Eurofutball: Real, Ajax, MTK – ők nevelik ki a legtöbb tehetséget

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.30. 13:39
null
Van egy pár kinevelt játékosa a holland együttesnek (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában az alapján tette sorrendbe a klubokat, hogy hány saját nevelésű futballistája játszik az európai futballbajnokságokban, azon belül is a topligákban. Az első összevetésben a holland Ajax került az első helyre, míg a magyar MTK a 33. pozíciót érdemelte ki.

 

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) mostani (50 gárdát számláló) listáján azok a csapatok szerepelnek, amelyeknek a legtöbb saját nevelésű futballistája játszik Európa első osztályú bajnokságaiban (2017 óta). Egy játékos akkor válik saját nevelésű produktummá, ha 15-től egészen 21 éves koráig legalább három szezont húz le egy adott klubban.

A 31 európai első osztályú bajnokságot vizsgáló felsorolásban a holland Ajax foglalja el az első helyet (77 saját nevelésű játékos), második az ukrán Dinamo Kijev (69), míg a harmadik helyre a szerb Partizan Beograd (szintén 69 labdarúgóval, de kisebb növekedéssel 2017 óta) került fel. Harmincharmadik lett az MTK (32).

Az öt topligába a következő klubok adják a legtöbb saját nevelést: a Real Madrid (36), az Olympique Lyon (35) és a Barcelona (34).

A TELJES LISTA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES LISTA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik