Eurofutball: 16 topklub már 2021-ben szuperligát indíthat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 21:23
null
A tényfeltáró riport szerint Karl-Heinz Rummenigge az UEFA-t és az európai klubokat tömörítő szervezetet is az orránál fogva vezette (Fotó: AFP)
A német Der Spiegel Football Leaks címmel sorozatot indított, amelyben az európai futball több milliárd eurós ügyleteiről rántja le a leplet. Több mint 80 tényfeltáró újságíró munkájának köszönhetően az is kiderült, hogy akár már három éven belül elindulhat egy, az UEFA-tól független szuperliga a kontinens legnagyobb klubjaival.

A Der Spiegel a Bayern Münchenre összpontosítva számol be arról, hogy a legnagyobb európai futballklubok már két éve dolgoznak azon, hogy kilépjenek az UEFA égisze alól, és létrehozzanak egy szuperligát, amelynek teljes bevételét szétosztják egymás között.

Az ötletnek 11 klub a gazdája, ezek a következők:
Real Madrid
FC Barcelona
Bayern München
Juventus
Milan
Manchester United
Chelsea
Arsenal
PSG
Manchester City
Liverpool

Rajtuk kívül további öt meghívott lenne a ligában (ezen klubok száma emelkedhet):
Atlético Madrid
Borussia Dortmund
Olympique Marseille
Internazionale
AS Roma


Ezek a csapatok vállalnák, hogy elhagyják az UEFA-t, valamint saját nemzeti bajnokságukat, és csakis a saját szuperligájukban szerepelnek – a sorozatot felvázoló tanulmány szerint a klubok 500 millió eurónál is nagyobb bevétellel kalkulálhatnak évente, ami 420-szal több mint a BL-győztes Real Madrid előző szezonbeli UEFA-bevétele. A 11 alapító húsz évig garantált hellyel bírna a sorozatban.

Minderről a szándéknyilatkozatot már idén novemberben aláírhatják, s a kedd-szerda-szombat meccsütemű liga 2021-ben elindulhat. A tervek szerint a 34 fordulós alapszakasz után amerikai mintára rájátszás következne.

A tényfeltáró írásból kiderül, hogy a Bayern München nemcsak annak a lehetőségét vizsgálta meg, hogyan léphet ki a Bundesligából, hanem annak is, miképpen mentheti fel játékosait a válogatottban való szereplés kötelezettsége alól.

A Juventus–Manchester United mérkőzések is mindennapossá válhatnak (Fotó: AFP)
A Juventus–Manchester United mérkőzések is mindennapossá válhatnak (Fotó: AFP)

A kutakodás egyik fontos alakja Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern ügyvezető igazgatója, aki a több mint 200 európai klubot tömörítő ECA szervezet első embereként az egyesületek tudta nélkül tárgyalt a szuperliga megalapításáról, illetve az UEFA-nál a nagy európai klubok bevételének növeléséért – azaz a futballklubok közötti szakadék elmélyítéséért – lobbizott. Az ő utasítására kutatták ki a megbízott ügyvédek, hogy milyen akadályai lehetnek egy új szuperliga létrehozásának.

REAGÁLT A BAYERN

A Bayern München közleményben reagált a Der Spiegel riportjára, amely szerint a klub egyike az UEFA-tól való elszakadást és saját szuperligát tervező 11 európai egyesületnek.

„A Spiegel azt állítja, hogy Karl-Heinz Rummenigge elárulta az UEFA-t és a klubok érdekeit képviselő ECA szervezetet – írja a Bayern München a közleményében. – »Ezt teljes mértékben elutasítom. Az UEFA és az ECA közösen reformálta meg az európai futballt«, állítja Rummenigge, aki a Bayern Münchenhez hasonlóan mindig is az ECA javát akarta.”

„A Bayern München nem tud szuperliga szerveződéséről, nem is vett részt ennek tervezésében. Az sem világos, mi volt az oka annak, hogy a Der Spiegel egyáltalán kapcsolatba hozta ezzel az üggyel” – állítja a Bayern, amely közleménye végén ismét Rummeniggét idézte.

„A Bayern München kiáll a Bundesliga-tagsága mellett, s amíg én vezetem a klub elnökségét, a klub az UEFA és az ECA által szervezett sorozatokban szerepel majd” – mondta Rummenigge.

Míg a Der Spiegel a Bayern München jogi vezetőjére, Michael Gerlingerre hivatkozva azt írja, a klub megvizsgálta a Bundesliga elhagyásának lehetőségét, de ennek nincs realitása, sőt, a szuperliga létrehozása sincs közel; a Real Madrid október 22-én kapott egy e-mailt, mely a szuperliga fent vázolt tervét tartalmazza. Ehhez egy 13 oldalas dokumentumot csatoltak, mely egy kötelező érvényű szándéknyilatkozatot tartalmazott a 11 szuperliga-alapító klubról és az öt meghívottról. A dokumentumot szigorúan bizalmasnak minősítették.

A 11 alapító Spanyolországban jegyezne be egy céget, mely a leendő Európai Szuperligát szervezné, és természetesen értékesítené annak jogait is. A ligának egy csoportköre és egy kieséses szakasza lenne, és elképzelhető egy „másodosztály” alapítása is – de csak a meghívott vendégklubok eshetnének ki, az alapítók, melyek egyben résztulajdonosok is lennének, semmiképpen. Az elképzelést a kosárlabda Euroliga alapján vázolták fel, mely a csapatsportokat tekintve a legsikeresebb európai szakadár szervezet volt eddig.

A Der Spiegel anyaga szerint az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) egyszer sem említik meg a dokumentumban. A Real Madrid, a levél küldőjeként feltüntetett Key Capital Partners és a Borussia Dortmund ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke sem kommentált, amikor a lap erre kérte őket. Watzke azt a tényt megerősítette, hogy vannak megbeszélések egy jövőbeni európai szuperligáról a kontinens nagy klubjai között, ám „még nem igazán konkrétak a tervek”. A Bayern München kommunikációs osztálya válaszában azt írta a Der Spiegelnek: a klub nem kommentál bizalmas üzenetváltásokat, és nincs tudomása sem a dokumentum létezéséről, sem annak tartalmáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik