Európai Szuperkupa: Négyet kaptunk, ez nem normális – Lopetegui

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.16. 01:05
null
Julen Lopetegui és Marcelo (Fotó: AFP)
Már a hajnali egy óra is jócskán elmúlt Tallinnban, amikor a Real Madrid–Atlético Madrid (2–4, hosszabbítás után) labdarúgó európai Szuperkupa-mérkőzést követően megtartotta sajtótájékoztatóját a két vezetőedző, Julen Lopetegui és Diego Simeone. Lopetegui először meccselhetett trófeáért a Reallal, és alulmaradt – Simeone pedig az Atlético történetének legeredményesebb trénere lett azzal, hogy hetedik nagy kupáját nyerte meg a csapattal.

Egy bajnoki cím, egy Király-kupa, két Európa-liga, két európai Szuperkupa és egy spanyol Szuperkupa – igen szép trófeagyűjtemény az, amelyet Diego Simeone összehozott az Atlético Madrid élén. Korábban az Atlético egyetlen vezetőedzője sem gyűjtött be ennyi rangos kupát – eddig Luis Aragonés hattal tartotta a klubcsúcsot, Simeonéval holtversenyben. A Real elleni, hosszabbításban kivívott siker lendületet adhat a „matracosoknak” a 2018–2019-es idényre, a diadal presztízsértékéről nem is beszélve.

„Ki kell élveznünk ezt a sikert, mert nagyon kemény szenvedés az, amikor alulmaradunk... Ezen a mérkőzésen a sorsdöntő szituációk a javunkra dőltek el, bár a tizenegyes egy időre visszavetett bennünket. A cserék viszont fenomenálisan szálltak be” – értékelt villámgyorsan a vegyes zónában Diego Simeone, aki eltiltása miatt csak a lelátóról figyelhette csapatát. A sajtótájékoztatón már bőbeszédűbb volt.

„Ha jól emlékszem, öt finálét vívtunk a Real Madrid ellen, és hármat megnyertünk – a két BL-döntőt nem. Van egy sajátos stílusunk, ezen nem változtat az eredmény, vagy az, hogy hány gólt szereztünk. A stílusunk a struktúrán, a tervezésen és a stratégián alapul – attól, hogy most 4–2-re nyertünk, ez nem változik. A legutóbbi döntőinkben mindig volt valami, ami nem felénk billent, és megakadályozta a győzelmünket. De nyertünk már Király-kupa-döntőt és spanyol Szuperkupát, most pedig az európai porondon is le tudtuk győzni a Real Madridot. Ez sok erőt és önbizalmat ad. Jöhet az ünneplés, ám utána már a Valenciára kell gondolnunk. Diego Costa remek teljesítményt nyújtott. Az első gólja adott nekünk egy lökést. A büntető furcsa pillanatban jött, amikor teljesen kiegyenlített volt a találkozó, amikor pedig egalizálni tudtunk, éreztük magunkban az erőt. A cseréink nagyon jól sikerültek, extra energiát és lendületet hozott Correa, Thomas Partey és Vitolo. Kiváló keretünk van, és erre is van szükségünk ehhez a nehéz szezonhoz” – fogalmazott Simeone.

Diego Simeone és kislánya, Francesca a mérkőzés után (Fotó: AFP)
Diego Simeone és kislánya, Francesca a mérkőzés után (Fotó: AFP)

„Egy döntő mérkőzést általában az veszít el, aki több hibát követ el. Az Atlético dörzsölt csapat, remekül ki tudja használni az ellenfele hibáit. Amikor a legjobban játszottunk, akkor tudott egyenlíteni. Felkelünk, leporoljuk magunkat, megyünk tovább. Rizikós döntéseket hoztunk, volt, amikor feleslegesen, és tanulnunk kell az elkövetett hibákból. 3–2 után már futottunk az eredmény után, és el is vesztettük a játékstílusunkat. A harmadik góllal buktuk el a mérkőzést, ami érzelmileg is padlóra küldött bennünket. Kétségbeesetten mentünk előre, de gyorsan megkaptuk a negyediket is” – összegzett Julen Lopetegui. A Real Madrid új vezetőedzője egyáltalán nem volt megelégedve a csapatvédekezéssel, pláne nem a kapott négy góllal.

„Boldogtalanok vagyunk, az pedig egyértelműen negatív, hogy négy gólt kaptunk. Ez nem normális, és biztosan javulnunk kell. Holnap úgy kell felkelnünk, hogy már a bajnokságra koncentrálunk. Az apró részleteken kell javítani, mert döntőkben ezeken mehet el egy meccs” – tette hozzá.

A találkozó legjobbjának – ez nem meglepetés – a klasszis centerteljesítményt nyújtó, két gólt szerző Diego Costát választották meg.

„A 2014-es BL-döntőn alig voltam a pályán, így nagyon motivált, hogy egy teljes mérkőzésen bizonyíthassak a Real Madrid ellen. Nagy boldogság ez a siker, már csak azért is, mert a Real rendre legyőzött minket az európai porondon. Ez most viszont végre a mi napunk volt” – így az Atlético középcsatára.

A Tallinnból hazainduló két spanyol sztárcsapat számára a következő feladat a spanyol bajnoki nyitány: a Real Madrid augusztus 19-én a Getafét fogadja, míg az Atlético Madrid augusztus 20-án Valenciába látogat.

UEFA EURÓPAI SZUPERKUPA
REAL MADRID (spanyol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 2–4 (1–1, 2–2, 2–4) – hosszabbítás után

Tallinn (Észtország). Vezette: Marciniak (lengyel)
REAL MADRID: K. Navas – Carvajal, S. Ramos, Varane, Marcelo – Kroos (Mayoral, 101.), Casemiro (Ceballos, 75.), Isco (Lucas Vázquez, 83.) – Bale, Benzema, Asensio (Modric, 57.). Vezetőedző: Julen Lopetegui
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Juanfran, Szavics, Godín, L. Hernández – Saúl, Koke, Rodri (Vitolo, 71.), Lemar (Partey, 90.) – Diego Costa (Giménez, 109.), Griezmann (Á. Correa, 57.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Benzema (27.), S. Ramos (63. – 11-esből), ill. Diego Costa (1., 79.), Saúl (98.), Koke (104.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik