagy lövést, kapu fölé!

24. perc. Az igen aktív Marcelo próbálja megkeverni a bal oldalon az Atlético védelmét, ám a „matracosok” megállítják egy szabálytalansággal. Van tüske rendesen.

20. perc. Bale marad lent, majd feláll és sántikál, Lucas Hernández gyorsan elporol a helyszínről, mintha nem is ő rúgta volna fel a walesit.

17. perc. REAL-ÉLETJELEK! Ez már majdnem Real-helyzet, de Benzema hiába jut be a tizenhatoson belülre, megállítják. Húsz másodperc múlva aztán tényleg helyzet, Marcelo húz el a bal szélen, lapos beadásába Asensio sarokkal beleér, Oblak kitolja a trükkös kísérletet, a labda keresztbe elmegy a kapu előtt, senki sem érkezik bekotorni a labdát.

13. perc. Bale egy pazar csellel két védő közül hozza ki a labdát, hogy aztán Saúl egyből meg is állítsa egy szabálytalansággal. Kroos csavarja a kapu elé a megítélt szabadrúgásból a labdát, de csak védőt talál. Carvajal jobbról visszakanyarít a tizenhatoson belülre, hiába.

10. perc. Az Atlético Madrid egyelőre tökéletesen elégedett az események alakulásával. Vezetnek, a Realnak sok ötlete eddig nincs, mi baj történhet?

8. perc. Kis szünet, Diego Costa lefetrengett, a könyökkel odaevező Sergio Ramost figyelmezteti a játékvezető. Az eltiltott Diego Simeonét az Atléti kispadján helyettesítő Germán Burgos szól néhány keresetlen szót.

7. perc. Gareth Bale szeretne elmenni a jobb szélen, ám előbb fennakad Hernándezen, majd még szabálytalankodik is ellene Marciniak megítélése szerint. Aztán Benzema szép sarkalással futtatja Iscót, aki bead, ám az Atlético védői ki tudják fejelni a labdát.

5. perc. Kicsit sokkolta a Realt a gól. Griezmann ad be jobbról szögletet, a blancók védelme üggyel-bajjal tisztáz.

1. perc. 49 MÁSODPERC UTÁN VEZET AZ ATLÉTICO MADRID!!! DIEGO COSTA A GÓLSZERZŐ! Egy hosszan felívelt labdát Diego Costa tulajdonképpen magának csúsztat el, megiramodik, elrobog erőből a tétova Varane mellett, majd jobbról, éles szögből óriási gólt lő a rövid fölső sarokba! 0–1! Ez az európai Szuperkupa történetének leggyorsabb találata!

1. perc. Az Atlético Madrid kezdi meg a 2018-as Szuperkupa-mérkőzést!

KIVONULNAK A CSAPATOK! Fehérben a Real Madrid, piros-fehér csíkos mezben, kék nadrágban az Atlético, sárga-feketében a játékvezetői egység, mindjárt kezdünk!

Cristiano Ronaldo megürült helyén Marco Asensio, Thibaut Courtois pedig még nem foglalta el a helyét a kapuban, Keylor Navas véd.

NYÁRI TRANSZFEREK A REAL MADRIDNÁL
Érkezett: Vinícius Júnior (Flamengo, 45 000 000 euró), Álvaro Odriozola (Real Sociedad, 30 000 000), Andrij Lunyin (Zorja Luhanszk, 8 500 000), Omar Mascarell (Eintracht Frankfurt , 4 000 000), Lucas Torró (Osasuna, 1 750 00), Raúl de Tomás (Real Madrid B), Federico Valverde (Real Madrid B), Thibaut Courtois (Chelsea, 35 000 000)
Kölcsönből vissza: Martin Ödegaard (Heerenveen), Fábio Coentrao (Sporting CP)
Távozott: Cristiano Ronaldo (Juventus, 117 000 000), Omar Mascarell (Schalke, 10 000 000), Lucas Torró (Eintracht Frankfurt, 3 500 000), Philipp Lienhart (Freiburg, kuv., 2 000 000)
Kölcsönbe: Asraf Hakimi (Borussia Dortmund), Theo Hernández (Real Sociedad), Mateo Kovacic (Chelsea)

NYÁRI TRANSZFEREK AZ ATLÉTICÓNÁL
Érkezett: Thomas Lemar (Monaco, 70 000 000 euró), Rodri (Villarreal, 20 000 000), Antonio Adán (Betis, 1 000 000), Jonny Castro (Celta Vigo, 7 000 000), Gelson Martins (Sporting CP, i.), Santiago Arias (PSV, 11 000 000), Nikola Kalinic (Milan, 14 500 000)
Kölcsönből vissza: Bernard Mensah (Kasimpasa), Emiliano Velázquez (Rayo Vallecano ), Pierre Kunde (Granada), Luciano Vietto (Valencia), André Moreira (Belenenses)
Távozott: Diogo Jota (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 14 000 000), Pierre Kunde (Mainz, 7 500 000), Fernando Torres (Szagan Toszu, i.), Gabi (al-Szadd, i.), Bernard Mensah (Kayserispor), Emiliano Velázquez (Rayo Vallecano, 1 000 000), Kévin Gameiro (Valencia, 16 000 000)
Kölcsönbe: Axel Werner (Huesca), Jonny Castro (Wolverhampton), Sime Vrsaljko (Inter, 6 500 000), André Moreira (Aston Villa), Luciano Vietto (Fulham)

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

A mérkőzés játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak. Segítői: Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz, Pawel Raczkowski és Tomasz Musial. A negyedik játékvezető a román Ovidiu Hategan.

Diego Simeone a legutóbbi 16, Real Madrid elleni mérkőzéséből csak kettőt veszített el a rendes játékidőben. Mérlege: 8 győzelem, 9 döntetlen, 8 vereség. Nem rossz!

Julen Lopeteguinek játékosként egyetlen mérkőzése volt a Real Madrid felnőtt csapatában – pont az Atlético Madrid ellen (csapata 3–3-as döntetlent ért el).

A Real Madrid legutóbbi 30 európai kupamérkőzésének mindegyikén betalált, tehát jó esély van arra, hogy nem 0–0 lesz… A Real mérlege spanyol klubok ellen 12 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Tétmérkőzésen is megkezdődik a Zinédine Zidane és Cristiano Ronaldo utáni korszak, a legutóbbi három Bajnokok Ligáját megnyerő Real Madrid vezetőedzője és legnagyobb csillaga távozása után kezd új korszakot, a kispadon a volt spanyol szövetségi kapitány Julen Lopeteguivel. A másik oldalon a Real városi riválisa,a mindig kőkemény ellenfélnek számító Atlético Madrid, az Európa-liga győztese. Tartsanak velünk!

A REAL MADRID 28 FŐS KERETE
Kapusok:
K. Navas, Courtois, Casilla, Luca Zidane, Lunyin
Védők:Carvajal, Vallejo, Sergio Ramos, Varane, Nacho, Marcelo, Reguilán, Javi Sánchez, S. López
Középpályások:Kroos, Modric, Casemiro, M. Llorente, Asensio, Isco, Ceballos, Valverde
Támadók:Benzema, Bale, Lucas Vazquéz, Mayoral, De Tomás, Vinícius Júnior

AZ ATLÉTICO MADRID 22 FŐS KERETE
Kapusok:
Adán, Oblak, Alex
Védők:Godín, Filipe Luís, Arias, Szavics, Juanfran, L. Hernández, J. Giménez
Középpályások:Thomas, Koke, Saúl, Lemar, Rodrigo
Támadók:Gelson Martins, Vitolo, Olabe, Griezmann, Kalinic, Á. Correa, Diego Costa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik