Emlékeznek még rá? Az Újpest volt csatára ontja a gólokat a török élvonalban

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2018.08.27. 19:20
null
Diagne szórja a gólokat a török bajnokságban (Fotó: Twitter)
Emlékeznek még Mbaye Diagne-ra? A szenegáli támadó 2015 őszén az Újpest FC labdarúgócsapatát erősítette, amelyben 14 NB I-es mérkőzésen 11 gólt szerzett. Fél év után Kínába igazolt, ahol két évet töltött el, majd 2018 januárjában visszatért Európába a török élvonalbeli Kasimpasához. A 26 éves futballista azóta ontja a gólokat a Süper Ligben, nem csoda, hogy a nyáron a Premier League-ből is érdeklődtek iránta.

Diagne gólátlaga már az NB I-ben is kiemelkedőnek számított. Az Újpesten eltöltött időszaka alatt 14 mérkőzésen 11 találatig jutott, ezzel „természetesen” a lila-fehérek házi gólkirálya lett, sőt az idény végén Torghelle Sándorral holtversenyben a magyar bajnokság góllövőlistájának második helyén végzett. Úgy, hogy mindössze fél szezont játszott hazánkban (az őszi utolsó fordulót követően – miután az Újpest a Groupama Arénában az ő góljával 1–0-ra legyőzte a Ferencvárost –, még azt nyilatkozta, biztos, hogy az NB I gólkirálya lesz – aztán néhány héttel később Kínába igazolt…).

Az Újpest 2015 nyarán 400 ezer euróért vásárolta meg a Juventustól a szenegáli csatárt, akit aztán 2016 januárjában külföldi internetes oldalak szerint 1.9 millió euróért adott el a kínai Tiencsin Tedának, de ennek az összegnek a fele (nagyjából 300 millió forint) került csak Újpestre, a másik fele a torinói klubot illette meg. A lilák tehát ezek alapján 550 ezer eurót (170 millió forintot) kerestek a jó felépítésű, 191 centiméter magas támadón.

A TÖRÖK BAJNOKSÁG URA

Amióta Mbaye Diagne Törökországba igazolt, nála több gólt (17) senki sem szerzett a Süper Ligben. A vonatkozó rangsor második helyén az előző idény gólkirálya, a Galatasarayt a nyáron elhagyó Bafétimbi Gomis áll (15).

Náluk is jobban járhat a török élvonalbeli Kasimpasa, amely idén januárban ingyen szerezte meg a kínai bajnokságban 44 meccsen 15 gólig jutó Diagne-t, akinek az értéke a transfermarkt.de piaci portálnál azóta felkúszott 1.5 millió euróra, de a török klub a nyáron 4 milliót kért érte.

„Azért igazoltam Kínából Törökországba, mert Európában szeretnék játszani” – mondta Diagne, miután aláírt a Kasimpasához, amely ekkor talán még nem is sejtette, hogy milyen jó döntést hozott a szerződtetésével. Az afrikai futballista ugyanis szárnyal a Süper Ligben. A legutóbbi hat török bajnoki mérkőzésén összesen 11 gólt szerzett, az előző szezonban 17 meccsen 12 gólig jutott – és kiosztott két gólpasszt is –, míg a mostani idény első három fordulójában ötször talált be. Csapata jelenleg hibátlan teljesítménnyel, kilenc ponttal második a bajnokságban.

DIAGNE VASÁRNAP DUPLÁZOTT A SIVASSPOR ELLEN 3–0-RA MEGNYERT MECCSEN

A nyáron több angol másodosztályú klub, a Leeds United, a Hull City és a Reading, valamint a Premier League-ben szereplő AFC Bournemouth is tárgyalt a labdarúgó menedzserével – állítólag a Leeds és a Hull volt a két legkitartóbb kérő –, sőt orosz klubok érdeklődéséről is lehetett hallani, ám Diagne maradt a Kasimpasánál.

De ha így folytatja, nem sokáig tudják megtartani.

A TÖRÖK BAJNOKSÁG ÉLCSOPORTJA
1. Galatasaray
3
3


10–1
+9
9
2. Kasimpasa 3 3 8–3 +5 9
3. Yeni Malatyaspor 3 2 1 4–1 +3 7
4. Besiktas 3 2 1 7–5 +2 6








Diagne az Újpest színeiben kétszer is betalált a Ferencvárosnak – egyik találatát mobiltelefonnal a kezében ünnepelte (Fotó: Nemzeti Sport)
Diagne az Újpest színeiben kétszer is betalált a Ferencvárosnak – egyik találatát mobiltelefonnal a kezében ünnepelte (Fotó: Nemzeti Sport)

DIAGNE GÓLJAI AZ FTC ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik