Eurofutball: az év öngólja az Arsenalé, a Barcelonáé a Gamper-kupa

Vágólapra másolva!
2019.08.04. 22:14
null
Maitland-Niles (jobbra) Griezmannt semlegesítette, magát nem… (Fotó: AFP)
A Joan Gamper-kupa 54. kiírásában az Arsenal látogatott az FC Barcelona otthonába és a 36. percben megszerezte a vezetést Pierre-Emerick Aubameyang góljával. A 69. percig őrizte is az előnyét a londoni csapat, akkor azonban egy ártatlan szituációban érkezett Ainsley Maitland-Niles és biztosította helyét az év végi bakiparádéban. A hajrában aztán Luis Suárez a Barca javára döntött egy akrobatikus mozdulattal, így a katalánok 42. alkalommal nyerték meg a trófeát.

JOAN GAMPER-KUPA
Barcelona (spanyol)–Arsenal (angol) 2–1 (0–1)
Barcelona,
Camp Nou, 98 812 néző. Vezette: Munuera
Barcelona:
Neto (Ter Stegen, a szünetben) – N. Semedo (Wagué, 63.), Umtiti (Todibo, a szünetben), Piqué (Lenglet, a szünetben), Jordi Alba (Miranda, 63.) – F. de Jong (Busquets, a szünetben), Rakitic (Alená, a szünetben), Riqui Puig (S. Roberto, a szünetben) – O. Dembélé (L. Suárez, 63.), Griezmann (Álex Collado, 79.), Carles Pérez (Rafinha, a szünetben)
Arsenal:
Leno – Chambers, Szokratisz (Mustafi, 86.), Nacho Monreal (Kolasinac, a szünetben) – Maitland-Niles, Özil (Martinelli, 73.), Xhaka (L. Torreira, 86.), Willock (Ceballos, 72.) – Mhitarjan (Saka, 71.) – Aubameyang (Nketiah, 86.), Nelson (Guendouzi, a szünetben)
Gólszerző:
Maitland-Niles (69. – öngól), L. Suárez (90.), ill. Aubameyang (36.)

Az 54. alkalommal rendezték meg a Joan Gamper-kupát, amelyet hagyományosan az FC Barcelona nyári felkészülésének végén rendeznek, s amelyre első alkalommal kapott meghívást az Arsenal.

A mérkőzés 36. percéig kellett várni az első gólra: ám nem a közel telt házas Nou Camp népének tetszése szerinti oldalon zördült a háló Özil passza után Aubameyang játszi könnyedséggel fordult le Jordi Albáról, majd még könnyedebben bombázott a mozdulni sem képes Neto kapus mellett a bal felsőbe 12 méterről.

Az első félidő hajrájában majdnem egyenlítettek a hazaiak, Griezmann azonban hiába pörgette a labdát pazar mozdulattal Leno kapujába, a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

A szünetben aztán a fél csapatát lecserélte Valverde, bejött Ter Stegen, Busquets, Alená, Lenglet, Todibo, Rafinha és Sergi Roberto is, miközben Messi még mindig a kispadon üldögélt. Az Arsenalnál Emery is változtatott, ám kevésbé vehemensen nyúlt bele csapatába, mindössze Guendouzit és Kolasinacot küldte csatasorba.

A második félidőben az elsőhöz hasonlóan többet volt a labda a hazaiaknál, ám hiába próbáltak mindent meg az egyenlítésért, sehogy sem sikerült: vagy Leno védett, vagy elkerülte a labda kaput, vagy ha egyik sem, akkor Willock mentett a gólvonalról.

A 70. percben aztán már ő sem tudott segíteni, igaz, arra nem számíthatott, hogy Maitland-Niles pillanatnyi zavarában ahelyett, hogy Leno kapushoz passzolt volna, a saját kapujába gurítja a labdát egy teljesen ártalmatlan szituációban.

A Barca az egész második félidőben jóval nagyobb erőket mozgatott meg a győzelemért, s végül a 90. percben siker is koronázta ezeket az erőfeszítéseket: Sergi Roberto felívelését szép mozdulattal húzta kapuba a csereként lehetőséget kapó Suárez.

S noha a végén még lett volna lehetősége a londoniaknak egyenlíteni, ez a ráadás perceiben már nem történt meg, így – ha nehezen is, de – a Barca 42. alkalommal is elhódította a Joan Gamper-trófeát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik