Eurofutball: ki ez a francia srác, aki tehetségesebb, mint Mbappé?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.19. 16:25
null
Alban Lafont (pirosban) nagy jövő előtt áll (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában felmérte, hogy az európai bajnokságokban szereplő, 20 éven aluli játékosok közül kikre várhat a legfényesebb jövő.

 

A listára 22 európai liga 50 játékosa került fel, akiknek az elmúlt két évben nyújtott teljesítményét elemezték. Figyelembe vették a játszott percek számát, a bajnokságok erősségét és a kenyéradó klubok elért eredményeit is. Az első helyre Gianluigi Donnarumma, az AC Milan kapusa került, míg a harmadik helyen Kylian Mbappét, a Paris Saint-Germain sztárját rangsorolták.

A második helyen feltüntetett Alban Lafont-ról egyelőre keveset hallottunk. A francia élvonalban érdekelt Toulouse 19 éves kapusa a jelenlegi szezonban minden sorozatot figyelembe véve 29 mérkőzésen állt a kapuban, és 11-szer nem kapott gólt. A Burkina Fasó-i születésű kapuvédő 2015 novemberében 16 évesen és 310 naposan minden idők legfiatalabb kapusává vált, aki pályára lépett a Ligue 1-ben, amelyben azóta már több mint 80 alkalommal szerepelt. A 193 centiméter magas labdarúgó a francia utánpótlás-válogatottakban eddig 16-szor védett.

A már említett három játékos mellett Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Malang Sarr (Nice), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Tom Davies (Everton), Matthijs de Ligt (Ajax), Kai Havertz (Bayer Leverkusen) és Ryan Sessegnon (Fulham) kapott ötcsillagos besorolást, tehát a kutatás szerint ők Európa legtehetségesebb, 20 éven aluli játékosai.

A CIES a következő kategóriába sorolta többek között Manuel Locatellit (AC Milan), Justin Kluivertet (Ajax), Carlos Alenát (FC Barcelona) és Martin Ödegaardot (Heerenveen). A Real Madrid jobbhátvédjét, Asraf Hakimit háromcsillagosként a 48. helyre tették.

A teljes lista (Fotó: CIES)
A teljes lista (Fotó: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik