Eszék: „Szeretnénk a horvát futball egyik csúcsklubjává válni”

B. O. L., S. L.B. O. L., S. L.
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 19:40
null
Szakály Ferenc klubelnök az egyesület gazdasági helyzetéről és szakmai ambícióiról is beszélt (Fotó: NK Osijek)
Június végi munkába állását követően először adott interjút Szakály Ferenc, a horvát élvonalban szereplő, a bajnokságban legutóbb a negyedik helyen végző NK Osijek elnöke a klub hivatalos honlapján. A zentai születésű magyar üzletember az elmúlt időszakban alelnökként segítette az egyesület működését, június 29-től azonban első emberként felügyeli a munkát. A kanadai és német üzleti életben is érdekelt, hatvanéves vállalkozó az eszéki egyesület gazdasági és sportszakmai helyzetéről, valamint céljairól beszélt.


„Hatalmas megtiszteltetés, hogy én lehetek a klub elnöke, ugyanakkor eddig is tisztában voltam a működés minden részletével– nyilatkozta a horvátul és angolul is anyanyelvi szinten beszélő sportvezető.– A változás mindössze annyi, hogy mostantól első emberként irányítanom a klubot, s még nagyobb a felelősségem.”

A sportvezető azt is elárulta, hogyan került kapcsolatba a horvát futballal.

„Különleges történet, amelyben Puskás Ferencnek és Mészöly Kálmánnak van a legnagyobb szerepe. Utóbbi világklasszis magyar labdarúgó, aki egyben a cimborám, barátságot kötött Vlatko Markoviccsal, a jugoszlávok korábbi kiváló labdarúgójával az ezerkilencszázhatvankettes chilei világbajnokságon. Mészöly Kálmán révén ismertem meg őt
- aki később a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke lett -, több közös projektben vettünk részt, így például a kétezertizenkettes horvát-magyar közös rendezésű Eb-pályázat kidolgozásában.”


Szakály Ferenc az egyesület pénzügyi stabilitásáról ugyancsak szót ejtett.

„Amióta a jelenlegi tulajdonosi kör kezébe került a klub, minden tekintetben gyarapodik – remélem, szurkolóink és támogatóink szintén így vélekednek. Megértem, hogy mindenki szeme előtt sportszakmai sikerek lebegnek, ám számomra a pozitív összkép a fontos. A gazdasági helyzetünk rendkívül stabil, terveink megvalósítását semmilyen veszély sem fenyegeti. Más kérdés, hogy nálunk sem múlt el nyomtalanul a járvány, ezért óvatosnak kell lennünk céljaink meghatározásánál. Fontos, hogy az egyesületet minél inkább összekössük a várossal, közelebb hozzuk a fiatalokhoz, mert ez a siker záloga. A magyar vállalatok és a magyar kormány egyaránt jelentős szerepet vállal infrastrukturális fejlesztéseinkben. Fontos, hogy ezek a szereplők elégedettek legyenek a munkánkkal.”


A klubhonlap az infrastrukturális fejlesztési terveiről és sportszakmai törekvéseiről is faggatta az elnököt.

„Két kiemelten fontos projektünk van: az új stadion és az akadémia megépítése. Az eredeti terv az volt, hogy kétezerhuszonegy nyaráig befejezzük ezeket. Számos tényező, mint a járványügyi helyzet, hátráltathatja a munkát, ennélfogva pontos dátummal nem tudok szolgálni, de törekszünk rá, hogy minél hamarabb meglegyünk. Céltudatosak vagyunk: szeretnénk a horvát futball egyik csúcsklubjává válni, amelynél alapvetés, hogy minden évben szerepel a nemzetközi kupaporondon. Jó lenne eljutni a csoportkörig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik