Edzősors: Próbálunk alkalmazkodni, ahogy mindenki más – Szabics

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.03.28. 10:31
null
A látszat csal: Szabics Imre nem tétlenkedik zsebre tett kézzel (Fotó: Nemzeti Sport)
Szabics Imre már a jövőt tervezi és meccseket elemez, miközben most sokkal több ideje jut arra, hogy foglalkozzon a lányaival.    

 

Kényszerszünet – vagy ha már futball lenne az apropó, kényszerpálya, amelyen Európa mozog. Szabics Imre, az osztrák válogatott szövetségi edzője, Franco Foda kapitány munkatársa is otthon, családja körében tölti ezeket a napokat – ki tudja, meddig.

Mit csinál az edző ilyen váratlan helyzetben?

„Próbálunk alkalmazkodni, ahogy mindenki más – mondta a 39. születésnapján már „zárt ajtók mögött”, március 22-én felköszöntött edző, aki játékosként 2003 és 2013 között 36 válogatott meccsen tizenhárom gólt szerzett. – Azt tudom mondani, amit mindenki más: az egészség a legfontosabb, és várjuk, hogy elmúljon a veszély. Az egy háztartásban élők közösen elhagyhatják a lakhelyüket rövidebb időre, levegőzni, fél órát sétálni lehet, de a nap döntő többségét itthon töltjük.Aggódom az otthon élő szeretteimért, természetesen állandó kapcsolat van közöttünk.”

Ausztria futballválogatottja – Szabics Imrével a kispadon – kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra, amelyet jövő nyáron rendeznek meg, a munkát tehát nyilvánvalóan befolyásolta a megváltozott élethelyzet.

Hazai pályán, avagy Szabics Lilian Zoé a papával tanul
Hazai pályán, avagy Szabics Lilian Zoé a papával tanul

„Walesben, aztán itthon Törökország ellen léptünk volna pályára, éppen ezekben a napokban felkészülési mérkőzésen – mondta az edző. – Összeállítottuk az erre a két meccsre tervezett programot, a játékosok utazását, az edzéstervek elkészültek, beszéltünk arról, mit szeretnénk játszani ezeken a meccseken – nos, ez elmarad. A szövetség korábban lekötötte az Eb előtti két, utolsó felkészülési mérkőzésünket, június elején Anglia és Csehország lenne az ellenfél, arról egyelőre nem tudunk, mi lesz ezzel a két összecsapással. Az Eb-n Hollandia és Ukrajna lesz a csoportellenfelünk, és még egy csapat, amely pótselejtezőn kvalifikálja magát. A napi teendőim most ehhez igazodnak, mert e két válogatott meccseit elemzem, és tervezzük, hogy az őszi, Nemzetek Ligája-meccseiken is ott leszünk, így már arra is készülünk, hogy azokon a mérkőzéseken mit lesz érdemes figyelnünk. Szerepelhetünk a Nemzetek Ligájában, az ott ránk váró ellenfeleket is nézem: Norvégia, Észak-Írország és Románia szerepel a csoportunkban. A legtöbbször a saját találkozóinkat elemzem ezekben a napokban, a selejtezőben lejátszott mérkőzéseinknek is rengeteg tapasztalata van, sok fontos részlet kiderülhet, amelyek az összecsapások idején esetleg nem tűntek fel.”

Szabics Imrének nem egyszerű otthon a meccselemzés, elsősorban édesapaként kell helytállnia, párjával, Anival három lánygyermeket nevelnek: Lilian Zoé 2009-ben, Eliana Luna 2018-ban, Céline Rose néhány hete, 2020 februárjában született – a kényszerhelyzet rengeteg energiát emészt fel.

„A nagyszülők is mondták nekem, miért kellett ilyen neveket adni a dédunokáiknak... – nevetett Szabics Imre. – Négy nővel élek, azt szoktam mondani, a családunkban a férfiak tekintetében a minőség, a nők terén a mennyiség az elsődleges, igaz, ezzel itthon senki sem ért egyet. Na, le ne írja, csak vicceltem! A gyereknevelés egészen más, mint amikor meccsekre utaztam, most, hogy több hete itthon vagyok, őszintén mondom, le a kalappal az édesanyák előtt! Átértékeltem néhány részletet. Lili digitális oktatást kap, ám csak olyan tananyagot küldenek a tanárok, amelyeket már a suliban átvettek, vagyis ismételnek, nem terhelik vagy stresszelik a gyereket azzal, hogy önállóan tanuljon odahaza. A középső, persze, megy a nővéréhez, hogy ő is tanul, de inkább csak összefirkálja a füzetét, miközben a legkisebb éppen ordít – szóval, így nem könnyű a tananyagra koncentrálni. S éppen az a lényeg, hogy ne is ajándék szünetnek tekintsék az iskolások ezt a helyzetet. Lili akrobatikus tánccsoportba is jár, most a neten megkapja a gyakorlatot, videót készít arról, hogyan csinálja, így kissé döcögős a csoportos előadást összehozni, de most ez legyen a legnagyobb problémánk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik