Eurofutball: a Real a Barca előtt, az Ajax Európa élén – ismét

Vágólapra másolva!
2017.10.23. 18:30
null
Az Ajax adja a 31 európai élvonalba a legtöbb játékost (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában a topligák és a 31 európai élvonal legkiválóbb utánpótlás-nevelő csapataival foglalkozott.

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) definíciója szerint akkor számít egy klub a labdarúgó nevelőklubjának, ha a játékos legalább három évet a csapatnál töltött 15 és 21 éves kora között. A listán azokat a játékosokat vették figyelembe, akik a szezonban október 1-jéig pályára léptek.

Az öt topliga összesítésében továbbra is a Real Madrid áll az élen, a királyi gárda 41 játékost adott a topligák csapatainak – ebből nyolc még mindig az együttesnél szerepel –, ezzel továbbra is megelőzi fő riválisát, az FC Barcelonát (34), míg a dobogó harmadik fokára a Lyon (31) került fel.

Ami a 31 európai topbajnokságot illeti, továbbra is az Ajax viszi a prímet, az amszterdami utánpótlásból 71 játékos szerepel a 31 liga valamelyikében jelenleg – egy évvel ezelőtt 72-vel állt a holland csapat. A képzeletbeli dobogóra idén is a szerb Partizan Beograd (61) és a horvát Dinamo Zagreb (67) fért fel, utóbbi feljött a második helyre.

Egy évvel korábban egyedüli magyarként az MTK a 22. helyen állt, de azóta a budapesti együttes kiesett a másodosztályba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik