Eurofutball: ezek az edzők költötték a legtöbb pénzt

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 10:55
null
José Mourinho az élen – a portugál Paul Pogbára költötte a legtöbb pénzt (Fotó: AFP)
A futballtörténelem során eddig José Mourinho költött a legtöbbet, edzői pályája során 1.3 milliárd fontot áldozott együttese kasszájából új játékosokra.


Noha sok mindentől függ, hogy egy-egy edző mennyi pénz költ új futballistákra, mindenesetre az Oh My Goal nevű oldal összeállítása alapján a sztáredzők közül ezen a téren José Mourinho viszi a prímet. A labdarúgás történetében senki sem volt nála bőkezűbb.

A portugál szakember eddigi edzői pályája során összesen 1.3 milliárd fontot (átszámítva csaknem 514 milliárd forintot) költött új játékosokra, s ez még akkor is rengeteg pénz, ha figyelembe vesszük, hogy az FC Porto után a Chelsea-nél, az Internél, a Real Madridnál és a Manchester Unitednél dolgozott, s jelenleg a Tottenhamet irányítja.

A legdrágább átigazolása Paul Pogba volt, a francia középpályást 2016 nyarán 89.3 millió fontért szerződtette a Manchester United a Juventustól. A portugál szakvezetőt Carlo Ancelotti és Pep Guardiola követi a sorban 998 millió fonttal. Érdekesség, hogy a katalán edző legdrágább átigazolása az 57 millió fontért vásárolt Zlatan Ibrahimovic volt, akivel finoman fogalmazva sem találta meg a közös hangot a Barcánál.

A negyedik helyen a chilei Manuel Pellegrini áll 921 millió fonttal, igaz, a „számlája” végösszegét jelentősen növeli Cristiano Ronaldo 80 millió fontos vételára – a portugál klasszis az ő edzősködése idején került a Real Madridhoz.

Napjaink egyik legjobb edzője, a Liverpoollal Bajnokok Ligáját nyerő Jürgen Klopp nincs az első tízben, de Zinédine Zidane vagy Diego Simeone nevét is hiába keressük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik