Szofian Feguli (jobbra) góllal segítette Török Kupa-győzelemhez a Galatasarayt (Fotó: AFP)

 

BULGÁRIA. Az először 1938-ban kiírt Bolgár Kupa döntőjében először rendeztek plovdivi derbit. A Lokomotiv Plovdiv és a Botev Plovdiv szófiai összecsapását 21 ezer néző előtt a szlovén Alen Ozbolt góljával a Lokomotiv nyerte meg, ezzel története során először elhódította a Bolgár Kupát. A  sorozat győzteseként az Európa-liga selejtezőjének második körében csatlakozik a nemzetközi sorozathoz.

BOSZNIA-HERCEGOVINA. A bosnyákoknál oda-visszavágós kupadöntőt rendeztek az FK Sarajevo és a Siroki Brijeg között. Május 8-án a fővárosiak hazai pályán 3–0-ra nyertek, így szerdán bőven belefért, hogy a Siroki otthon 1–0-ra győzzön. Az FK Sarajevo hatodszor nyerte meg a 2000 óta kiírt Bosnyák Kupát.

IZRAEL. Az 1978 után második kupagyőzelmére hajtó Maccabi Netanya a háromszoros kupagyőztes, a trófeát legutóbb két évvel ezelőtt elhódító Bnei Jehudával találkozott. A rendes játékidő 1–1 lett, s miután a hosszabbításban nem esett gól, jöhettek a tizenegyesek. A szétlövést a Bnei Jehuda bírta jobban, 5–4-re nyert, s negyedszer lett kupagyőztes.

 
EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK ITT!

TÖRÖKORSZÁG. A Török Kupát tavaly első alkalommal megnyerő Akhisarspor az idén is bejutott a fináléba, és a 78. percig úgy tűnt, hogy a Galatasaray legyőzésével megismétli egy évvel ezelőtti bravúrját. A ghánai Elvis Manu góljával 1–0-ra vezetett, amikor Miguel Lopes a 78. percben megkapta második sárga lapját, és emberelőnybe került a 18. kupagyőzelmére hajtó Galatasaray. A trófeát legutóbb 2016-ban elhódító isztambuli csapatnak nem is kellett több, a 80. percben Sinan Gümüs tizenegyesével egyenlített, a 88. percben Szofian Feguli találatával fordított, majd a 94. percben Mbaye Diagne találatával bebiztosította diadalát.

UKRAJNA. Az Ukrán Kupa döntőjében zsinórban kilencedszer szereplő Sahtar Doneck nem hagyta a szurkolóinak, hogy izguljanak az idei fináléban, a szünetben már három góllal vezetett az Inhulec Petrove ellen. Végül 4–0-ra nyert, sorozatban a negyedik, összességében a 13. Ukrán Kupa-diadalát aratva.

BOLGÁR KUPA
DÖNTŐ
Lokomotiv Plovdiv–Botev Plovdiv 1–0
(Ozbolt 73.)

BOSNYÁK KUPA
DÖNTŐ
1. mérkőzés (május 8.): FK Sarajevo–Siroki Brijeg 3–0
(Rahmanovic 10., Kapic 40., Mujakic 93.)
Visszavágó: Siroki Brijeg–FK Sarajevo 1–0
(Bagaric 23.)
Kupagyőztes: az FK Sarajevo, 3–1-es összesítéssel

IZRAELI KUPA
DÖNTŐ
Bnei Jehuda–Maccabi Netanya 1–1
(Jan 82., ill. Melamed 4.) – tizenegyesekkel 5–4

TÖRÖK KUPA
DÖNTŐ
Galatasaray–Akhisarspor 3–1
(Gümüs 80. – 11-esből, Feguli 88., Diagne 94., ill. Manu 57.)

UKRÁN KUPA
DÖNTŐ
Sahtar Doneck–Inhulec Petrove 4–0
(Mateus Martins 28., 39., Júnior Moraes 45., Solomon 65.)