Ekkora német győzelem vb-n csak egyszer volt – videók!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.01. 01:06
null
Szegény szaúdiak: ebből a Klose-fejesből is gól lett (Fotó: Reuters)
Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? Lejátszották a vb-k történetének első megismételt mérkőzését, útjára indult a labda Argentínában, és amint a címben is jeleztük: a későbbi vb-gólrekorder, akkor még vb-újonc Miroslav Klose vezérletével Németország elkönyvelte eddigi legfölényesebb győzelmét világbajnokságon.

 

1934: OLASZ–SPANYOL, MÁSODSZOR IS ÜTKÖZET

A világbajnokságok történetének első megismételt mérkőzése éppolyan durva játékot hozott, mint az első. Főleg olasz részről. „Luis Monti tökéletesen alakította a mészáros szerepét, számtalanszor kiállíthatták volna" – fogalmazott tudósításában a francia sportlap, a meccset a törtető olasz fasizmus és a fiatal spanyol köztársaság egyenlőtlen küzdelmeként láttató L'Auto, nem megfeledkezve a svájci játékvezető, René Mercet „olaszosan nagyvonalú" ténykedéséről. Tény: egy spanyol gólt les miatt érvénytelenített, így Giuseppe Meazza korai fejes gólja Olaszország elődöntőbe jutását eredményezte.

VB 1934, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 1.
NEGYEDDÖNTŐ, MEGISMÉTELT MÉRKŐZÉS
FirenzeOlaszország–Spanyolország1:0

 

A Képes Sport vb-különszámának címlapja
A Képes Sport vb-különszámának címlapja

1978: NYITÁNY A DIKTATÚRA ÁRNYÉKÁBAN

Noha Argentínát vágtató infláció bénította, ráadásul Jorge Rafael Vidal tábornok két évvel korábban üzembe helyezett katonai juntája – főleg az emberi jogok sorozatos és súlyos megsértése miatt – nem tartozott az igazán „szalonképes" államformák közé, és ezt világszerte sok tüntetés nyomatékosította is, a világbajnokság idejében elkezdődött.

A Buenos Aires-i nyitó mérkőzésen a címvédő NSZK és az 1974-ben bronzérmet szerző Lengyelország csapott össze: helyzetek mindkét oldalon adódtak, a piros mezes lengyelek előtt kicsivel több, de gól végül nem született, a jelek szerint a felek a könnyebbnek gondolt másik két csoportellenfelük (Mexikó, Tunézia) rovására kívánták kiharcolni a továbbjutást. VIDEÓ ITT!

VB 1978, ARGENTÍNA – JÚNIUS 1.
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Buenos AiresNSZK–Lengyelország0–0

 

A L'Équipe a győzelem ellenére gynegécske francia rajtról írt
A L'Équipe a győzelem ellenére gynegécske francia rajtról írt

1986: NEHEZEN LENDÜLT BELE AZ EURÓPA-BAJNOK

Az Európa-bajnokként Mexikóba érkező franciák a vártnál nehezebben gyűrték le az újonc kanadai válogatottat a „magyar csoportban”: Jean-Pierre Papin egy lépésről fejelt meccsdöntő góljára egészen a 78. percig kellett várni. A későbbi aranylabdás francia támadó az első találatát szerezte a válogatottban (végül 30-cal vonult vissza). VIDEÓ ITT!

A braziloknak sem ment könnyen a spanyolok legyőzése: mire Sócrates – szintén közvetlen közelről – a kapuba fejelt, meg kellett úszniuk egy Míchel-gólt (szabályos volt, de Chris Bambridge játékvezető nem adta meg). VIDEÓ ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 1.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
LeónFranciaország–Kanada1–0
GuadalajaraBrazília–Spanyolország1–0

 

2002: EKKORA NÉMET GYŐZELEM MÉG NEM VOLT

Sem az NSZK, sem az egységes Németország válogatottja nem aratott olyan fölényes győzelmet világbajnokságon, mint amilyennel az immár szövetségi kapitányként dolgozó Rudi Völler legénysége berontott az ázsiai színpadra. A szaúdiak elleni nyolcasból a 13. válogatott mérkőzését játszó, ma már a német futball és a vb-történet legendái közé tartozó Miroslav Klose három fejes (!) góllal vette ki a részét. VIDEÓ ITT!

Az E-csoport másik mérkőzésének két „balhés" csapat futott neki: a kameruniak táborában (szokás szerint) a meccspénzekről vitatkoztak, míg az írek nem sokkal a torna előtt hazazavarták csapatkapitányukat, Roy Keane-t. A Man. United középpályása hepciáskodott a felkészülési körülmények miatt (rövid időre ott is hagyta az együttest), majd emlékezetes szónoklat keretében a csapat előtt vérig sértette Mick McCarthy szövetségi kapitányt. A kölcsönösen viharos előkészületek után a két válogatott 1–1-re végzett. VIDEÓ ITT!

Az ulszani Dánia–Uruguay mérkőzés legszebb gólját az uruguayi Dario Rodríguez lőtte (kapásból a pipába), de a fejjel és lábbal is betaláló Jon Dahl Tomassoné ért pontot, mindjárt hármat is. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 1.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
UlszanDánia–Uruguay2–1
NiigataKamerun–Írország1–1
SzapporóNémetország–Szaúd-Arábia8–0
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28293031
JÚNIUS
1
2
3
4567
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18192021
22
2324
2526272829
30
JÚLIUS
1
2345
6
7
8
9101112
13
14
15
16171819
20
2122
23242526
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik